Ξανά στο προσκήνιο το Κτήμα Βέικου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Ξανά στο προσκήνιο το Κτήμα Βέικου

Όταν τον Απρίλιο του 1998 ο «Παλμός» κυκλοφορούσε με πρωτοσέλιδο «Οριστικά δάσος το κτήμα Βέικου», δημοσιεύοντας την ιστορική, όπως τη χαρακτηρίζαμε, υπ’αριθμ. 1433/1998 σχετική απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, δεν περιμέναμε ότι 24 χρόνια μετά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δασοκτήματος θα απασχολούσε και πάλι την τοπική ειδησεογραφία. Ήρθε όμως η απόφαση 1591/2021 του Αρείου Πάγου, η οποία έκρινε τελεσίδικα ως ιδιωτική έκταση 702 τ.μ. στο Λόφο Κόκκου, εντός της τεράστιας περιοχής του κτήματος Βέικου, και τάραξε τα νερά. Η εξέλιξη αυτή ήταν και το μοναδικό θέμα συζήτησης της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου στις 5 Οκτωβρίου 2022.

Ήταν μία συνεδρίαση ενημερωτικού, κυρίως, χαρακτήρα, η οποία συγκλήθηκε μετά από αίτημα δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων. Πριν συνεχίσουμε στα της συνεδρίασης, αξίζει να θυμήσουμε στους παλιότερους και να ενημερώσουμε τους νεότερους ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Παλμός» ασχολείται με το κτήμα Βέικου και την έκταση του Λόφου Κόκκου.
Ο Λόφος Κόκκου, μια μάλλον ξεχασμένη περιοχή βρίσκεται εντός του κτήματος Βέικου, στους πρόποδες των Τουρκοβουνίων. Εκτείνεται δεξιά της Λ. Βεΐκου πηγαίνοντας προς Ολυμπιακό Στάδιο, αρχίζει από την οδό Δρυόπιδος και τελειώνει στα όρια του Άλσους Βέικου. Μία έκταση που έχει κηρυχθεί δασική αναδασωτέα αρχικώς με Βασιλικό Διάταγμα το 1915, κατόπιν με απόφαση Νομάρχη το 1994 και οριστικώς και αμετακλήτως με απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ το 1998. Επιπλέον ένα χρόνο μετά, έρχεται η υπ’αριθμ. 2889/1999 απόφαση Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που απορρίπτει την αγωγή του Οικοδομικου Συνεταιρισμού «Το Προάστιο» και την παρέμβαση των κληρονόμων του Βέικου, με τις οποίες ζητούσαν να αναγνωριστούν ως κύριοι μέρους της έκτασης.

Έχουμε ανηφορίσει και περιηγηθεί ουκ ολίγες φορές στην έκταση αυτή και με χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδά μας έχουμε καλύψει τις όποιες εξελίξεις υπήρχαν πάνω στο θέμα αυτό που ταλανίζει χρόνια 71 οικογένειες καθώς αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση με σημαντικές κοινωνικές διαστάσεις. Πάνω από μισό αιώνα 71 οικογένειες ζουν σε ιδιόκτητες κατοικίες σε μια περιοχή που, όπως προαναφέραμε, έχει κηρυχθεί δασική – αναδασωτέα με σειρά νομοθετημάτων. Πρόκειται, επίσης, για μια έκταση που είναι κυρίως γνωστή, δυστυχώς, για το ιδιαίτερο κοινωνικό πρόβλημα που κρύβει στα «σπλάχνα» της: την αβεβαιότητα με την οποία ζουν συνδημότες μας που έχουν εκεί ιδιοκτησίες μέσα στο δάσος!
Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή την υπ’αριθμ. απόφαση 1591/2021 του Αρείου Πάγου με την οποία, όπως προαναφέραμε, κρίθηκε τελεσίδικα ως ιδιωτική έκταση 702 τ.μ. στο Λόφο Κόκκου. Μία απόφαση που όπως ήταν αναμενόμενο θορύβησε την τοπική κοινωνία και κινητοποίησε δημοτικές παρατάξεις και συλλόγους να αναζητήσουν ενημέρωση από την πλέον επίσημη πλευρά, αυτή της δημοτικής αρχής.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Με μια μακροσκελή ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τη διοίκηση του Δήμου, ζητώντας, για παράδειγμα, να μάθει την ακριβή θέση του συγκεκριμένου τμήματος των 702 τ.μ., το πόσο επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή η συγκεκριμένη απόφαση, τί ενέργειες έχουν γίνει από πλευράς Δήμου Γαλατσίου αλλά και μια σειρά σημαντικών συμπληρωματικών ερωτημάτων που προέκυψαν από νεότερα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας:
«Σε συνέχεια των 10 ερωτημάτων που θέσαμε θα θέλαμε να θέσουμε, με βάση νεότερα στοιχεία που προέκυψαν, επιπλέον τα εξής ερωτήματα:
»1. Είναι γνωστό ότι αναμένεται η έκδοση απόφασης του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ επί της αίτησης ακύρωσης του δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα τμήματος της έκτασης των Τουρκοβουνίων που άσκησαν 71 κάτοικοι του Λόφου Κόκκου. Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε στις 6-6-2018 χωρίς παράσταση και παρέμβαση του Δήμου Γαλατσίου. Το αποτέλεσμα της δίκης μάλιστα όπως εκτιμάται θα είναι σημαντικό για την κρίση των διοικητικών επιτροπών που θα κρίνουν τον δασικό ή όχι χαρακτήρα όσων εκτάσεων των Τουρκοβουνίων (περίπου 300 στρέμματα) δεν χαρακτηρίστηκαν δασικές στον κυρωμένο δασικό χάρτη του Δήμου Γαλατσίου του 2018.
»Κρίνουμε ότι η απουσία του Δήμου Γαλατσίου από την δίκη αυτή είναι εγκληματική παράλειψη της Διοίκησης του Δήμου και είναι βέβαιο ότι οι συνέπειές της είναι αρνητικές για τον δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα των εκτάσεων των Τουρκοβουνίων συνολικά.
»Παραπέρα, σύμφωνα με κατά κυριολεξία χθεσινοβραδινές μας – ανεπιβεβαίωτες όμως – πληροφορίες η απόφαση έχει εκδοθεί, χωρίς να έχει ακόμη καθαρογραφεί, και δικαιώνει τους προσφεύγοντες κατοίκους ακυρώνοντας τις αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών περί του δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα των εκτάσεων για τις οποίες προσέφυγαν. Ερωτάται η Διοίκηση του Δήμου εάν επιβεβαιώνει ή όχι την πληροφορία αυτή και τι σκοπεύει να κάνει σχετικά με το τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα;
»2. Με την έκδοση της πρόσφατα δημοσιευμένης υπ’ αρ. 1591/2021 απόφασης τού Αρείου Πάγου (Γ΄ Πολ.), με την οποία “κατέστη αμετάκλητη η υπ’ αριθμόν 212/2018 τελεσίδικη απόφαση τού Μονομελούς Εφετείου Αθηνών” η προσφεύγουσα αφού δικαιώθηκε και στους τρεις βαθμούς δικαιοδοσίας έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, είναι ιδιοκτήτρια των επίδικων 702 τ.μ. Επίσης δεν υπάρχει άλλος βαθμός δικαιοδοσίας και εν τέλει η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στην προσφεύγουσα και δεν υπάρχει δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να κάνει κάτι άλλο για το θέμα αυτό από νομικής άποψης. Παράλληλα, έχει εκδοθεί η με αρ. 2374/2019 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (Γ` Τμήματος – Ακυρωτικός Σχηματισμός) με την οποία (αντιγράφουμε από την απόφαση): “…η προσβαλλόμενη πράξη, με την οποία κηρύσσεται αναδασωτέα η ιδιοκτησία της αιτούσας, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για δασική έκταση των παρ. 2 και 4 του άρθρου 3 του ν. 998/1979, που έχει εκχερσωθεί, παρίσταται ανεπαρκώς αιτιολογημένη και, για το λόγο αυτό που προβάλλεται βασίμως, η υπό κρίση αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή και να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη πράξη αναδάσωσης, καθώς και η συμπροσβαλλόμενη δασική απαγορευτική διάταξη η οποία στηρίζεται στην εν λόγω αναδάσωση”.
»Το όνομα της προσφεύγουσας δεν δημοσιεύεται στην απόφαση 2374/19 Δ.Εφ.Αθ. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις έγκυρων νομικών κύκλων που μάθαμε σήμερα, η απόφαση αφορά στην ίδια προσφεύγουσα και για ακριβώς την ίδια έκταση για την οποία δικαιώθηκε στην απόφαση 1591/2021 ΑΠ. Επομένως αφ’ ενός έχει δικαιωθεί ως προς το ιδιοκτησιακό και ταυτόχρονα έχει δικαιωθεί σε δεύτερο βαθμό και ως προς την άρση του δασικού χαρακτήρα της έκτασης. Ερωτάται η Διοίκηση του Δήμου εάν επιβεβαιώνει ή όχι τις εκτιμήσεις αυτές και τι σκοπεύει να κάνει σχετικά με το τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα;
»3. Ερωτάται η Διοίκηση του Δήμου εάν έχει προβεί ή αν σκοπεύει να προβεί σε κάποιες ενέργειες προς το Δασαρχείο ή άλλη συναρμόδια κρατική αρχή όσον αφορά την συνολική μορφή του κυρωμένου δασικού χάρτη στην περιοχή του Λόφου Κόκκου και ευρύτερα μεταξύ Λ.Βεϊκου – Δρυοπίδος – αυχένα Τουρκοβουνίων και του Άλσους. Το απόσπασμα του χάρτη κοινοποιήσαμε στη Διοίκηση από χθες.»

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Στο ίδιο μήκος και η επιστολή του Φορέα «Δράση για την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής», όπου χαρακτηρίζεται ως δεδομένη «η τεράστια σημασία που έχει για το Γαλάτσι (και τους κατοίκους της Αθήνας) η προστασία του δημόσιου και δασικού – αναδασωτέου χαρακτήρα του περιαστικού δάσους Γαλατσίου (γενικότερα Μητροπολιτικό πάρκο Τουρκοβουνίων) και η διασφάλισή του έναντι κάθε ενέργειας που, άμεσα ή έμμεσα, αμφισβητεί – υπονομεύει τον χαρακτήρα αυτό. Γνωστό, επίσης, είναι ότι η ευθύνη για την διασφάλιση αυτού του χαρακτήρα, πέφτει κυρίως στο Γαλάτσι. Τούτο καθιστά επιβεβλημένη την ενεργοποίηση του Δήμου , των δημοτών, των φορέων της περιοχής, αλλά και του τοπικού κινήματος, η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική στην διαμόρφωση του προστατευτικού θεσμικού πλαισίου.»
Κι όσον αφορά τον δημόσιο δασικό χαρακτήρα – συνεχίζει η επιστολή της «Δράσης» – είναι ότι «έχει υποστεί ρωγμές από ιδιωτικά συμφέροντα, καθόσον το δημόσιο δεν υπήρξε καλός διαχειριστής της περιουσίας του, σημειώθηκαν διαχρονικές ολιγωρίες και παραλείψεις των αρμόδιων κρατικών και τοπικών αρχών, με αποτέλεσμα να εκδοθούν ανεπίτρεπτες δικαστικές αποφάσεις.»
Στη συνέχεια η «Δράση» επισημαίνει τον κίνδυνο οικοπεδοποίησης που παραμονεύει και είναι διαχρονικός, γι’αυτό και «χρέος του Δήμου είναι η εναντίωση και η καταδίκη κάθε πράξης που υπονομεύει άμεσα ή έμμεσα τον δασικό – αναδασωτέο χαρακτήρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, απαιτείται ο πρωτοβουλιακός ρόλος του Δήμαρχου και των Δημοτικών κινήσεων.»
Και καταλήγει λέγοντας πως ο Φορέας «Δράση για την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής» έχει ήδη προσφύγει σε εξειδικευμένο νομικό γραφείο και αναμένει το νομικό κείμενο που θα δημοσιοποιήσει και θα επιχειρήσει να το περάσει από την Βουλή σε νόμο του κράτους.
Τόσο η «Δράση» όσο και η Λαϊκή Συσπείρωση ζητούν να μάθουν εάν υπάρχει και τί περιλαμβάνει ο Φάκελος «Δασόκτημα Βέικου» του Δήμου Γαλατσίου και χαρακτηρίζουν την επίμαχη απόφαση του Αρείου Πάγου ως «ορεκτικό» για «φερόμενους ιδιοκτήτες, κατασκευαστικούς και οικοδομικούς συνεταιρισμούς, τουριστικούς ομίλους και γενικά μεγάλα συμφέροντα που εδώ και δεκαετίες έχουν βάλει στο μάτι την ευρύτερη περιοχή των Τουρκοβουνίων και όχι μόνο».
Επιπλέον ζητούν επικαιροποίηση της απόφασης του 1994 της τότε Νομαρχίας Αθηνών που είχε κηρυξει ως αναδασωτέα την περιοχή των 934 στρεμμάτων του δασοκτήματος Βέικου – Ομορφοκκλησιάς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ»
Είμαστε σε εγρήγορση, δηλώνει από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος και απαντώντας στα όσα του χρεώνει η αντιπολίτευση, ξεκαθαρίζει πως η δημοτική αρχή θα είναι παρούσα σε όποια διαδικασία χρειαστεί για τη διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα της έκτασης προς όφελος της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας.
«Αρχικώς να επισημάνω ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι τελεσίδικη μόνο ως προς το ιδιοκτησιακό. Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή δεσμεύεται να είναι παρούσα στη διαδικασία των επιτροπών αντιρρήσεων του δασικού χάρτη, οι οποίες θα συσταθούν, καθώς και στο Συμβούλιο Επικρατείας, αν παραστεί σχετική ανάγκη για την προάσπιση πιθανών συμφερόντων από πλευράς του Δήμου, πάντα με βασικό γνώμονα τη διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα της έκτασης προς όφελος της υγείας των δημοτών μας. Θέλω να τονίσω ότι ναι μεν δεν υπάρχει κίνδυνος με τις υπάρχουσες αποφάσεις, αλλά δεν εφησυχάζουμε και είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση. Επίσης, έχουμε ζητήσει να ενημερωνόμαστε άμεσα από το ΣτΕ από τη στιγμή που θα υπάρχουν αντίθετες υποθέσεις στις οποίες θα κριθεί ο χαρακτήρας των συγκεκριμένων εκτάσεων αλλά και σε οποιαδήποτε απόφαση του ΣτΕ. Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που κάποιος προσβάλλει στο ΣτΕ τον δασικό χαρακτήρα της έκτασής του, εμείς θα παραστούμε ώστε να παρουσιάσουμε τους λόγους για τους οποίους είναι και θα παραμείνει δασική αναδασωτέα. Εν κατακλείδι, αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι η έκταση αυτή είναι δασική αναδασωτέα Μητροπολιτικό Πάρκο για τον Δήμο Γαλατσίου και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να προασπίσουμε το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή