Το ενεργειακό κόστος είναι μια απάτη των PINK, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το ενεργειακό κόστος είναι μια απάτη των PINK, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Πριν μερικά χρόνια, τότε που συζητούσαν εδώ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και πολλοί επαΐοντες στήριζαν αυτές τις θατσερικές απόψεις, η κουνιάδα μου που ζει στην Αυστραλία με είχε προειδοποιήσει λέγοντας: «Προσέξτε μην καταργήσετε την ΔΕΗ, έγινε στην Αυστραλία και αντί να πέσει το ρεύμα τριπλασιάστηκε». Τότε δεν την πολύ-πίστεψα και σε κάποιους που το είπα γέλασαν συγκαταβατικά λέγοντας ότι η αναδόμηση της αγοράς ενέργειας θα έφερνε πολλούς προμηθευτές στην αγορά με αποτέλεσμα χαμηλές τιμές. Στην πράξη συνέβη το αντίθετο και βέβαια αυτό δεν οφείλεται στον πόλεμο της Ουκρανίας όπως θα δούμε. 

Μετά το 2010, όταν άνοιξε για τα καλά ο χορός των ανανεώσιμων, στην αρχή φωτοβολταϊκών με κρατική επιχορήγηση και μετά των ανεμογεννητριών, μπήκαν στο παιχνίδι της ενέργειας πολλοί παίχτες μικροί και μεγάλοι, οι οποίοι μεγάλοι ήδη έχουν αρχίσει να απορροφούν τους μικρούς και όπως φαίνεται στην αγορά θα μείνουν πολλοί λίγοι, αυτοί οι τρεις. Ο όμιλος της Motor Oil που έχει στόχο την εγκατεστημένη ισχύ του 1GW (ένα γιγαβάτ) που είναι μεγαλύτερη από δύο φράγματα σαν της λίμνης Κρεμαστών, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Κοπελούζου. Η χώρα ακολουθεί προφανώς την πολιτική ενέργειας των PINK (και ο νοών νοήτω) της ΕΕ, η οποία έχει σαν στόχο την ταχύτατη «πράσινη μετάβαση» λόγω κλιματικής αλλαγής με κάθε κόστος. Ένα από αυτά τα κόστη ήταν η δημιουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας και του χρηματιστηρίου ρύπων. Θυμάμαι που λέγανε στην ΕΕ όταν μιλάγανε για το χρηματιστήριο ρύπων «ο ρυπαίνων πληρώνει». Ε, η Κίνα με την τεράστια παραγωγή της αγόραζε ρύπους από τα δικαιώματα που είχαν οι PINK της ΕΕ και ντουμάνιαζε τον πλανήτη. Τα καυσαέρια πάνε όπου φυσάει ο αέρας κύριοι PINK, βγείτε από τα γυάλινα γραφεία σας της πλατείας Σούμαν των Βρυξελλών να δείτε…

Ως χώρα ακολουθήσαμε και εμείς αυτή την τακτική και βιαστήκαμε να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες της Πτολεμαΐδας, μπήκαμε στο χρηματιστήριο ενέργειας και αντί η τιμή να πέσει ανέβηκε. Η ΔΕΗ άρχισε να αλλάζει και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη σε φυσικό αέριο. Το ξαναλέω, δεν φταίει το Ουκρανικό.
Η κατάταξη του φυσικού αερίου από την ΕΕ ως «ημιπράσινη» ενέργεια αύξησε την ζήτηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη όχι μόνο για ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και για βιομηχανική χρήση και άνοιξε την όρεξη της Αμερικής, η οποία έχει τεράστια παραγωγή από την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί παράγοντας σχιστολιθικό αέριο, ώστε να μπει στην αγορά της ΕΕ. Οι αυξανόμενες ανάγκες της ΕΕ σε φυσικό αέριο ήταν και ο λόγος της κατασκευής του αγωγού της Ρωσίας Nord Stream 2, τον οποίον σαμποτάρισε η ίδια η Γερμανία μη δίνοντας πιστοποίηση και επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ρωσία.
Για να κάνει η Αμερική την διείσδυση στην Ευρωπαϊκή αγορά ανακάλυψε την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και σε συνεργασία με τους PINK της πλατείας Σούμαν άρχισε την υπονόμευση. Το πρώτο χτύπημα ήρθε με την εισαγωγή του χρηματιστηρίου ενέργειας και μετά με την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του φυσικού αερίου ανατρέποντας τις συμφωνίες που είχε συνάψει η ΕΕ με την Ρωσία για σταθερές τιμές φυσικού αερίου. Προσέξτε τις εξής πληροφορίες που άντλησα από εφημερίδες του Δεκέμβρη του 2021. Στις 21 Δεκέμβρη η τιμή του φυσικού αερίου ήταν 415€ η μεγαβατώρα και στις 31 Δεκέμβρη ήταν 84,9€ η μεγαβατώρα γιατί «ήρθαν φορτία» LNG από την Αμερική!!!!!

Η πρώτη δικαιολογία για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου ήταν ότι υπήρξε μεγάλη ζήτηση λόγω επανεκκίνησης της παραγωγής που είχε ελαττωθεί εξ αιτίας του κορονοϊού. Μα πριν τον κορονοϊό η παραγωγή καλυπτόταν με χαμηλές τιμές και απ’ ότι γνωρίζουμε καμιά παραγωγός φυσικού αερίου δεν μείωσε την παραγωγή της κατά την διάρκεια της πανδημίας. Άντε να πούμε ότι το φαινόμενο θα ήταν παροδικό και για μικρό χρονικό διάστημα. Εδώ όμως οι τιμές είχαν πάρει την ανηφόρα από τις αρχές του 2021 όπως βλέπετε στο διάγραμμα τιμών από Ιανουάριο 2019 μέχρι Ιανουάριο 2021.
Και οι τιμές πήραν την ανηφόρα γιατί άρχισε η διαπραγμάτευση του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο Ολλανδίας το TTF. Όπως λέει και στην δημοσίευσή του η ιστοσελίδα «protothema», την οποία παραθέτω και είναι και γνωστόν βέβαια, ότι σε ένα χρηματιστήριο πάντα υπάρχει η δυνατότητα κερδοσκοπίας ως εκ της φύσεως αυτής της αγοράς. Οι αφελείς πιστεύουν ότι το χρηματιστήριο θα ομαλοποιήσει την αγορά, αλλά όλοι γνωρίζουμε τις φούσκες και διασπάθιση χρήματος που έχει γίνει από τότε που δημιουργήθηκαν τα χρηματιστήρια. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Με αφορμή τα δημοσιεύματα για εισβολή της Ρωσίας από τον Αύγουστο του 2021 άρχισαν τα σκληρά κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο ενέργειας. Οι PINK όμως γνωρίζοντας τί θα γίνει ήδη είχαν αγοράσει options φυσικού αερίου όπου τα κέρδη τους είναι τεράστια αν λάβουμε υπ’ όψη τον αέρα (leverage στην αργκό των χρηματιστηριακών όρων).
Θα πρέπει να θυμάστε ότι όταν αγωνίζονταν οι απελθούσες Ελληνικές κυβερνήσεις να μας πείσουν να βάλουμε φυσικό αέριο με επιδότηση, έλεγαν ότι η τιμή θα είναι πάντα στο 80% αυτής του πετρελαίου, αν θυμάμαι καλά, ενώ σήμερα απελευθερώθηκε αυτή η σύνδεση και την τιμή την καθορίζουν οι γιάπηδες της Ολλανδίας.
Σήμερα το ενεργειακό μείγμα είναι ευρύ γιατί έχουμε ανανεώσιμες πηγές όπως φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά και πυρηνικούς σταθμούς που έχουν σήμερα χαμηλό κόστος παραγωγής, επειδή είναι παλαιοί και έχουν κάνει αποσβέσεις. Έχουμε πετρέλαιο που έχει χαμηλότερη τιμή από το φυσικό αέριο, λιγνίτες και βέβαια φυσικό αέριο. Το κόστος παραγωγής ενέργειας είναι οριακό όπως για τα φωτοβολταϊκά, τις ανεμογεννήτριες και τα υδροηλεκτρικά, υψηλότερο για τους λιγνίτες και παραπάνω το για πετρέλαιο. Γιατί λοιπόν η τιμή του ρεύματος καθορίζεται από την ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου; Να ένα μεγάλο ερώτημα που τόλμησαν να το θέσουν οι Ισπανοί και Πορτογάλοι και εξαιρέθηκαν από την χρηματιστηριακή κερδοσκοπική τιμή του φυσικού αερίου. Η τιμή λοιπόν της μεγαβατώρας σε αυτές τις χώρες είναι 50€ ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη κινείται μεταξύ 300€ και 450€ και δεν ξέρουμε τί θα γίνει τον χειμώνα. Να σημειώσω εδώ ότι πριν πετύχουν την εξαίρεση αυτές οι χώρες, οι εκεί εταιρείες ΑΠΕ είχαν τρομερά υπερκέρδη γιατί πωλούσαν το ρεύμα με τιμή φυσικού αερίου και βέβαια καμιά εταιρεία, όπως και εδώ δεν φιλοτιμήθηκε να επιστρέψει αυτά τα κέρδη στην κοινότητα, εκεί βρε αδερφέ που γυρνάνε οι ανεμογεννήτριες…

Όπως λέει και ο Βαρουφάκης, που αν και δεν τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση, οι φωστήρες της Ούρσουλας έχουν το εξής σκεπτικό: Οι υψηλές τιμές του ρεύματος λόγω φυσικού αερίου θα αποφέρουν υπερκέρδη στις εταιρείες με ανανεώσιμες που με την σειρά τους θα τα επανεπενδύσουν για να κατασκευάσουν ακόμη περισσότερες ΑΠΕ. Αυτοί οι PINK ξεπέρασαν τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ…

ΥΓ: Για να αποκτήσετε μια σαφέστερη γνώμη επί του θέματος και να καταλάβετε ότι το Ουκρανικό δεν είναι η αιτία, αλλά η αφορμή για το ενεργειακό, διαβάστε τους παρακάτω συνδέσμους. Ιδιαίτερα αν θέλετε μια πιο επιστημονική άποψη το τελευταίο link αναφέρεται στην διπλωματική εργασία φοιτητή του ΑΠΘ για τα χρηματιστήρια ενέργειας. Η κουνιάδα μου βγήκε αληθινή.

https://www.protothema.gr/economy/article/1231586/giati-telika-plironoume-toso-akriva-reuma-kai-fusiko-aerio-pic/
https://www.ertnews.gr/roi-idiseon/ttf-to-megalytero-chrimatistirio-energeias-stin-eyropi/
https://ikee.lib.auth.gr/record/319545/files/GRI-2020-27462.pdf

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή