Το πιο μεγάλο ταξίδι του… μέλιτος – Γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το πιο μεγάλο ταξίδι του… μέλιτος – Γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, όταν τον κάλεσαν να του ανακοινώσουν ότι τον επέλεξαν για τον επόμενο CEO της Pfizer, τα πρώτα λόγια που είπε ήταν τρεις λέξεις: «Only in America!». Δηλαδή, μόνο στην Αμερική θα κατάφερνε να φτάσει τόσο ψηλά ένας απλός νέος από την Ελλάδα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αφού το κατάφερε ο Άλμπερτ γιατί να μην το καταφέρουν κι άλλοι. Αφού αυτό έγινε στην Αμερική, γιατί να μην γίνει και σε άλλες χώρες. Είναι κάτι που πρέπει να μας δίνει δύναμη και να μας γεμίζει αποφασιστικότητα.

Ένα άλλο παράδειγμα, ίσως λιγότερο με επιτυχία στην επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά περισσότερο με την επιτυχία στην ίδια τη ζωή, αποτελεί η ιστορία του Μάικ και της Αν. Πριν από 10 χρόνια ο Μάικ και η Αν αποφάσισαν να παντρευτούν και αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στην οργάνωση του ταξιδιού του μέλιτος. Στη φάση της προετοιμασίας προσέθεταν κι άλλα μέρη που ήθελαν να επισκεφθούν και έτσι από τις 3 εβδομάδες οργάνωσαν ένα ταξίδι του μέλιτος με διάρκεια ένα χρόνο!
Ξεκίνησαν στις 22 Ιανουαρίου 2012 το ταξίδι του μέλιτος και μέχρι σήμερα έχουν ταξιδέψει σε 63 χώρες σε όλες τις ηπείρους, για περίπου 3.700 μέρες. Στιγμές από το ταξίδι τους τις καταγράφουν το ταξίδι τους στο blog τους, το HoneyTrek. Με το αυτοκινούμενο τροχόσπιτό τους έχουν ταξιδέψει και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν κάνει 11,5 φορές τον γύρο του κόσμου με αεροπλάνο δωρεάν αξιοποιώντας bonus αεροπορικά μίλια και έχουν διανυκτερεύσει σε πάνω από 200 πολυτελή ξενοδοχεία.

Στη συνέντευξή τους στο People μίλησαν για όσα έμαθαν ταξιδεύοντας, για τρικ εξοικονόμησης χρημάτων και τα μελλοντικά σχέδιά τους. Στο γάμο τους ζήτησαν από φίλους και συγγενείς αντί για παραδοσιακά δώρα γάμου να συνεισφέρουν στις ταξιδιωτικές περιπέτειές τους. «Ήταν υπέροχο γιατί ήταν πολύ υποστηρικτικοί. Είχαν τη γενναιοδωρία να μας στείλουν σε όλο τον κόσμο κα τους ευχαριστήσαμε με καρτ ποστάλ από τα ταξίδια μας. Θέλαμε να εκπληρώσουμε τα όνειρα των ανθρώπων που αγαπάμε και θεωρώ ότι κατά κάποιο τρόπο μοιραστήκαμε αυτές τις εμπειρίες έστω και αν δεν ήταν μαζί μας», λέει η Αν.
O Μάικ μίλησε και την απόφαση τους να παρατείνουν επ’ αόριστον το ταξίδι τους. «Συνειδητοποιήσαμε πως ένα τέτοιο μεγάλο ταξίδι ίσως θα μπορούσαμε να το κάνουμε και στα 65 μας, αν, βέβαια, δεν έχουμε δύο εγγόνια και αρθριτικά προβλήματα, ένα τρίτο σπίτι και μια δουλειά που θα πρέπει να διατηρήσουμε γιατί πληρώνουμε ακόμα στεγαστικό δάνειο, όπως συμβαίνει σε πολλά ζευγάρια στα 65. Ή μπορεί να τύχει να χάσεις τον σύντροφο σου. Μπορεί να γίνουν ένα σωρό πράγματα που να εμποδίσουν την πραγματοποίηση του ταξιδιού όταν είσαι 65 χρονών. Αλλά ας υποθέσουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Τι θα γινόταν αν μπορούσες να κάνεις τώρα το ίδιο ταξίδι που θα έκανες στα 65; Πότε θα ένιωθες πιο ολοκληρωμένος;».

Αυτές ήταν ακριβώς οι συζητήσεις που έκανε το ζευγάρι πριν ξεκινήσει το ταξίδι του. Τη δεκαετία που μεσολάβησε απέκτησαν πολλές νέες δεξιότητες και πήραν αμέτρητα μαθήματα κατά τη διάρκεια του «μήνα του μέλιτος». Από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα ήταν ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζεις, να είσαι ευτυχισμένος και να έχεις επιτυχίες», λέει η Αν. «Βγαίνεις έξω στον κόσμο και βλέπεις πάρα πολλά διαφορετικά μοντέλα ζωής που δεν είχες καν φανταστεί» προσθέτει.
«Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις. Είναι δεδομένο ότι θα βρεις εμπόδια και πρέπει να ξέρεις πώς να τα μετατρέψεις σε περιπέτεια και να γελάσεις γιατί τελικά κάποια στιγμή όλα θα πάνε στραβά. Η νέα κανονικότητα για μας είναι ακριβώς το ότι δεν ξέρεις ποτέ τι θα συμβεί». Πολλά από τα παθήματα που έγιναν μαθήματα και άλλα «κόλπα» που έμαθε το ζευγάρι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του περιλαμβάνονται στο Best seller βιβλίο τους που εξέδωσε το National Geographic. Το βιβλίο είναι «ένας οδηγός για ζευγάρια που θέλουν να βγουν έξω και να ζήσουν πραγματικές εμπειρίες» λέει η Αν. «Όχι απλά ένα ταξίδι του μέλιτος αλλά μία περιπετειώδη ζωή μαζί».
Ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας είναι φυσικά ο οικονομικός προγραμματισμός. «Πλέον δεν πρόκειται για διακοπές αλλά για έναν καινούργιο τρόπο ζωής», λέει η Αν. Το ζευγάρι επιλέγει να ταξιδεύει με ένα αυστηρό budget, 50 δολάρια ανά ημέρα. Οι εμπειρίες είναι αυτές που έχουν σημασία για αυτό και όχι τα υλικά αγαθά. «Υπάρχουν πάρα πολλά υπέροχα πράγματα που είναι ούτως ή άλλως δωρεάν. Να περπατήσεις σε μια τοπική αγορά, να μιλήσεις με κάποιον σε ένα πάρκο και απλά να μαθαίνεις και να παρατηρείς. Η διασκέδαση δεν χρειάζεται να είναι ακριβή», αναφέρει η Αν. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν προσπαθεί να κάνει οτιδήποτε θεωρεί ιδιαίτερο. «Αν υπάρχει κάτι όντως συναρπαστικό, μαζεύουμε χρήματα και το κάνουμε. Κρατάς λεφτά για όσα αξίζουν», λέει η Αν και καταλήγει λέγοντας, «για να έχεις πολυτέλεια, δεν χρειάζεται σπατάλη».

Από αυτή την ιστορία δεν προτείνω να οργανώσουμε τις διακοπές μας ώστε αντί για δυο εβδομάδες να διαρκέσουν δυο χρόνια. Η ιστορία αυτή μας δείχνει ότι «γίνεται!». Ό,τι θελήσουμε με πάθος, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Μας δείχνει, επίσης, πως οι διακοπές και η καθημερινότητα είναι μέρες της ζωής μας με την ίδια βαρύτητα. Όλες οι ημέρες είναι στο χέρι μας να μας δώσουν την χαρά και τη δημιουργία που αναζητούμε. Ας οργανώσουμε τις διακοπές, αλλά και τη ζωή μας ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια γεμάτη, απολαυστική και πολύχρωμη ζωή. Σαν ένα ατελείωτο ταξίδι του μέλιτος!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή