Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου : Για την άρση και επανεπιβολή απαλλοτρίωσης στο Ο.Τ. 111/99

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου : Για την άρση και επανεπιβολή απαλλοτρίωσης στο Ο.Τ. 111/99


Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου:

Σχετικά με το θέμα της άρσης και επανεπιβολής απαλλοτρίωσης στο ΟΤ.111/99, το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 2-8-2022, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε στη διοίκηση τις ακόλουθες ερωτήσεις για το θέμα αυτό:
1. Ποιες οι ενέργειές σας ως διοίκηση του δήμου από το 2014 (είτε προς ΣΥΠΟΘΑ, είτε προς δασαρχείο είτε προς οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία) για να ισχυροποιήσετε με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του 2011 για απένταξη του ΟΤ111 από το σχέδιο πόλης και επιστροφή του στην πρότερη κατάσταση, δηλαδή σε δασική αναδασωτέα;
2. Στη συνεδρίαση της 26/2/2019, στη συζήτηση σχετικά με το εν λόγω θέμα, κατόπιν ανακοίνωσης της τότε παράταξης «Ενότητα για την Ανατροπή», ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι: «Να θυμίσω στο Σώμα ότι προκειμένου να μην χαθεί ο συγκεκριμένος χώρος βάλαμε χρήματα και από την στιγμή που βεβαιώσαμε και μιλήσαμε με την αρμόδια επιτροπή, ότι δεν θα χαθεί ο συγκεκριμένος χώρος, πήραμε τα χρήματα για να τα χρησιμοποιήσουμε κάπου αλλού. Εκεί λοιπόν που νόμιζα ότι εμείς βάλαμε τα χρήματα για να γίνει η απαλλοτρίωση για τον συγκεκριμένο χώρο και ότι θα ήμασταν σε αντιπαράθεση με τους ιδιοκτήτες, ξαφνικά είδα να πανηγυρίζουν και να μας αγκαλιάζουν επειδή βάζαμε χρήματα για να γίνει η απαλλοτρίωση στον συγκεκριμένο χώρο. Αυτό με θορύβησε, γιατί πως είναι δυνατόν να παίρνεις την περιουσία κάποιου στα όρια της αντικειμενικής αξίας και να πανηγυρίζει. Αυτό μας θορύβησε σαν διοίκηση, το συζητήσαμε και αποσύραμε τα χρήματα για να μην πληρωθούν.»
Ρωτάμε :
Α. Ποιο το σκεπτικό της διοίκησης με αυτή την κίνηση; Τι σκόπευε να κάνει μεσοπρόθεσμα – μακροπρόθεσμα;
Β. Τι άλλαξε από τότε; Είναι η δυνατότητα ένταξης στο Πράσινο Ταμείο; (Θυμίζουμε ότι και τα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, είναι χρήματα των φορολογούμενων, δηλαδή του λαού).
3. Γιατί από όλα τα πιθανά οικόπεδα που υπάρχουν με δυνατότητα αξιοποίησης, βάσει και του καταλόγου που μας είχε εκθέσει η Δημοτική Αρχή πριν από 1,5 χρόνο, όταν επέβαλε το περίφημο «χαράτσι», επιλέγετε το συγκεκριμένο οικόπεδο το οποίο έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (βρίσκεται στα όρια της πόλης, περιβάλλεται από δασική και αναδασωτέα περιοχή) και όχι κάποιο άλλο, το οποίο πιθανά θα μπορούσε να αποσυμφορήσει με καλύτερο τρόπο μία γειτονιά, ως ελεύθερος και κοινόχρηστος χώρος;
4. Γνωρίζετε αν έληξε στις 31/7 η προθεσμία για ενστάσεις από ιδιώτες στην ανάρτηση των δασικών χαρτών;
5. Υπάρχουν ενστάσεις για περιοχές που έχουν να κάνουν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών και αφορούν είτε το Δήμο μας, είτε την ευρύτερη περιοχή των Τουρκοβουνίων;
Θεωρούμε ότι η διοίκηση Μαρκόπουλου δεν έδωσε καμία ικανοποιητική απάντηση στα πρώτα 3 ερωτήματα. Αντιθέτως επιβεβαίωσε ότι καμία ενέργεια δεν έκανε για να προωθήσει τη λύση που αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο το 2011.
Πρότεινε και ψήφισε στις 22-6-2018 την άρση και επανεπιβολή απαλλοτρίωσης στο εν λόγω τμήμα του Ο.Τ. 111/99, απόφαση την οποία τώρα επικαιροποίησε με σύμβαση με το «Πράσινο Ταμείο», η οποία περιλαμβάνει ποσό άνω των 700.000€ στους φερόμενους ιδιοκτήτες κληρονόμους Σπυρόπουλου κλπ. Ονομάτισε μάλιστα την περίπτωση αυτού του οικοπέδου «την πιο ώριμη περίπτωση επανεπιβολής απαλλοτρίωσης».
Η δημοτική αρχή συσκοτίζει την πραγματικότητα γιατί η «ωρίμανση» και ειδικότερα η επιλογή των προτεραιοτήτων για τις διάφορες εκτάσεις, είναι δική της επιλογή και η Υπηρεσία δουλεύει βάσει των εντολών της. Η επιλογή της συγκεκριμένης έκτασης είναι αποκλειστικά επιλογή της, τη στιγμή που υπάρχουν και άλλες εκτάσεις που μπορούν ακόμα να αξιοποιηθούν από τον Δήμο.
Αλήθεια, ποιο είναι το νόημα της επιλογής μιας παιδικής χαράς στο όριο του Δήμου, σε δυσμενές ανάγλυφο εδάφους, δίπλα και ανάμεσα σε αναμφισβήτητη δασική αναδασωτέα έκταση και την εκτός σχεδίου περιοχή και όχι μέσα σε κάποια άλλη πυκνοκατοικημένη περιοχή που ασφυκτιά;
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου, θεωρούμε το «τμήμα του Ο.Τ. 111/99» πίσω από το 16ο Δημ. Σχολείο δημόσια δασική και αναδασωτέα έκταση. Η διοίκηση Μαρκόπουλου δεν έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια από το 2014 που εκλέχτηκε καμία ουσιαστική ενέργεια στην κατεύθυνση της ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης του Δ.Σ. του 2011 η οποία επιχειρούσε ακριβώς να διασφαλίσει τον δημόσιο και δασικό χαρακτήρα της έκτασης.
Την πρόταση της διοίκησης υπερψήφισαν οι παρατάξεις «Γαλάτσι Ζούμε Εδώ» και «Γαλάτσι του Αύριο», ενώ η παράταξη «Γαλάτσι Από Κοινού» ψήφισε λευκό. Η παράταξη «Γαλάτσι ο Τόπος μου» καταψήφισε.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω καταψήφισε την επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης και θα συνεχίσει να ενημερώνει τον λαό του Γαλατσίου.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να μην απεμπολήσουν καμία δημόσια δασική έκταση, ανεξάρτητα από αποφάσεις, και να βρεθούν πιο αποφασιστικά στο πλάιμας, σε αυτή την κατεύθυνση. Κανένα «τετελεσμένο» δεν παγιώνεται. Η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων μπορεί να επαναφέρει πολλά, αν όχι όλα, από όσα έχασε και ο λαός του Γαλατσίου τις τελευταίες δεκαετίες και στους τομείς του Περιβάλλοντος, των Δημόσιων Κοινόχρηστων Χώρων και συνολικά της Δημόσιας λαϊκής περιουσίας.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρηγόρης Χαραλαμπίδης
Τάσος Οικονόμου
Μάνθος Ιμπριάλος

Πήγαινε στην κορυφή