Φώτης Καρύδας : Μια καθοριστική πρωτοβουλία της πολιτείας θα μπορούσε να είναι η ένταξη του μαθήματος της ψυχικής υγείας, από το δημοτικό ακόμα!

ΥΓΕΙΑ
Φώτης Καρύδας : Μια καθοριστική πρωτοβουλία της πολιτείας θα μπορούσε να είναι η ένταξη του μαθήματος της ψυχικής υγείας,  από το δημοτικό ακόμα!

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 38,9% των νέων ηλικίας 17-24 και το 25% των νέων ηλικίας 25-39 δηλώνουν ότι η κακή ψυχική υγεία είναι το πρόβλημα που τους ανησυχεί περισσότερο. Με την έρευνα αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να βελτιώσει την ψυχική ευεξία ως αντίβαρο, και να μειώσει το στίγμα εξαιτίας ζητημάτων ψυχικής υγείας. Τα νούμερα φυσικά, δεν είναι καθόλου αμελητέα και δεν είναι δύσκολο να συλλογιστεί κανείς ότι το πρόβλημα τείνει σε μάστιγα στην σύγχρονη εποχή.
Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ημέρα αυτή είναι να κάνουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία παγκόσμια προτεραιότητα.
Η Μαρίγια Γκάμπριελ, επίτροπος Καινοτομίας, Ερευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε: «Ολοι μας τρέφουμε βαθύ ενδιαφέρον για τη συναισθηματική ευεξία των νέων μας. Υστερα από μια πανδημία, και ενώ ο πόλεμος μαίνεται στα ευρωπαϊκά εδάφη, αυτή η έκθεση για την ψυχική υγεία των νέων έρχεται τη σωστή στιγμή».
Στην Ελλάδα, υπάρχουν εξειδικευμένες Μονάδες Ψυχικής Υγείας σε όλη τη χώρα που απευθύνονται συγκεκριμένα σε παιδιά και εφήβους. Οι δομές αυτές μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας moh.gov.gr και είναι διαθέσιμες για όλους τους Ελληνες πολίτες.
Μια καθοριστική παρέμβαση της πολιτείας θα μπορούσε να είναι η ένταξη του μαθήματος της ψυχικής υγείας, από το δημοτικό ακόμα, σε όλα τα σχολεία της επικράτειας.
Μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν και η ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης στα σχολεία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης του αριθμού των ψυχολόγων και των συμβούλων που είναι διαθέσιμοι για τους μαθητές.
Όλα τα συναισθήματα είναι o.k!
Μια εξαιρετική καμπάνια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που απευθύνεται σε νεανικό κοινό, είναι αυτή της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος (ekpse.gr) με κεντρικό μήνυμα: «Ολα τα συναισθήματα είναι ok!» Στο σποτ της καμπάνιας, πρωταγωνιστές είναι τα γνωστά σε όλους emoji, που χρησιμοποιούνται από τους νέους καθημερινά στο πλαίσιο της ψηφιακής επικοινωνίας. Το σενάριο του σποτ βασίζεται στο μήνυμα ότι δεν πρέπει να δείχνουμε μόνο τα συναισθήματα που νομίζουμε ότι οι άλλοι θεωρούν αποδεκτά, καθώς όλα τα συναισθήματα χρειάζονται τον χώρο τους.
Eίναι καθήκον μας να κάνουμε την ψυχική υγεία παγκόσμια προτεραιότητα και να αγωνιστούμε για την προάσπισή της με όλες μας τις δυνάμεις.Zoύμε σε μια εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων και αναταραχών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ζούμε επίσης σε μια εποχή όπου ο σχολικός εκφοβισμός θερίζει αθώες ψυχές καθημερινά στα σχολεία, κάτι που δεν πρέπει καθόλου να αγνοούμε.
Μας αφορά όλους λοιπόν.

Φώτης Καρύδας

Πηγές

φωτογραφια αρχειου
Πήγαινε στην κορυφή