Νάντια Γιαννακοόπουλου: Είμαστε όλες και όλοι δίπλα στον αγώνα των γυναικών του Ιράν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάντια Γιαννακοόπουλου: Είμαστε όλες και όλοι δίπλα στον αγώνα των γυναικών του Ιράν

ΔΗΛΩΣΗ ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

«Τζιν – Τζιάν – Αζάντι: Γυναίκες, ζωή, ελευθερία» και «Θάνατος στον δικτάτορα» είναι τα συνθήματα που αντηχούν στους δρόμους του Ιράν, οι οποίοι εδώ και 5 ημέρες έχουν καταληφθεί από οργή και από ένα αυθόρμητο κύμα διαδηλώσεων, με τις γυναίκες να πρωτοστατούν.

Ο λόγος είναι η κρατική δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα κρατητήρια της Αστυνομίας Ηθών. Η νεαρή κοπέλα συνελήφθη με την κατηγορία ότι «φορούσε ανάρμοστα ρούχα» επειδή τούφες από μαλλιά ξέφευγαν από την μαντίλα της, ξυλοκοπήθηκε κατά την κράτησή της και τελικά ξεψύχησε μέρες μετά καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «εγκεφαλικά νεκρή». Η αστυνομία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κακομεταχείριση της Αμινί και υποστηρίζει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή. Οι αρχές δήλωσαν ότι έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της.

Δηλώνω σοκαρισμένη και εξοργισμένη με την δολοφονία της Μαχσά Αμινί από τους ισλαμιστές του Ιράν που έχουν σύρει μια χώρα στον σκοταδισμό και τον Μεσαίωνα. Αισθάνομαι δίπλα σ΄ όλες αυτές τις γυναίκες που διαδηλώνουν για στοιχειώδη δικαιώματα των γυναικών σπάζοντας την σιωπή και αντιμετωπίζοντας θαρραλέα το θεοκρατικό καθεστώς που γύρισε το Ιράν δεκαετίες πίσω.

Είναι καθήκον όλων μας να συμπαρασταθούμε σ΄ αυτό τον αγώνα, να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κίνημα στήριξής του. Κόμματα, φορείς, γυναικείες οργανώσεις ας κινηθούμε δυναμικά σ΄ αυτή την κατεύθυνση.

Πήγαινε στην κορυφή