Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο: Ποιοί είναι οι δικαιούχοι, πώς θα κάνετε την αίτηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο: Ποιοί είναι οι δικαιούχοι, πώς θα κάνετε την αίτηση

Ο χειμώνας που έρχεται και κυρίως η ακρίβεια που αυτός κουβαλάει, έχει οδηγήσει σε ένα αυξημένο, από πλευράς πολιτών, ενδιαφέρον για την αίτηση στην ΗΔΙΚΑ που αφορά στο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος.

Πρόκειται για διαδικασία που γίνεται από τους δικαιούχους μέσω υποβολής νέας αίτησης για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ΔΕΗ (ΚΟΤ).
Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), πρέπει να καταθέσουν αίτηση στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, με τους κωδικούς του TAXISnet.
Οι αιτήσεις του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει της φορολογικής δήλωσης 2021, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού και της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2021, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία.
Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 31/08/2022 έως και 31/10/2022), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Οι καταναλωτές μπορούν να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου, ακολουθώντας τα παρακάτω έξι (6) βήματα.
1. Είσοδος στο σύστημα, επιβεβαίωση του ΑΜΚΑ και συναίνεση για την επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται.
2. Στη συνέχεια, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία. Επιλογή για ποιο κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ θα γίνει αίτηση.
3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, απαιτείται e-mail και αριθμός κινητού τηλεφώνου, που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
4. Για αιτήσεις Κοινωνικού Τιμολογίου-Α απαιτείται εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο, αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για Κοινωνικό Τιμολόγιο-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ. Για αιτήσεις Κοινωνικού Τιμολογίου-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την ΑΑΔΕ. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση, αναφέρεται ευκρινώς.
5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληρούνται τα κριτήρια.
6. Η διαδικασία ολοκληρώνεται πατώντας το κουμπί «Υποβολή Αίτησης». Αν πληρούνται τα κριτήρια για το κοινωνικό τιμολόγιο, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το αντίστοιχο κοινωνικό τιμολόγιο. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή