Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου: Από άλλη τράπεζα το δάνειο για τα ακίνητα στο Π. Τέρμα

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου: Από άλλη τράπεζα το δάνειο για τα ακίνητα στο Π. Τέρμα

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου η λήψη δανείου ύψους 4.250.000, ευρώ από την Optima Bank για την απευθείας αγορά δύο ακινήτων στο οικοδομικό τετράγωνο του Παλαιού Τέρματος με στόχο τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου – κεντρικής πλατείας στο σημείο. Ο λόγος που η σύναψη δανείου από πλευράς Δήμου Γαλατσίου με χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για το θέμα της κεντρικής πλατείας επανήλθε για συζήτηση στο Σώμα ήταν γιατί η προηγούμενη σύμβαση που είχε ψηφιστεί με τη Eurobank, τον Ιούνιο του 2020, απερρίφθη από το Ελεγκτικό Συμβούλιο καθώς περιείχε όρους καταχρηστικούς για τα συμφέροντα του Δήμου, όπως απεφάνθη το Προεδρείο του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβολίου, κατά την εξέταση της παραπάνω απόφασης του Σώματος από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, έγινε αποδεκτή η αναγκαιότητα δημιουργίας κεντρικής πλατείας στην πόλη μας – «καθώς το Γαλάτσι είναι ίσως ο μόνος δήμος που δεν διαθέτει ένα κεντρικό σημείο αναφοράς» όπως είπε ο Δήμαρχος – ωστόσο απερρίφθησαν οι όροι της σύναψης δανείου με τη Eurobank καθώς κάποιους από αυτούς το Συνέδριο τους έκρινε ως καταχρηστικούς. «Κι ενώ έγινε αποδεκτή η αναγκαιότητα του έργου, κολλήσαμε στο δάνειο. Θα μπορούσαμε να το πάμε σε β’ βαθμό αλλά θεωρήσαμε ότι το να ξαναστείλουμε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες θα ήταν ο πιο σύντομος δρόμος. Έτσι και κάναμε. Στείλαμε στις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εκτός από τη Eurobank φυσικά, ενώ η Optima Bank φαίνεται ότι ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον από την σχετική πρόσκληση που δημοσιεύσαμε στον Τύπο. Κι έτσι βρισκόμαστε πάλι σήμερα εδώ για να εγκρίνουμε την τράπεζα με την οποία θα συνάψουμε το δάνειο που χρειαζόμαστε για να υλοποιήσουμε το όνειρο όλων των Γαλατσιωτών, αυτό της κεντρικής πλατείας στο Παλαιό Τέρμα» εξήγησε ο Γιώργος Μαρκόπουλος.

Σύμφωνα με το εισηγητικό, λοιπόν, της Οικονομικής Επιτροπής, με την 320/20-12-2021 απόφασή της η Επιτροπή αποφάσισε την αλλαγή στην επιλογή χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για την λήψη δανείου ύψους 4.250.000,00 για την απευθείας αγορά (2) ακινήτων μεταξύ των οδών Ιπποκράτους, Αγ. Γλυκερίας και Λεωφ. Γαλατσίου για την δημιουργία κοινοχρήστου χώρου – κεντρικής πλατείας. Αφού ακολουθήθηκε η παραπάνω νόμιμη διαδικασία με τη δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος, η Οικονομική Επιτροπής εισηγείται προς το Δημοτικό Συμβούλιο:
Τη σύναψη δανείου, συνολικού ποσού 4.250.000 ευρώ με την Τράπεζα Optima, με σκοπό την απόκτηση τμήματος του Ο.Τ.19/τ97 με την αγορά δύο (2) ακινήτων μεταξύ των οδών Ιπποκράτους, Αγ. Γλυκερίας και Λεωφ. Γαλατσίου για την δημιουργία κοινοχρήστου χώρου – κεντρικής πλατείας,
Προτείνει τους όρους του δανείου ως κάτωθι:
1. Το επιτόκιο του δανείου ορίζεται σε 2,9 %.
2. Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου ορίζεται σε 15 έτη.
3. Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνεται με καταβολή τριμηνιαίων χρεωλυτικών δόσεων.
4. Οι λοιποί όροι του δανείου είναι οι εξής: α) Νόμιμη εκχώρηση των εσόδων που προέρχονται από την είπραξη του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου Γαλατσίου και β) Νόμιμη εκχώρηση του Δημοτικού Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων. Τα έσοδα αυτά θα κατατίθενται σε ενεχυριασμένο λογαριασμό που θα τηρείται επ’ ονόματι του Δήμου Γαλατσίου στην Τράπεζα Optima.

Το «ναι» τους έδωσαν στη δημοτική αρχή η δημοτική παράταξη του Κώστα Ζώμπου «Γαλάτσι. Ζούμε Εδώ» και η Λαϊκή Συσπείρωση του Γρηγόρη Χαραλαμπίδη.
Κριτική ωστόσο ασκήθηκε από την παράταξη της Αγγέλικας Σαπουνά «Γαλάτσι Από Κοινού», η οποία τόνισε πως «ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη για τη δημιουργία κεντρικής πλατείας στο Γαλάτσι, ενός σύγχρονου, λειτουργικού και καλαίσθητου, κοινόχρηστου χώρου, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και θα βελτιώσει αισθητά την ποιότητα της ζωής στην πόλη μας, εναντιώνεται όμως, και θα συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε σε οποιονδήποτε επιχειρεί, ανεύθυνα κι επικίνδυνα, να χρησιμοποιήσει τα όνειρα των Γαλατσιωτών για πρόσκαιρη, πελατειακού και μικροπολιτικού τύπου εκμετάλλευση. Οποιοδήποτε έργο ανάπλασης της περιοχής, για οποιονδήποτε σκοπό και για τη δημιουργία κεντρικής πλατείας, δεν είναι δυνατόν να αρχίσει να υλοποιείται πριν την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του σταθμού Μετρό, σ’ αυτό ακριβώς το σημείο, ενδεχομένως δε και πριν την ολοκλήρωση του όλου έργου της Γραμμής 4 στην πόλη μας, για προφανείς τεχνικούς λόγους. Επίσης, τα έργα αυτά δεν έχουν αρχίσει ακόμη και είναι άγνωστο το ακριβές χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσής τους. Τέλος, δεν υπάρχει, καμία συγκεκριμένη, κοστολογημένη και δεσμευτική πρόταση εκ μέρους της δημοτικής αρχής ως προς το σε τι θα συνίσταται, τι έκταση θα έχει, τι θα περιλαμβάνει, πώς θα χρηματοδοτηθεί η πολυπόθητη κεντρική πλατεία. Το μόνο που υπάρχει είναι το δάνειο για την αγορά των δυο ακινήτων, που επί 15 χρόνια θα αποπληρώνουν οι δημότες» ανέφερε η επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού», καταψηφίζοντας την πρόταση της διοίκησης.
Το δεύτερο «όχι» ήρθε από τον Σπύρο Παναγιώτου της παράταξης «Γαλάτσι ο Τόπος μου», ο οποίος επανέλαβε ακόμα μία φορά την πρότασή του για δημιουργία χώρων αναψυχής και περιπάτου στις πρασιές επί της Λ. Βεΐκου. Τόνισε πως «ναι, το Γαλάτσι στερείται χώρων πρασίνου και κεντρικής πλατείας, όμως για εμάς είναι ουσιώδες το πού αυτό εντάσσεται, πώς ιεραρχείται το έργο αυτό για την πόλη. Πώς συνδέεται με άλλες ανάγκες της και αν εντάσσεται σ’ένα γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης και αναβάθμισης. Ποιό το οικονομικό κόστος και ποιές οι οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες ο Δήμος μας παίρνει αυτή την απόφαση.»

ΚΡΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΩΝΙΑ
Η κεντρική πλατεία είναι ένα από τα θέματα που ταλανίζει την πόλη μας εδώ και δεκαετίες και που δεν λείπει από τις προγραμματικές εξαγγελίες κανενός υποψηφίου δημάρχου για πάνω από 20 χρόνια, με ελάχιστα όμως να έχουν γίνει επί του πρακτέου. Οπωσδήποτε πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα, που θα επηρεάσει την κοινωνική, περιβαλλοντική, οικιστική αλλά κυρίως οικονομική ζωή των κατοίκων αυτής της πόλης. Ωστόσο είναι ένα στοίχημα που οφείλει να κερδηθεί με την αξιοποίηση μάλιστα όποιων παράλληλων προοπτικών εμφανίζονται, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία στο σημείο αυτό σταθμού του Αττικό Μετρό. Είναι ένα μεγάλο βήμα το οποίο η διοίκηση Μαρκόπουλου αποφάσισε να τολμήσει στη σημερινή δυσμενή, είναι αλήθεια, οικονομική κι όχι μόνο συγκυρία.
Στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο με την υπ’αριθμ. 63/1994 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε γίνει αρχικώς τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με τον χαρακτηρισμό των αδόμητων οικοδομικών εκτάσεων σε κοινόχρηστο χώρο – πράσινο. Στη συνέχεια το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, το 1995, γνωμοδότησε ότι πρέπει να χαρακτηριστεί όλο το οικοδομικό τετράγωνο ως χώρος κοινόχρηστος πρασίνου. Έτσι το 2003, με την υπ’αριθμ. 214/03 απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού ολόκληρου του Ο.Τ. ως κοινόχρηστου χώρου.
Με την με αρ. 3644/24-1-2008 υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Ο.Τ 19/τ97 μεταξύ των οδών Ιπποκράτους, Λυσίου και Λ. Γαλατσίου με τον χαρακτηρισμό της αδόμητης οικοπεδικής έκτασης εμβαδού 2490,25 σε κοινόχρηστο χώρο – πλατεία και με την με αρ. 17687/15-4-11 απόφαση αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ εγκρίθηκε η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Ο.Τ 19/τ. 97 και ειδικότερα με την μετατροπή του τμήματος ΑΒΓ΄ΚΗΘΑ από Κ.Χ Πλατεία σε Κ.Χ.-Πλατεία – Αναψυκτήριο.
Στη συνέχεια, το 2018, μετά από εισήγηση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενη από μελέτη χρήσεων γης, ελήφθη η με 406/2018 απόφαση Δ.Σ με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ19/Τ.97 με χαρακτηρισμό τμήματος αυτού σε κοινόχρηστο χώρο – πλατεία. Στην ως άνω απόφαση γίνεται αναλυτική αναφορά της ύπαρξης κοινής ανάγκης, δηλαδή πολεοδομικού λόγου, ως τούτο απαιτείται από την εφαρμοζόμενη διάταξη του άρθρ. 154 του Κώδικα βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Μετά την υποβολή των ενστάσεων και της επ’ αυτών αποφάσεως του Δ.Σ, ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής για έγκριση και ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποίησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. 19/Τ.97.
Επισημαίνεται ότι σε όλες τις εισηγήσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου μας, αλλά και στις μέχρι σήμερα αποφάσεις του Δ.Σ. γίνεται εκτενής αναφορά στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο Ο.Τ είναι το μόνο κατάλληλο για την δημιουργία της Κεντρικής πλατείας η οποία ως προαναφέρεται θα συμβάλλει ποικιλοτρόπως στη λειτουργικότητα και ανάπτυξη της πόλης μας και στην εξασφάλιση καλύτερων όρων διαβίωσης των κατοίκων της.
Ήδη, όπως όλοι γνωρίζουμε, πάνω από το μισό τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου ανήκει στο Δήμο Γαλατσίου και είναι ήδη διαμορφωμένος κοινόχρηστος χώρος. «Η δημιουργία κεντρικής πλατείας στο σημείο αυτό της πόλης μας είναι αναμφισβήτητα λυτρωτική, δημιουργώντας ποιοτικές συνθήκες κίνησης των πολιτών, περιορίζοντας σημαντικά τα ζητήματα ασφαλείας στις μετακινήσεις αλλά και προσφέροντας στους πολίτες ένα πολιτισμένο περιβάλλον βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αναβαθμίζοντας οικιστικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά την περιοχή», ήταν τα λόγια του Δημάρχου Γιώργου Μαρκόπουλου, όταν απευθύνθηκε για πρώτη φορά στους συναδέλφους του στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αναγκαιότητα σύναψης δανείου για τη δημιουργία κεντρικής πλατείας καθώς «είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για το Γαλάτσι να μετεξελιχθεί σε μια ποιοτική και ζωντανή πόλη, βασικό συστατικό της οποίας θεωρείται και η δημιουργία μιας σύγχρονης κεντρικής πλατείας την οποία μέχρι στιγμής η πόλη στερείται.»

Πήγαινε στην κορυφή