Το κρέας ως σημαντική πηγή ενέργειας

ΥΓΕΙΑ
Το κρέας ως σημαντική πηγή ενέργειας

Το κρέας είναι ένα τρόφιμο που παρέχει υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το κρέας αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και μπορεί να αποτελέσει την τέλεια εναλλακτική λύση για άτομα που δεν τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ωστόσο, ορισμένα είδη κρέατος είναι πιο κατάλληλα από άλλα για λόγους υγείας:

Μοσχάρι: περιέχει πολλές πρωτεΐνες και σίδηρο που βοηθούν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας. Περιέχει επίσης ψευδάργυρο ο οποίος βοηθά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είτε σε φιλέτο είτε σε κοντοσούβλι, το μοσχάρι κορυφαία επιλογή για τη πρόσληψη πρωτεϊνών και σιδήρου.

Κοτόπουλο: άλλη μια καλή πηγή πρωτεΐνης αλλά όχι τόσο υψηλή όσο το μοσχάρι- περιέχει επίσης πολλές βιταμίνες Β που βοηθούν στη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια

Διατροφικά στοιχεία: Διατροφικά στοιχεία: Θερμίδες στο κρέας

1 φλιτζάνι (100γρ.) άπαχο μοσχαρίσιο κιμά – 250 θερμίδες, 18γρ. πρωτεΐνης, 6γρ. ολικού λίπους (3γρ. κορεσμένου), 0mg χοληστερόλης, 0γρ. υδατάνθρακα (0 φυτικές ίνες), 0mg νατρίου

1 φλιτζάνι (100g) μπριζόλα ψιλοκομμένη – 210 θερμίδες, 19g πρωτεΐνης, 8g ολικών λιπαρών (3g κορεσμένων), 75mg χοληστερόλης, 0g υδατανθράκων (0 φυτικές ίνες), 70 mg νατρίου

1 oz (28g) μαγειρεμένο στήθος γαλοπούλας – 84 θερμίδες, 24g πρωτεΐνης, 1 g ολικού λίπους**(0 κορεσμένα), 25 mg χοληστερόλης**(4% DV), 0 g υδατάνθρακα (0 φυτικές ίνες), 137 mg νατρίου

Το κρέας είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών, αλλά έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το κρέας σας -και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά- επιλέξτε άπαχα κομμάτια μοσχαριού, κοτόπουλου, χοιρινού, αρνιού ή ψαριού (ή οποιονδήποτε συνδυασμό) και όχι λιπαρά κομμάτια όπως μπριζόλες ribeye ή παϊδάκια. Ορισμένα κομμάτια βοδινού κρέατος περιέχουν περισσότερο σίδηρο από άλλα- δοκιμάστε φιλέτο αντί για μπριζόλες ribeye, οι οποίες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος.

Όταν είναι δυνατόν, επιλέξτε βοδινό κρέας που τρέφεται με χόρτο αντί για βοδινό κρέας που τρέφεται με σιτηρά, επειδή το βοδινό κρέας που τρέφεται με χόρτο περιέχει περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά (τα οποία είναι καλά για την καρδιά σας). Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το βοδινό κρέας που τρέφεται με χόρτο μπορεί να έχει λιγότερες θερμίδες και χαμηλότερη χοληστερόλη από το βοδινό κρέας που τρέφεται με σιτηρά (αν και αυτό είναι αμφιλεγόμενο).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή