Ας έχουμε το νου μας, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ας έχουμε το νου μας, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Στις αρχές του μήνα και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου με μοναδικό θέμα συζήτησης το Κτήμα Βέικου. Αφορμή για τη συζήτηση αυτή ήταν η 1591/2021 απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε τελεσίδικα ως ιδιωτική μία έκταση 702 τ.μ. στο Λόφο Κόκκου.

Στις παρεμβάσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο, εξέφρασαν την εύλογη ανησυχία τους για το τί πρόκειται να γίνει από δω και μπρος και μήπως η συγκεκριμένη απόφαση του Αρείου Πάγου είναι ο προπομπός για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Κτήματος Βέικου και τελικά την πλήρη τσιμεντοποίησή του.
Να σημειώσω εδώ ότι το Κτήμα Βέικου με την 1433/1998 απόφαση του ΣτΕ έχει κηρυχθεί ως δασική – αναδασωτέα έκταση. Πρόεδρος μάλιστα τότε του Ε’ Τμήματος, το οποίο ήταν αρμόδιο για τα θέματα του περιβάλλοντος, ήταν ο Μιχάλης Δεκλερής, ο οποίος είχε δηλώσει για το θέμα «Άπαξ δάσος, πάντα δάσος»!

Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι οι οικιστές του Λόφου Κόκκου δεν είναι όλοι τους νόμιμοι ιδιοκτήτες ή όλοι τους καταπατητές. Κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: ορισμένοι είναι νόμιμοι 100% γιατί αγόρασαν το οικόπεδό τους με συμβόλαια – με νομικό σύμβουλο μάλιστα τον αείμνηστο Βαγγέλη Γιαννόπουλο – και στη συνέχεια έκτισαν με την ανάλογη πολεοδομική άδεια. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν αυτοί που έχουν χτίσει χωρίς άδεια Πολεοδομίας σε αγορασθέν οικόπεδο και υπάρχουν και οι καταπατητές.
Η απάντηση του Δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου στις ανησυχίες της αντιπολίτευσης είναι ότι «ναι μεν δεν υπάρχει κίνδυνος με τις υπάρχουσες αποφάσεις, αλλά δεν εφησυχάζουμε και είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Από τη στιγμή που κάποιος προσβάλλει στο ΣτΕ τον δασικό χαρακτήρα της έκτασής του, εμείς θα παραστούμε ώστε να παρουσιάσουμε τους λόγους για τους οποίους είναι και θα παραμείνει δασική αναδασωτέα.»
Μπορεί προς το παρόν η έκταση να μην κινδυνεύει γιατί είναι όντως χαρακτηρισμένη ως δασική αλλά κανένας δεν παίρνει όρκο ότι κάποια στιγμή στο μέλλον με έναν άλλο νόμο μπορεί να αλλάξει και αντί πευκάκια να φυτρώσουν πολυκατοικίες στο Λόφο Κόκκου. Γι’ αυτό ας έχουμε το νου μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή