Φώτης Καρύδας : Όλοι μαζί μπορούμε να πολεμήσουμε τον καρκίνο του μαστού


Αρθρο του Φώτη Καρύδα :

Το προλαμβάνειν εστί θεραπεύειν έλεγαν οι αρχαίοι σοφοί. Στο θέμα του καρκίνου δε, είναι ολοφάνερο πως η πρόληψη και η ενημέρωση σώζουν ζωές.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, προτού επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%.

Το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας και αυτόν τον Οκτώβριο, μήνα αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού, θα προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις –ψηφιακή μαστογραφία και Τεστ Παπανικολάου– που θα πραγματοποιούνται στον χώρο της σταθερής μονάδας του Ιδρύματος, επί της οδού Βαλτετσίου 11 και Ιπποκράτους στην Αθήνα. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που θα θελήσουν να εξεταστούν σε αυτήν τη χρονική περίοδο, καλώντας στα τηλέφωνα: 2103620831-2.
«Είχα τη μεγάλη χαρά και τιμή να συμμετέχω και εγώ φέτος στα 5 χιλιόμετρα!»
Φέτος ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής» διοργάνωσε το Greece Race for the Cure που αποτελεί σημαντική και διαχρονικη δράση ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Είχα τη μεγάλη χαρά και τιμή να συμμετέχω και εγώ φέτος στα 5 χιλιόμετρα! Κάθε χρόνο συγκεντρώνεται ένα σημαντικό ποσό από τις συμμετοχές στον αγώνα, το οποίο ο Σύλλογος προσφέρει συνήθως για την ενίσχυση αντικαρκινικών νοσοκομείων ανά την επικράτεια. Οποιος δεν κατάφερε να συμμετέχει στον αγώνα και επιθυμεί να στηρίξει το έργο του Συλλόγου, μπορεί να κάνει τη δωρεά του ακολουθώντας τον σύνδεσμο greecerace.gr/product/donate.
Τέλος, η πολιτεία –τιμώντας τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά– θεσμοθέτησε ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου που φέρει το όνομά της. Μαζί με το μήνυμα ότι ο αγώνας για μία καλύτερη δημόσια υγεία πρέπει να μας έχει πάντα ενωμένους. Για πρώτη φορά, η πολιτεία προσεγγίζει τον πολίτη για να του υπενθυμίσει να φροντίσει τον εαυτό του, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ και τρέχει με κονδύλια από το ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να βρει κανείς στον σύνδεσμο mastografia.gov.gr.

Ολοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Είναι καθήκον όλων μας, τόσο της πολιτείας όσο και της κοινωνίας των πολιτών, ενωμένοι να πολεμήσουμε τον καρκίνο του μαστού με όλες μας τις δυνάμεις.

Πηγές

φωτογραφιαναρχειου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή