Πάνος Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση για τις παρακολουθήσεις όπως «ο διάολος το λιβάνι»

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στην ΕΡΤ1

:

Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση για τις παρακολουθήσεις όπως «ο διάολος το λιβάνι», έφθασε όμως η ώρα των ευθυνών

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ καταρρακώνει το ηθικό της δημοκρατίας μας, πρέπει να διερευνηθεί πλήρως, χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα θεσμικής θωράκισης και πρέπει να αναληφθεί η πολιτική ευθύνη, πρώτα απ’ όλα από τον πρωθυπουργό, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «Από τις έξι» της ΕΡΤ1.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Πέρασαν αρκετές ημέρες όπου εκ μέρους των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών λεγόταν ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η δε ανεξάρτητη αρχή, η οποία καλώς υπάρχει, ουσιαστικά δεν έχει πρόσβαση στο υλικό και στα στοιχεία της ΕΥΠ. Όλες αυτές τις εβδομάδες δεν έχει γίνει μία έρευνα στην εταιρεία «Intellexa», η οποία φαίνεται ότι διαθέτει και ενδεχομένως νοικιάζει στην ΕΥΠ -είναι ένα αναπάντητο ερώτημα- το συγκεκριμένο λογισμικό, το Pretador. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες πήγαν να συσκοτίσουν αυτή την υπόθεση. Να θυμίσω την ψηφισμένη τροπολογία της κυβέρνησης για τη μη δυνατότητα, αυτού του οποίου παρακολουθείται, να έχει πρόσβαση στους λόγους που παρακολουθείται, κάτι το οποίο υπήρχε στο προηγούμενο καθεστώς. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει αυτή τη συζήτηση όπως «ο διάολος το λιβάνι».

Εδώ έχουμε μια αντισυνταγματική πρακτική ενάντια στη λειτουργία της δημοκρατίας και μια ομολογημένη ευθύνη την οποία πρέπει να την αναλάβει πρώτα απ’ όλα ο πρωθυπουργός, ο οποίος θέλησε να έχει υπό τον άμεσο έλεγχό του αυτή την υπηρεσία. Γνωρίζετε ότι αυτό έχει ήδη γίνει κατανοητό και αντιληπτό, όχι μόνο από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, αλλά και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, όπως και έξω από αυτό. Μιλάμε για ένα σκάνδαλο το οποίο καταρρακώνει το ηθικό της δημοκρατίας, την κατατάσσει σε μια δημοκρατία δεύτερης και τρίτης ταχύτητας.

Πέρα από την ανάληψη των πολιτικών ευθυνών, χρειάζεται να παρθούν και μια σειρά μέτρα δημοκρατικών τομών, τα οποία θα επαναφέρουν την λειτουργία της ΕΥΠ στον εθνικό της ρόλο, δεν νοείται εθνικός ρόλος από τη στιγμή που μέσω αυτής της υπηρεσίας παρακολουθούνται τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και 7 ή 8 άλλα πολιτικά πρόσωπα, ενδεχομένως και στελέχη της ΝΔ, όπως έγραψε πρόσφατα η «Καθημερινή». Αυτά είναι τεράστια ζητήματα. Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα, θα περιμένουμε να ακούσουμε και κάποιος πρέπει να αναλάβει και αυτός είναι ο -πρωθυπουργός πρώτα απ’ όλα- την τελική ευθύνη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή