365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Εντός των επόμενων ημερών το Υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να καταθέσει προς διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας. Θα περιμένει τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων φορέων στο προτεινόμενο νομοσχέδιο μέχρι τέλη Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Εκτός από τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, μέσα από το προτεινόμενο νομοσχέδιο δίνεται δυνατότητα στους Δήμους να καταθέσουν αιτήματα για πρόσληψη προσωπικού για τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας. Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί αιτήματα για πρόσληψη 200 ατόμων από διάφορους δήμους της χώρας.
Δεν γνωρίζω τί θα κάνει ο Δήμος Γαλατσίου κι αν υποβάλει αίτημα επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία να θυμίσω εδώ ότι είχε ιδρυθεί το 2003 και καταργήθηκε 10 χρόνια αργότερα.
Μεταξύ των νέων παρεμβάσεων που θα αφορούν τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας θα είναι και η συσχέτιση του ωραρίου λειτουργίας της βάσει των αρμοδιοτήτων της. Το ωράριο λειτουργίας ήταν αυτό που είχε προκαλέσει στο παρελθόν πολλές τριβές μεταξύ των διοικήσεων των Δήμων και των εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία και για το λόγο αυτό πολλοί δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Γαλατσίου, μετά το δικαίωμα που τους έδωσε ο νόμος, κατήργησαν τη Δημοτική Αστυνομία.
Από μια άποψη είχαν δίκιο οι διοικήσεις των δήμων διότι δεν νοείται Δημοτική Αστυνομία με μόνο πρωινό ωράριο και πενθήμερη εργασία, όπως δηλαδή εργάζεται όλο το δημόσιο. Οι παραβιάσεις στον Κανονισμό Καθαριότητας ενός Δήμου ή τα παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα δεν έχουν ωράριο. Θυμάμαι ότι επί διοίκησης του αείμνηστου Κυριάκου Τσίρου, λόγω των πολλών κλοπών που είχαν γίνει στο Άλσος Βέικου από τους τσιγγάνους, είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία της φύλαξης του Άλσους αν και ο Δήμος Γαλατσίου διέθετε την περίοδο εκείνη 11 δημοτικούς αστυνομικούς!
Επειδή σήμερα, λόγω των έργων του μετρό, οι συνθήκες στην πόλη μας έχουν αλλάξει και επειδή τα έργα όπως είναι φυσικό θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και επειδή η κατάσταση αυτή θα έχει διάρκεια για μια 10ετία, καλό θα ήταν η σημερινή διοίκηση του Δήμου Γαλατσίου να σκεφτεί την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας υπό έναν όμως όρο: να εργάζεται 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο. Μόνο έτσι θα είναι χρήσιμη και αποτελεσματική. Αν είναι να έχουμε πάλι τα «καλά» του παρελθόντος ας μην συστασθεί ποτέ Δημοτική Αστυνομία στην πόλη μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή