Τι ισχύει για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την άδεια Covid

Ως πέντε εργάσιμες ημέρες δικαιούται ειδική άδεια οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εφόσον νοσήσουν με COVID-19. Ειδικότερα η σχετική διάταξη ισχύει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 για τη χορήγηση της ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, εφόσον νοσήσει κάποιο προστατευόμενο μέλος ή παιδί δεν δίνεται ειδική άδεια στον γονέα ο οποίος μπορεί να μόνο να πάρει μέρες από την ετήσια άδεια του.

Ειδικότερα σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ η ισχύς του άρθρου 62 του ν. 4886/2022 παρατείνεται από τη λήξη της υπ’ αρ. 35432/2022 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ήτοι από 01-06-2022 και μέχρι την 30η-09-2022, με τους ειδικότερους όρους και λεπτομέρειες, που ορίζονται στην υπ’ αρ. 6924/27-01-2022 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη χορήγηση ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 και την επιδότησή της από τον ασφαλιστικό φορέα.
Η ειδική άδεια Covid-19 χορηγείται στους εργαζομένους σύμφωνα με τα όσα ορίζει η παλαιότερη εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας δικαιούνται, σε περίπτωση νόσησης από τον κορωνοϊό, είτε να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, είτε να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσηση, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών.
Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, είτε λόγω της φύσης της εργασίας, είτε λόγω της κατάστασης της υγείας του εργαζομένου, κατά την κρίση του, οι προαναφερόμενοι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργασίμων ημερών.

Για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, το οποίο προσδιορίζει και την έναρξη της ασθένειας σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
Για την παράταση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και οι οποίες διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας.
Με το πέρας της ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 για χρονικό διάστημα εως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, για την παράταση χορήγησης του επιδόματος ασθενείας απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Στην περίπτωση αυτή επιδοτούνται όλες οι μέρες ανικανότητας για εργασία, οι οποίες βεβαιώνονται στην ιατρική γνωμάτευση και οι οποίες διαδέχονται τις ημέρες ειδικής άδειας ασθένειας.
Στη βεβαίωση του εργοδότη με τα στοιχεία της περιόδου αποχής του ασφαλισμένου από την εργασία βεβαιώνεται επιπροσθέτως ότι αυτός δεν παρείχε την εργασία του εξ αποστάσεως.
Οι ημέρες της ειδικής άδειας ασθένειας που χορηγούνται δεν συνυπολογίζονται στο ετήσιο ανώτατο όριο των ημερών επιδότησης της ασθένειας από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ούτε στο ανώτατο όριο ημερών γνωμάτευσης των υγειονομικών οργάνων.
Σε περίπτωση που η πρώτη ημέρα της ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 τυχόν έπεται της τελευταίας ημέρας άδειας ασθενείας από άλλη αιτία, οι ημέρες ασθένειας λόγω COVID-19 επιδοτούνται όλες ως συνεχόμενες ημέρες ασθενείας.
Το επίδομα ασθενείας χορηγείται μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας και η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου αντλείται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. μέσω διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19 που τηρεί η ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε. για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.
Σε περίπτωση που το επίδομα ασθενείας δεν χορηγείται μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας, ο αιτών συνυποβάλλει την απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου του ως δικαιολογητικό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή