Σεπτέμβριος: ο μήνας που τα έχει όλα!, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σεπτέμβριος: ο μήνας που τα έχει όλα!, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του «πακέτου της ΔΕΘ». H ανακοίνωση θα γίνει αύριο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι κανένα μέτρο δεν έχει κλειδώσει και πολλά θα εξαρτηθούν από τα γεγονότα που θα λάβουν χώρα μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ένα Σαββατοκύριακο έμεινε για να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία με καθηγητές, μαθητές αλλά και γονείς να είναι ένα βήμα πριν την κατάθλιψη! Από τη μία λοιπόν η προσμονή για να δούμε πόσο θα βοηθήσει η κυβέρνηση τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, από την άλλη το τέλος της ανεμελιάς και η επιστροφή στα θρανία.

Εκτός όμως από τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης, θα επισκεφθούν την ΔΕΘ και τα υπόλοιπα κόμματα, εντός και εκτός του Κοινοβουλίου. Η κριτική για όσα συμβαίνουν θα είναι σκληρή, οι προτάσεις και οι παροχές σημαντικές και μεγάλες. Ούτε η πρώτη φορά είναι που θα συμβεί αυτό, ούτε και η τελευταία. Το μόνο διαφορετικό που μας άφησε, ευτυχώς, η οικονομική κρίση είναι τώρα πια αποφεύγονται οι σπάταλες και πολυδάπανες εκδηλώσεις που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, πέρα από την διασκέδαση λίγων ωρών. Κάτι φαίνεται πως μας έμαθε η κρίση και ό,τι επακολούθησε.
Για τα σχολεία, το βάρος πέφτει πάντα στο Υπουργείο Παιδείας. Ο αγώνας για να ανοίξουν χωρίς προβλήματα όλα τα σχολεία, να διανεμηθούν όλα τα βιβλία στους μαθητές και να γεμίσει το πρόγραμμα με καθηγητές σε όλα τα μαθήματα. Τόσο η ηγεσία του υπουργείου όσο και υψηλόβαθμοι παράγοντες διαμηνύουν ότι είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αναφορικά με την πανδημία, οι ειδικοί μιλούν για «ανοσία της κοινότητας» σε ό,τι αφορά στη βαριά νόηση από κορονοϊό, ωστόσο φοβούνται αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο, γεγονός που θα φέρει σε δυσκολία το σύστημα Υγείας. Η έναρξη πάντως θα γίνει χωρίς μέτρα προστασίας από τον ιό, όπως είναι η μάσκα.
Ένα άλλο ξεκίνημα κάθε Σεπτέμβριο είναι η πρωινή ενημέρωση με τα «βαριά χαρτιά» κάθε καναλιού. Νέα αρχή με καινούργια πρόσωπα, άλλα χάρη στις …«μεταγραφές» τα ίδια πρόσωπα στα νέα τους πόστα-τηλεοπτικά κανάλια. Τι έχουμε να κερδίσουμε από όλα αυτά; Ενημέρωση μας υπόσχονται με αρκετή δόση τρομοκρατίας, θα πρόσθετα εγώ. Ο καθένας ας αποφασίσει από πού και πώς θα ενημερωθεί αλλά και πόση σημασία θα δώσει σε αυτά που βλέπει και ακούει. Κι επειδή μπαίνουμε σε εκλογική χρονιά, όλοι καταλαβαίνουμε από πόσα φίλτρα πρέπει να περνάμε κάθε τι που μας χαρίζουν με σκοπό την ενημέρωσή μας.
Αυτό το μήνα, επίσης, είναι η επέτειος που τιμούμε τα τελευταία χρόνια για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στους Δίδυμους Πύργους. Δεν θα μπορούσε ούτε αυτή η στιγμή της Ιστορίας να μην έχει διαφορετικές ερμηνείες. Από έρευνα που έγινε πρόσφατα οι μαθητές στη Νότια Κορέα και την Ινδία μαθαίνουν πως οι επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ήταν συνέπεια της παγκοσμιοποίησης. Στο Πακιστάν το αναφέρουν σαν ένα «συμβάν» και κάνει λόγο για κινδύνους που εγκυμονεί η αμερικανική ηγεμονία. Στην Κίνα με μια φωτογραφία με τους δίδυμους πύργους να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες κοντά στην ενότητα που αφορά τα γεωπολιτικά ζητήματα, αναφέρουν πως «καμία δύναμη δεν μπορεί να κυριαρχήσει από μόνη της στον κόσμο».

Κατά τα άλλα, η αριθμητική μας λέει ότι σε λιγότερο από 50 ημέρες έχουμε το επόμενο τριήμερο, της 28ης Οκτωβρίου και σε περίπου 110 ημέρες θα γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Θα αναμένουμε πολλά καλά να φέρει το 2023 και θα κάνουμε όνειρα γεμάτα ελπίδες. Μέχρι τότε κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί, άλλα όλοι γνωρίζουμε κατά βάθος πως το αποδοτικότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε για το καλύτερο. Να μην αφήσουμε ούτε την καθημερινότητα με τα προβλήματά της, ούτε ένα αβέβαιο μέλλον να μας αποσυντονίζει και να χάσουμε τον προσανατολισμό μας.
Όσο κι αν κάποια γεγονότα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, τα βιώνουμε με την ίδια αγωνία και σχεδόν με τις ίδιες αντιδράσεις. Δύσκολο να απαγκιστρωθούμε και ακόμη πιο δύσκολο να τα ερμηνεύσουμε με άλλο τρόπο. Η μεγαλύτερη όμως δυσκολία είναι να δώσουμε λιγότερη σημασία, σχεδόν να τα αγνοήσουμε και να προσπαθήσουμε να ετοιμάσουμε τον δικό μας χάρτη πλοήγησης. Να επικεντρωθούμε σε αυτά που εμείς μπορούμε να επηρεάσουμε, σε αυτά που η προσπάθειά μας μπορεί να φανεί χρήσιμη. Να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, σαν το πουλάκι που κελαηδά αμέριμνο στο κλαδί. Όχι επειδή έχει εμπιστοσύνη στο κλαδί, αλλά επειδή πιστεύει πως μπορεί να πετάξει ακόμη κι αν σπάσει το κλαδί.
Η δικιά μας πορεία, οι στόχοι μας είναι παντός καιρού και ανθίζουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Όλοι εμείς οι «καλομαθημένοι» που δεν γνωρίσαμε ούτε πόλεμο, ούτε φτώχεια, ούτε δύσκολες συνθήκες, όπως μας έλεγαν, καταφέραμε τελικά να ανταπεξέλθουμε στο καθετί που μας συνέβη τα τελευταία 15 χρόνια. Καταφέραμε να επιβιώσουμε και το καταφέρνουμε με καθημερινό αγώνα. Με τον ίδιο τρόπο θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια που θα μάθουμε πως θα μας συμβούν με την «πρωινή ενημέρωση» των καναλιών.
Είμαι σίγουρος πως από όλα αυτά που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ένα πολύτιμο μάθημα που μας γεμίζει γνώση και δύναμη. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως ό,τι συνέβη αλλά και ό,τι ακόμη θα συμβεί είναι αυτό που μπορούμε να αντέξουμε. Κανένας φόβος και κανένα άγχος. Ζούμε με πάθος την κάθε ημέρα και δεν σταματάμε να βάζουμε στόχους για το αύριο. Κι αν τα έχει όλα ο Σεπτέμβριος, ένας μήνας είναι, θα περάσει…

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή