Μπύρα και αθλητισμός, γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μπύρα και αθλητισμός, γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

Την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη τη μάθαμε όλοι. Δύο χρυσά μετάλλια στους πανευρωπαϊκούς αγώνες του Μονάχου, στα 20 και τα 35 χιλιόμετρα βάδην. Μετά και από τις δύο νίκες της, με διαφορά 4 ημερών, σύσσωμη η ελληνική αποστολή την περιμένει στο ξενοδοχείο και την αποθεώνει. Φιλιά, αγκαλιές, συγχαρητήρια!

Τότε κάποιος της προσφέρει και η Αντιγόνη πίνει μια παγωμένη μπύρα. Μετά τον τερματισμό της είναι έτσι κι αλλιώς κι ο δημοσιογράφος που το παρουσιάζει χασκογελάει: «Ε, ναι, τι κι αν είναι αθλήτρια, δικαιούται μια μπύρα για να το γιορτάσει…».
Πού να ήξερε … ότι Η ΜΠΥΡΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΟΤΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ!
Ιδανικά μια μπύρα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και μια πρέζα αλάτι που θα προσθέσουμε, βοηθάει να ενυδατωθούμε καλύτερα και γρηγορότερα από ότι αν πιούμε μια κανονική σε αλκοόλ μπύρα!

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΜΥΪΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως το αλκοόλ παρεμποδίζει την αναδόμηση των μυών μετά από μία έντονη προπόνηση. Άλλες παράμετροι της φυσικής αποκατάστασης που επηρεάζονται είναι η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η κυκλοφορία του αίματος και η ανασύνθεση γλυκογόνου. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει κατάχρηση αλκοόλ. Η δόση 0.5 γραμμαρίου αιθανόλης ανά κιλό σωματικού βάρους θεωρείται ασφαλής, και δεν έχει αρνητική επίδραση στην απόδοση των αθλητών. Ενδεικτικά να αναφερθεί πως ένα μέτριο ποτήρι μπύρας έχει περίπου 14 γραμμάρια αλκοόλ.
Μια έρευνα σε πανεπιστήμιο της Γρανάδα, στην Ισπανία, σύγκρινε την ενυδάτωση μετά από άσκηση μεταξύ μόνο νερού, ή 2 κουτάκια μπύρας και νερού. Οι ερευνητές μέτρησαν παραμέτρους, όπως η σύνθεση του σώματος, τον όγκο του πλάσματος και τους δείκτες μυϊκής βλάβης και φλεγμονής και ανακάλυψαν ότι η μπύρα που ακολουθήθηκε από νερό ήταν εξίσου αποτελεσματική όσο και το σκέτο νερό όσον αφορά την ενυδάτωση και την αποθεραπεία.
Η μπύρα χωρίς αλκοόλ, έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την φλεγμονή σε μαραθωνοδρόμους, αν και δεν είναι γνωστό αν η κανονική σε αλκοόλ μπύρα έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Η ΜΠΥΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η μπύρα παρασκευάζεται από φυσικές πρώτες ύλες με υψηλή διατροφική αξία, όπως το κριθάρι, τα δημητριακά, η μαγιά και το νερό, οι οποίες συνεισφέρουν σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Η ήπια κατανάλωση μπύρας μπορεί να προσφέρει πολλές βιταμίνες στον οργανισμό. Όμως, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι καμία τροφή από μόνη της δεν παρέχει το σύνολο των ζωτικών ιχνοστοιχείων, που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Έτσι, η μπύρα πρέπει πάντα να καταναλώνεται με μέτρο και ν’ αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

ΠΙΘΑΝΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ
• Αντιοξειδωτικά στοιχεία
Τα φυσικά αντιοξειδωτικά βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Βρίσκονται όμως και στη μπύρα και προέρχονται ως συστατικά από το ζύθο (κριθάρι) και το λυκίσκο.
Η έρευνα έδειξε ότι η περιεκτικότητα του αίματος σε αντιοξειδωτικά, αυξάνεται μετά την κατανάλωση μπύρας, κάτι που σημαίνει ότι τα αντιοξειδωτικά στη μπύρα απορροφώνται εύκολα και ίσως πιο εύκολα από ό,τι αυτά που προέρχονται από στερεές τροφές. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η επίδραση των αντιοξειδωτικών της μπύρας είναι άμεση και σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Η σημασία των αντιοξειδωτικών για την υγεία, έγκειται στο ότι πιθανώς παίζουν κάποιο ρόλο στην προστασία κατά του καρκίνου, μέσα από τη δράση τους κατά των ελεύθερων ριζών.
• Βιταμίνες
Όπως το ψωμί, το οποίο επίσης παρασκευάζεται από δημητριακά, έτσι και η μπύρα είναι μια καλή πηγή για πολλές ζωτικής σημασίας βιταμίνες.
Η μπύρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για παράδειγμα τη νιασίνη, τη ριβοφλαβίνη (Β2), την πυριδοξίνη (Β6), το φολικό οξύ (Β9) και την κοβαλαμίνη (Β12).
• Μεταλλικά Στοιχεία
Η ισορροπία ζωτικών μεταλλικών στοιχείων στη σύσταση της μπύρας είναι ικανοποιητική. Η περιεκτικότητα σε κάλιο είναι σχετικά υψηλή, ενώ σε νάτριο χαμηλή. Περιέχει λίγο ασβέστιο και πολύ μαγνήσιο, χρήσιμο στην προστασία κατά της πέτρας στη χολή, της απόφραξης των χοληφόρων οδών του ύπατος.
Όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες μπορεί να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διατροφής σου. Είναι καλύτερη επιλογή από άλλα βαριά οινοπνευματώδη ποτά. Περιέχει, όπως είπαμε, μεταλλικά άλατα, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο καθώς και πλήθος βιταμινών όπως Β1, Β2 και C. Μειώνει την κακή χοληστερίνη .
Προστατεύει ενάντια στις παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, διαθέτει εξαιρετικές καταπραϋντικές ιδιότητες και δρα ενισχύοντας το νευρικό μας σύστημα. Είναι επίσης κατά κάποιο τρόπο ένα είδος ηρεμιστικού, μιας και έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με έρευνες, συμβάλλει στην ανάπλαση των οστών και δρα αποτελεσματικά κατά της οστεοπόρωσης, εξαιτίας του ασβεστίου που περιέχει, ενώ ο πλούτος σε μέταλλα και βιταμίνες συντελεί στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας και των ρευματισμών. Μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη και έχει αποδεδειγμένη διουρητική ιδιότητα, ευνοώντας τη λειτουργία των νεφρών.
Ακόμα, η μαγιά της μπύρας βοηθά στην αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου και έχει ευνοϊκά οφέλη για το δέρμα και τα νύχια.
Οι θεωρίες περί μπυροκοιλιάς έχουν διαψευστεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, αρκεί να περιορίσουμε το τι θα φάμε μετά από την μπύρα μας, γιατί ως γνωστών η μπύρα ανοίγει την όρεξη.

Όπως και όλα τα αλκοολούχα ποτά, έτσι και η μπύρα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Άλλωστε, όλες οι θερμίδες που περιλαμβάνει, οφείλονται κυρίως στο αλκοόλ. Φρόντισε λοιπόν να μην το παρακάνεις, (έχεις και αγώνα σύντομα) ακούγεται μια φωνή από μέσα σου. Όταν καταναλώνει κανείς πάνω από ένα ποτήρι την ημέρα, μπορεί να εμφανιστεί μειωμένη οστική πυκνότητα. Μην ξεχνάς πως ο αλκοολισμός είναι καταστροφικός για τα οστά και τα γερά οστά είναι πολύτιμα για εμάς τους αθλητές.
Στην υγειά των παιδιών του στίβου που μας κάνουν περήφανους λοιπόν…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή