Η θεατρική παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία» στο ανοιχτό θέατρο «Σάρα» Μαρκοπούλου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η θεατρική παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία» στο ανοιχτό θέατρο «Σάρα» Μαρκοπούλου

Ο Δήμος Μαρκοπούλου, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.) και η Περιφέρεια Αττικής, συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν στη θεατρική παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία», την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022 και ώρα 21.00, στο ανοιχτό θέατρο «Σάρα» Μαρκοπούλου.

Με αφορμή την περσινή 200ετή επέτειο από τη γέννηση του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι – του σπουδαιότερου ίσως «προφήτη» του 20ου αιώνα και ως φόρο τιμής στον ίδιο και στο έργο του, η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί και παρουσιάζει μια συγκλονιστική παράσταση, βασισμένη στη θεατρική διασκευή του κλασικού έργου του συγγραφέα, των Marilyn Campbell και Curt Columbus.

Ένας νεαρός φοιτητής φτάνει στο φόνο διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία. Καταγγέλλοντάς την, αναρωτιέται αν έχει το δικαίωμα να εγκληματήσει κανείς, όταν το κάνει για να προσφέρει στο κοινό καλό. Αν είναι λογικό να θεωρείται ο ίδιος ένοχος, τη στιγμή που όσοι κάνουν πολέμους, ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους. Αυτά τα ερωτήματα, καθώς και η βασανιστική μεταφυσική ανησυχία που διαπερνάει το έργο του Ντοστογιέφσκι, ίσως μοιάζουν παράταιρα, σε μια εποχή που ο ήχος του πληκτρολογίου υπνωτίζει τη συνείδηση.

Η Όλια Λαζαρίδου αφιερώνει νοερά αυτή την παράσταση «σε κάποιους νέους, οι οποίοι παλεύοντας με τη φτώχια, την ανέχεια και τη ρηχή εποχή μας, κατορθώνουν να κάνουν την υπέρβαση. Παίρνουν φόρα και μέσα από τα σκοτάδια βγαίνουν κάποτε στο φως. Αυτοί είναι λίγοι. Όμως στη σκέψη μου βρίσκονται όλοι οι νέοι, που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μίζερες εποχές, με κομμένα γόνατα, με ελάχιστα χρήματα και με τον κυνισμό που γεννάει η απελπισία».

Σαν τον ήρωα του έργου, τον Ρασκόλνικοφ, που ενσαρκώνει το πνεύμα και τα προβλήματα της εποχής του και δεν αρκεί μόνο να ομολογήσει το έγκλημά του για να λυτρωθεί, αλλά πρέπει να δει το φως μέσα του, για να τολμήσει να ομολογήσει στον εαυτό του την πίστη του.

Αυτή την πορεία του προς το φως, ακολουθεί και η παράσταση, εστιάζοντας στη σύγκρουση που φέρνουν τα γεγονότα στην ψυχή του ήρωα, με μια κινηματογραφικής αντίληψης αισθητική, που παραπέμπει στην εποχή των ασπρόμαυρων ταινιών.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνικά: δημιουργία του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου
Πρωταγωνιστούν: Νικόλας Μίχας, Κωνσταντίνος Μπλάθρας, Χριστίνα Τασκασαπίδου
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Στη βιόλα η Ελένη Φουρλάνου
Φωτογράφος: Χριστιάνα Γεωργιάδου

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Απευθύνουμε κάλεσμα προσφοράς τροφίμων μακράς διαρκείας στο χώρο της εκδήλωσης, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Μαρκοπούλου.”

Πηγές

φωτογραφια αρχειου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή