47 Αυγούστου 2022!, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
47 Αυγούστου 2022!, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Μόνο και μόνο επειδή διανύουμε ηλιόλουστες ημέρες το γνωστό αστειάκι των ημερών είναι πως σήμερα δεν είναι 16 Σεπτέμβριου, αλλά 47 Αυγούστου. Ένα αστείο που εύκολα αποδεχόμαστε, αφού δεν θέλουμε και πολύ για να πιστέψουμε πως πράγματι βρισκόμαστε ακόμη στην εποχή του καλοκαιριού, είμαστε ακόμη στην περίοδο της χαλαρότητας και των διακοπών. Πολύ θα θέλαμε να καθυστερήσουμε την επιστροφή μας στη γνωστή καθημερινότητα. Πολύ θα θέλαμε ο Αύγουστος να έχει όχι 47 αλλά και 147 ημέρες…

Πριν λίγα χρόνια μια γνωστή εταιρεία διαφήμιζε το παγωτό της τον μήνα Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας πως το καλοκαίρι είναι ακόμη εδώ και δικαιολογούσε μάλιστα τον ισχυρισμό της λέγοντας: «Αλλωστε έχουμε ακόμη 38 Αυγούστου». Καθώς Αύγουστος σημαίνει χαρά, υπέροχες νύχτες, ξένοιαστες ημέρες, βόλτες και τραγούδια, κανένας δεν θα είχε αντίρρηση αν διαρκούσε μερικές ημέρες, για να μην πω εβδομάδες, περισσότερο…
«Το ψέμα, γιε μου, είναι μεγάλη αμαρτία. Απ’ τις μεγαλύτερες. Την αλήθεια θα έχεις οδηγό σου», μου έλεγε, όταν ήμουν μικρός, ο παπα Γιάννης. Δίκιο είχε αλλά είναι τόσο τραγικό να πούμε ένα μικρό και αθώο ψεματάκι; Στον εαυτό μας ή στους φίλους μας; Μήπως αυτά τα μικρούτσικα, τα «κατά συνθήκη ψεύδη», όπως τα ονομάσαμε εξαιρούνται, γέροντα; «Ψέμα που δεν πληγώνει και δεν κάνει κακό σε κάποιον, δε θεωρείται ψέμα», λέει μια φίλη μου…
Τι να πεις σε ένα δικό σου άνθρωπο που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο; Ακόμη και οι γιατροί, βασιζόμενοι σε μελέτες, υποστηρίζουν πως αν πεις όλη την αλήθεια για τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεν αφήσεις κανένα περιθώριο ανάρρωσης, μάλλον τα αποτελέσματα δεν θα είναι ευχάριστα. Ενώ είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που όταν στον ασθενή εξηγήσεις ότι είναι καλά και γρήγορα θα αναρρώσει πιο εύκολα, η ασθένεια υποχωρεί με γοργότερα βήματα.
Αλλά και στην Ιστορία δεν είναι λίγες οι μάχες που κερδήθηκαν όταν με ένα μικρό ψέμα πέρασε το μήνυμα στους πολεμιστές πως η κατάσταση δεν ήταν τόσο δύσκολη, πως ο εχθρός δεν έχει την δύναμη ή τον οπλισμό που πράγματι είχε κλπ. Ο βασικός στόχος, να είναι ο στρατός ετοιμοπόλεμος και με υψηλό ηθικό, παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, κατά τους Ιστορικούς μας.
Ακόμη και στα σχολεία, που μόλις άρχισαν, αν αποθαρρύνεις τον μαθητή δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί. Αντίθετα, αν του πεις ότι έχει πολλά περιθώρια, πολλές δυνατότητες ώστε να γράψει καλύτερες εκθέσεις ή να γίνει καλός μαθηματικός, είναι σίγουρο πως ο μαθητής θα προσπαθήσει περισσότερο και τελικά θα τα καταφέρει. Ο μαθητής αν ακούσει την δασκάλα του στο Νηπιαγωγείο να του λέει «τι μουτζούρες είναι αυτές Γιωργάκη;», μάλλον δεν θα ξαναζωγραφίσει ποτέ! Ενώ με την κατάλληλη καθοδήγηση ο Γιωργάκης, ίσως, γινόταν ο επόμενος Πικάσο!

Ο Σοφοκλής προειδοποιούσε πως κανένα ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο, ενώ ο Αριστοτέλης δίδασκε: «Με την αλήθεια όλα τα δεδομένα βρίσκονται σε αρμονική συμφωνία, ενώ με το ψεύδος γρήγορα έρχεται σε διαφωνία και σύγκρουση το αληθές». Έτσι, ας είμαστε προσεκτικοί και ας μην το παρακάνουμε με τα κατά συνθήκη ψεύδη. Ο στόχος και ο δρόμος μας είναι και πρέπει πάντα να είναι η αλήθεια και μόνο.
Τα μικρά, αθώα ψεματάκια τα λέμε και «τα πιστεύουμε» για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε κάποια εμπόδια, συνήθως του μυαλού μας. Δεν θα πάει για μπάνιο ο φίλος μας που θα του πούμε ότι σήμερα είναι 47 Αυγούστου. Θα πάει στην εργασία του, αλλά μάλλον θα είναι περισσότερο χαρούμενος και πιο παραγωγικός. Ακόμη κι αν δεν γίνει Πικάσο ο Γιωργάκης θα περνάει καλύτερα την ώρα της ζωγραφικής και θα μάθει πως με την προσπάθεια θα γίνει καλύτερος.
Σε ένα σεμινάριο, μας εξηγούσε ο Εισηγητής πόσο σημαντικό είναι αν ο Διευθυντής μαζί με την πρωινή καλημέρα, πει κι ένα αστείο ή με δυο κουβέντες φτιάξει μια ωραία ατμόσφαιρα στο Τμήμα του. Πόσο ευχάριστη και δημιουργική θα είναι η ημέρα για όλους. Σε αντίθετη περίπτωση, αν ξεκινήσει η ημέρα με …μούτρα και με μια μισή καλημέρα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ημέρα θα καταστραφεί για όλους.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται αθλητές και αθλητικές ομάδες για να μπορέσουν να δώσουν τον επόμενο αγώνα με «ανεβασμένο ηθικό». Το ίδιο γίνεται και σε εταιρείες, επιστημονικές ομάδες κλπ. Ο στόχος είναι απαραίτητος, αλλά η πίστη ότι μπορείς να τα καταφέρεις, ότι έχεις τις δυνατότητες να πετύχεις αυτό που επιζητάς, είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας. Όταν οι πιθανότητες είναι λίγες ή σε πείσουν πως είναι λίγες, η δυσκολία θα μεγαλώσει και η αποτυχία είναι περισσότερο συχνή.
Το να πιστέψουμε, λοιπόν, πως είναι Αύγουστος, ότι η ζωή είναι ωραία και πως αν ξεκινήσουμε τη μέρα μας με χαμόγελο, η ημέρα μας θα γίνει καλύτερη, είναι κάτι που το οφείλουμε στον εαυτό μας. Μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και ελπίδα, ενώ την ίδια στιγμή κάνει καλό, τόσο σε εμάς, όσο και στους γύρω μας.
Το «χαμογελάτε, κάνει τους άλλους να ανησυχούν», δεν ισχύει. Όταν χαμογελάς, επηρεάζεις και τους διπλανούς σου να χαμογελάσουν κι αυτοί. Όταν έχεις καλή διάθεση και προσπαθείς, το πιο πιθανό είναι να έχουν και οι γύρω σου και να προσπαθούν περισσότερο. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει, αν έχουμε γύρω μας σκυθρωπούς και τοξικούς ανθρώπους. Μαζί τους σύντομα θα τα βλέπουμε κι εμείς όλα μαύρα!
Ας ξεκινήσουμε την ημέρα μας μοιράζοντας χαμόγελα και ζεστές καλημέρες. Άλλωστε είπαμε, ακόμη είναι Αύγουστος και η ζωή είναι ωραία. Συγχώρεσέ με παπα Γιάννη από εκεί ψηλά, είμαι σίγουρος πως με καταλαβαίνεις!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή