Νάντια Γιαννακοπούλου: Δεν αρκεί η επίκληση της κλιματικής κρίσης και η σύγκριση με χειρότερες στιγμές στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάντια Γιαννακοπούλου: Δεν αρκεί η επίκληση της κλιματικής κρίσης και η σύγκριση με χειρότερες στιγμές στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αδειοδότηση και την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.:

Η κα. Γιαννακοπούλου κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση αναφέρθηκε σε δύο θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, την συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. και την πολυήμερη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Συγκεκριμένα η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είπε:

«Η πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας των χωρών – μελών της Ε.Ε ήταν άλλο ένα δείγμα της καθυστέρησης με την οποία η Ε.Ε αντιμετωπίζει τις εξελίξεις και ειδικά τον κίνδυνο να υπάρχει ένα ενεργειακό – οικονομικό τσουνάμι τον Χειμώνα, με ότι αυτό σημαίνει για την ζωή των πολιτών, για την ακρίβεια, την πίεση του λαϊκού εισοδήματος.

Η Κυβέρνηση αντί να υπολογίζει ως επιτυχία το γεγονός ότι βρίσκεται στις εξαιρέσεις των χθεσινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, όφειλε να ενημερώσει τους πολίτες για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβει για να πετύχει τον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης του αερίου, που η ίδια συνυπέγραψε χθες, για αυτό τον χειμώνα:

Οφείλει όμως, να ενημερώσει και για το συνολικό της σχέδιο απεξάρτησης από το πανάκριβο φυσικό αέριο, που με τις πολιτικές τους οι Κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δέσμευσαν την χώρα.»

Ενώ για την καταστροφή που συντελείται στο δάσος της Δαδιάς, ανέφερε:

«Μιας και το σημερινό νομοσχέδιο σχετίζεται μεταξύ άλλων με το περιβάλλον και τις περιοχές Natura, με λύπη μου θα ήθελα επίσης να σημειώσω πως επί μια συνεχή εβδομάδα έκαιγε η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Δυστυχώς μια προστατευόμενη περιοχή Natura δεν έχει γίνει κατορθωτό να προστατευτεί και έχει υποστεί σημαντική ζημιά. Σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας καταστρέφονται. Πρόκειται για εθνική, πανευρωπαϊκή απώλεια.

Καλές οι υπεράνθρωπες, ομολογουμένως, προσπάθειες των στελεχών του πυροσβεστικού σώματος και των εθελοντών όμως το ερώτημα είναι – τόσο για το Πάρκο της Δανδιάς , όσο και όλες τις πυρκαγιές – τι μέτρα πρόληψης, προετοιμασίας και καταστολής ελήφθησαν φέτος για να περιοριστούν οι δασικές πυρκαγιές. Δεν αρκεί η επίκληση της κλιματικής κρίσης που κανείς δεν αρνείται, όπως δεν αρκεί η σύγκριση με χειρότερες στιγμές στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών όπως πέρυσι στην Αττική και την Εύβοια ή στην δραματική εξέλιξη στο Μάτι πριν λίγα χρόνια. Το ζητούμενο πάντα είναι η ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου που να στοχεύει πριν από όλα στην πρόληψη.»

Αναφερόμενη στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, τόνισε:

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σκούπα, όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν, αποτελούμενο από 178 άρθρα, το οποίο εισήχθη με διαδικασίες fast track κατά την προσφιλή σας πλέον τακτική, παραβλέποντας έτσι για μια ακόμα φορά τις αρχές της καλής νομοθέτησης.

Το παρόν νομοσχέδιο αποδομεί, όπως χαρακτηριστικά λένε οι περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, ακόμα περισσότερο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα ο Γενικός Διευθυντής της WWF δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του ότι “αυτή η κυβέρνηση έχει καταφέρει τα χειρότερα νομοθετικά πλήγματα που έχουμε δει τα τελευταία 30 χρόνια σε σχέση με την προστασία των φυσικών πυρήνων ζωής της χώρας μας αποξηλώνοντας πραγματικά καλή νομοθεσία, όπως ο νόμος για τη βιοποικιλότητα του 2011”. Ένας πρωτοποριακός νόμος και μια πραγματική μεταρρύθμιση με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, θα ήθελα να σημειώσω.

Η νομοθέτησή σας προβληματίζει. Για ένα θέμα μάλιστα όπως είναι το περιβάλλον, όπου η επιδίωξη σχεδόν όλων μας είναι κατά βάση κοινή. Όμως, πως να μην προβληματίζει όταν η νομοθέτηση σας αυτή είναι αποσπασματική.»

δελτίο τύπου 28/07/22

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή