Στις δυσκολίες γίνε …κόκκος καφέ!, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Στις δυσκολίες γίνε …κόκκος καφέ!, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Διανύουμε την εποχή της πληροφορίας, γνωστή και ως εποχή των υπολογιστών. Μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε και να μεταφέρουμε πληροφορίες ελεύθερα. Με άμεση πρόσβαση σε γνώσεις που θα ήταν δύσκολο ή αδύνατο να βρεθούν στο παρελθόν. Δίχως το αναγκαίο φίλτρο θα γεμίσουμε πληροφορίες που δεν χρειαζόμαστε, θα συναντήσουμε αυτές που εύκολα κυκλοφορούν γύρω μας. Θα ασχολούμαστε όλη την ημέρα, θα συζητάμε σε όλες τις παρέες μας για την ακρίβεια, το δύσκολο χειμώνα, τα εγκλήματα σε κάθε γωνιά της χώρας και του πλανήτη μας. Έτσι, είναι πολύ εύκολο να κουραστούμε, να νιώσουμε αδύναμοι και να σταματήσουμε να προσπαθούμε και να ελπίζουμε.

Σε μια παρόμοια κατάσταση βρέθηκε η Μαρία και αποφάσισε να μιλήσει με τον πατέρα της. Του μίλησε με ειλικρίνεια για τη ζωή της και πώς τα πράγματα είχαν γίνει πολύ δύσκολα για εκείνη. Δεν ήξερε πώς να βελτιώσει την κατάσταση και του εκμυστηρεύτηκε πως θέλει να τα παρατήσει, πως είναι κοντά στο να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια. Ένιωθε όπως νιώθουμε κι εμείς σήμερα κάποιες στιγμές, καθώς μόλις λύνουμε ένα πρόβλημα, εμφανίζεται ένα άλλο. Μόλις ξεπερνάμε ένα εμπόδιο, αυτόματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυο νέα εμπόδια.
Ο πατέρας της την άκουσε προσεκτικά και χωρίς να της πει τίποτα, την πήγε στην κουζίνα. Γέμισε τρεις κατσαρόλες με νερό και τις έβαλε στην ηλεκτρική κουζίνα μέχρι να σιγοβράσουν. Τότε, στην πρώτη κατσαρόλα έβαλε καρότα, στη δεύτερη έβαλε αυγά και στην τρίτη έβαλε μερικούς κόκκους καφέ. Έβρασαν για περίπου είκοσι λεπτά και έκλεισε τα τρία μάτια της ηλεκτρικής κουζίνας. Έβγαλε τα καρότα έξω από το νερό και τα έβαλε σ’ ένα μπολ. Έβγαλε έξω τα αυγά και τα έβαλε σ’ ένα μπολ. Μετά έβγαλε έξω τον καφέ και τον έβαλε σε ένα φλιτζάνι. Γυρνώντας στην κόρη του την ρώτησε: «Πες μου τι βλέπεις».
«Καρότα, αυγά και καφέ», του απάντησε η κόρη του. Ο πατέρας της την έφερε πιο κοντά και της ζήτησε να αγγίξει τα καρότα και να του πώς είναι. Εκείνη το έκανε και του είπε ότι ήταν μαλακά. Μετά ο πατέρας ζήτησε από την κόρη του να πάρει ένα αυγό και να το σπάσει και να πει πάλι τι παρατήρησε. Εκείνη αφού έβγαλε τα τσόφλια, είπε ότι παρατήρησε πως το αυγό μέσα ήταν σφιχτό. Στο τέλος, ο πατέρας ζήτησε από την κόρη του να πιει μια γουλιά από τον καφέ. Η κόρη του το έκανε και χαμογέλασε καθώς μύρισε το πλούσιο άρωμα του καφέ. Μετά ρώτησε: «Τι σημαίνουν όλα αυτά μπαμπά»;

Ο πατέρας της εξήγησε ότι και τα τρία διαφορετικά πράγματα είχε αντιμετωπίσει τις ίδιες συνθήκες, δηλαδή το βραστό νερό. Το καθένα, όμως, αντέδρασε διαφορετικά: Τα καρότα όταν μπήκαν μέσα στο νερό ήταν δυνατά και σκληρά, αλλά, από τη στιγμή που μπήκαν στο βραστό νερό, μαλάκωσαν και έγιναν αδύναμα. Τα αυγά, ενώ ήταν εύθραυστα με υγρό εσωτερικό, το λεπτό εξωτερικό τσόφλι τους, προστάτεψε το εσωτερικό του κάθε αυγού μετά που μπήκε στο βραστό νερό και το εσωτερικό του έγινε σκληρό. Οι κόκκοι του καφέ, όμως, έκαναν κάτι μοναδικό: Μετά που μπήκαν στο βραστό νερό, άλλαξαν το νερό!
«Και τώρα πες μου, ποιο απ’ αυτά είσαι εσύ;» ρώτησε ο πατέρας την κό­­ρη του. «Όταν κάποια δυσκολία χτυπάει την πόρτα σου, πώς αντιδράς; Σαν καρότο, σαν αυγό, ή σαν κόκκος καφέ; Σκέψου το λίγο. Ποιο απ’ αυτά είσαι εσύ; Είσαι το καρότο που φαίνεται σκληρό και δυνατό, αλλά με τον πόνο και τις δυσκολίες λυγίζεις και μαλακώνεις και χάνεις τη δύναμή σου; Είσαι το αυγό που ξεκινάει με μαλακή καρδιά, αλλά αλλάζει με τη θερμότητα; Μήπως έτσι κι εσύ μ’ έναν θάνατο, μ΄ έναν χωρισμό ή μία άλλη δοκιμασία, σκληραίνει το μέσα σου, η καρδιά σου κι ενώ το «έξω σου» μοιάζει το ίδιο, μέσα σου έχεις πίκρα κι έχει σκληρύνει η καρδιά σου; Ή μήπως είσαι σαν τον κόκκο του καφέ; Ο κόκκος του καφέ είναι ο μόνος που εκείνος αλλάζει πραγματικά το καυτό νερό, δηλαδή τις ίδιες τις συνθήκες που του προκαλούν τον πόνο. Όταν το νερό ζεσταίνεται, ο κόκκος απελευθερώνει το άρωμα και τη γεύση του.
Εμείς είμαστε σαν τους κόκκους του καφέ; Όταν τα πράγματα στη ζωή μας δεν πάνε καλά, έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε την κατάσταση γύρω μας; Όταν περνάμε δοκιμασίες, δυναμώνουμε μέσα μας ακόμα πιο πολύ; Ή αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες σαν το καρότο και το αυγό; Ας προσπαθήσουμε, σίγουρα είναι δύσκολο, να παραμένουμε άνθρωποι σε κάθε πόνο, να μην χάσουμε την εσωτερική μας δύναμη σε κάθε δυσκολία. Σε κάθε άνθρωπο συμβαίνουν δυσκολίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνουν την ευτυχία τους. Σε όλους μας υπάρχουν αποτυχίες, βάσανα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε χαρές και ένα όμορφο αύριο.
Ας διαχειριστούμε κάθε πληροφορία που εύκολα συναντάμε και ας πάμε ένα βήμα πιο μπροστά. Με την εσωτερική δύναμη που έχουμε ας επιλέξουμε τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε την κάθε κατάσταση που έχουμε να διαχειριστούμε. Όσο καυτό κι αν είναι το νερό στην κατσαρόλα ας γίνουμε κόκκοι καφέ. Με τις κατάλληλες πληροφορίες μπορούμε να επηρεάσουμε τις καταστάσεις και να κάνουμε τα προβλήματα ευκαιρίες. Να μετατρέψουμε τις δυσκολίες σε δύναμη!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή