Κρ. Αρσένης: Έργο “real estate” στην Ακαδημία Πλάτωνος σχεδιάζει η κυβέρνηση με πρόφαση την αρχαιολογική ανασκαφή

Ανακοίνωση ΜΕΡΑ25- Κρίτων Αρσένης :

Μετά την πλατεία Εξαρχείων και τον λόφο του Στρέφη η κυβέρνηση του τσιμέντου και της ιδιωτικοποίησης βάζει τώρα στο στόχαστρο την Ακαδημία Πλάτωνος.

Νέα επίκαιρη ερώτηση από το ΜέΡΑ25 και τον βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη έγινε στη βουλή για τα σχέδια της κυβέρνησης να καταστρέψει έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας με πρόφαση τις ανασκαφές και ουσιαστικό στόχο τη μετατροπή της περιοχής σε real estate για λίγους. Το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει να κοπούν σωρηδόν εκατοντάδες δέντρα στον αρχαιολογικό χώρο, να φτιαχτεί πάρκινγκ σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, ενω οικόπεδα που θα έπρεπε να απαλλοτριωθούν για την επέκταση του υπερτοπικού άλσους και αρχαιολογικού χώρου αφηνονται να πουληθούν στα πλαίσια πολιτικών εξευγενισμού (gentrification). Στερούν έτσι έναν κρίσιμο δημόσιο χώρο αναψυχής από τους κατοίκους του Κολωνού, του Περιστεριου αλλά και του ευρύτερου κέντρου.

Θέλουν να κατασκευάσουν το Αρχαιολογικό Μουσείο μέσα στον αρχαιολογικό χώρο -τον οποίο μετατρέπουν σε οικόπεδο- ενώ μπορεί να γίνει σε άλλο σημείο, και έχουν προκηρύξει ήδη διαγωνισμό παρότι για τον συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχει εγκεκριμένη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου. Επιπλέον, προκηρύσσουν διαγωνισμό παρότι υπάρχει και σοβαρό ιδιοκτησιακό θέμα, καθώς ο χώρος στον οποίο η κ. Μενδώνη επιμένει να γίνει το μουσείο ανήκει στην Ακαδημία Αθηνών βάσει δωρεάς αλλά ούτε το ελληνικό Δημόσιο ούτε η Ακαδημία έχουν προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς.

Σχεδιάζουν να κόψουν 400 δέντρα στον χώρο Γυμνασίου-Παλαίστρας στο Αρχαιολογικό Άλσος. Αυτός ο αριθμός εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, αν και η υπουργός είπε στη βουλή ότι θα κοπούν 264 δέντρα -τεράστιος αριθμός έτσι κι αλλιώς. Θα φυτευτούν νέα και κάποια θα μεταφυτευτούν, είπε η κ. Μενδώνη. Όλοι έχουμε δει τους σωρούς ξεριζωμένων δέντρων στα αμαξοστάσια. Ακόμα και να φυτευτούν όμως, για να προκύψει ένα ώριμο οικοσύστημα θα περάσουν χρόνια.

Οι κάτοικοι προτείνουν κάτι απλό: να χρησιμοποιηθούν σύγχρονα τεχνικά μέσα απεικόνισης τυχόν θαμμένων αρχαιοτήτων, ώστε να μη χρειαστεί να ανασκαφεί ολόκληρη η περιοχή. Το υπουργείο Πολιτισμού λέει ότι γνωρίζει ήδη πού βρίσκονται οι αρχαιότητες και ότι δε μπορούν να γίνουν γεωφυσικές διασκοπήσεις λόγω “πολλών μεταλλικών στοιχείων” από τη συνεχή χρήση του χώρου. Ανασκαφή ωστόσο δεν έγινε ποτέ στο συγκεκριμένο σημείο, αν και τα οικόπεδα παραχωρήθηκαν από τον δωρητή αποκλειστικά και μόνο για αυτόν τον σκοπό.

Οι κάτοικοι ζητούν να καταργηθούν δρόμοι που διασπούν το αρχαιολογικό τοπίο εφόσον πραγματικά ενδιαφέρει το υπουργείο η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου. Η κ. Μενδώνη μίλησε στη βουλή για κατάργηση της οδού Κρατύλου-Δράκοντος και τμήματος της οδού Μοναστηριού. Αυτό ούτε έχει εξαγγελθεί ούτε υπάρχει σε επίσημο έγγραφο.

Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι θα γίνουν ανασκαφές. Το καλοκαίρι του 2022 κατατέθηκε αίτημα για ανασκαφές με έναν (1) αρχαιολόγο και 17 εργάτες -χωρίς συνοδευτική μελέτη. Η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟ δεν έδωσε άδεια και τελικά υπέγραψε η ίδια η κ. Μενδώνη. Θέλουν να μας πείσουν ότι θα κάνουν ανασκαφές σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο με έναν αρχαιολόγο. Αλλά ακόμα και το σχεδιάγραμμα Δοξιάδη αποκαλύπτει ότι σε δύο σημεία θα γίνει μερική ανάδειξη και σε άλλα δύο κατάχωση αρχαιοτήτων για να εξυπηρετηθεί το σχέδιο νέας εισόδου και μονοπατιών. Αυτό είναι στην πραγματικότητα το έργο: Ανασκαφές δεν πρόκειται να γίνουν, αυτό που θα γίνει είναι μια ενοποίηση σκαμμάτων. Για αυτό θυσιάζουν εκατοντάδες μεγάλα δέντρα και στη θέση τους θα βάλουν θάμνους.

Η λύση υπάρχει για να μη δομηθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου του Άλσους και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες της περιοχής λένε “ναι” στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όχι μέσα στο Άλσος αλλά στο απαλλοτριωμένο οικόπεδο της Reds SA και των όμορων οικοπέδων που τώρα λειτουργούν ως “αποθήκες ευρημάτων”. Λένε “ναι” στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων με κατάργηση οδών που τους διασπούν, και ζητούν το έργο του Μουσείου να συνοδευτεί με κοινωνικές υποδομές που θα αναβαθμίσουν τη ζωή τους.

Είναι φανερό ότι δεν τα κάνουν όλα αυτά, γιατί δεν τους ενδιαφέρει η ενοποίηση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Θα κόψουν εκατοντάδες δέντρα όχι για ανασκαφές αλλά για μια ανάπλαση με στόχο την καλύτερη οπτική θέαση των υπαρχόντων ευρημάτων από τους τουρίστες, και τους “επενδυτές” που ήδη τοποθετούνται στο real estate πέριξ του αρχαιολογικού Άλσους. Αυτό που τους ενδιαφέρει, κυβέρνηση και Δήμο Αθηναίων, είναι να φτιάξουν μια τουριστική “ατραξιόν” και να μετατρέψουν την περιοχή σε άλλο ένα real estate, που θα οδηγήσει σε κερδοσκοπία γης και θα εκτοξεύσει τις τιμές.

Εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση-τουριστικοποίηση, το δόγμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την πλατεία Εξαρχείων και τον Λόφο του Στρέφη είναι η σειρά του Κολωνού και του Περιστερίου για “εξευγενισμό”. Αλλά δε θα περάσει.

Πήγαινε στην κορυφή