Το ρωσικό πλήγμα στο λιμάνι της Οδησσού δείχνει ότι η εξαγωγή σιτηρών μέσω λιμανιών δεν θα είναι εύκολη

ΚΟΣΜΟΣ
Το ρωσικό πλήγμα στο λιμάνι της Οδησσού δείχνει ότι η εξαγωγή σιτηρών μέσω λιμανιών δεν θα είναι εύκολη

Η Ουκρανία μπορεί να εξαγάγει 60 εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε οκτώ με εννέα μήνες αν τα λιμάνια της δεν είναι αποκλεισμένα, όμως το πλήγμα της Ρωσίας στο λιμάνι της Οδησσού δείχνει πως αναμφίβολα δεν θα είναι τόσο εύκολο, δήλωσε οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει 10 δισεκ. δολάρια από την πώληση 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που βρίσκονται στα σιλό και 40 εκατομμυρίων τόνων από τη νέα σοδειά, δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος Όλεγκ Ουστένκο. Η σοδειά ανέρχεται συνολικά στους 60 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων 20 εκατ. προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση, είπε.

“Αν τα λιμάνια ξεμπλοκαριστούν τώρα και λέμε ότι χρειάζεται να μετακινήσουμε 60 εκατομμύρια τόνους σιτηρών… τότε θα μεταφέρουμε 60 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέσα σε οκτώ-εννέα μήνες”, είπε.

“Αλλά με τον τρόπο που ανοίγουν τώρα και αυτά που κάνει η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, το χθεσινό χτύπημα δείχνει πως αναμφίβολα δεν θα λειτουργήσει έτσι”, είπε.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το λιμάνι της Οδησσού μία ημέρα αφότου η Ρωσία και η Ουκρανία, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, υπέγραψαν συμφωνία για το άνοιγμα εκ νέου των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών.

Η Ουκρανία θα χρειαστεί 20 με 24 μήνες για να εξαγάγει αυτές τις ποσότητες αν τα λιμάνια της δεν λειτουργούν κανονικά, είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή