Σαν παλιό σινεμά, γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σαν παλιό σινεμά, γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

«Σαν παλιό σινεμά / και σαν τη Χαλιμά
που μιλάει με τα παιδιά, / σου κρύβω την αλήθεια
κι αφήνω από τα στήθια μου να βγουν
παραμύθια για κείνους π’ αγαπούν…»

Καλοκαίρι, εποχή για θερινά σινεμά. Παλιές ταινίες, συνήθως ευχάριστες για να τρώμε απροβλημάτιστα το ποπ-κορν αλλά και αριστουργήματα. Αυτά που αγαπήσαμε και που όσο «δύσκολα» κι αν είναι, τα ξαναβλέπουμε με νοσταλγία. Αλλά και ταινίες τρόμου αφού μετά την πρώτη φορά που φοβηθήκαμε πλέον τις βλέπουμε πιο άνετα, πιο ψύχραιμα και με την ευχάριστη διάθεση του φόβου που πέρασε. Σήμερα στο Σινέ-Παλμός θα προβληθεί ένα μεγάλο αφιέρωμα σε ταινίες τρόμου με γενικό τίτλο «Η διετία της πανδημίας».
Το αφιέρωμα «έντυσε» με τη μουσική του ο μεγάλος και τόσο κινηματογραφικός Μάνος Χατζιδάκις σε στίχους Άρη Δαβαράκη. Είναι «Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων» με το οποίο κάναμε την εισαγωγή. Των αισθήσεων γιατί όλοι «νιώσαμε» το πέρασμα του Covid-19 που το όνομά του θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας όπως έμειναν στην ιστορία του κινηματογράφου το Terminator-2 (O Eξολοθρευτής) με τον Σβαρτσενέγκερ ή το «Stars War – 7» (Ο πόλεμος των άστρων).
Των παραισθήσεων που όλοι βιώσαμε ακούγοντας τους υπεύθυνους, τους επιστήμονες και τα άλλα κυβερνητικά επιτελεία που καθημερινά μας τροφοδοτούσαν με ειδήσεις, πληροφορίες και κυρίως οδηγίες. Όπως και τα απίστευτα «μέτρα» που έπαιρναν και που συχνά ήταν αλληλοαναιρούμενα.

«ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ»
Είναι η ταινία που σάρωσε τα ταμεία. Παιζόταν κάθε 15 μέρες και πάντα ήταν sold-out. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Χαρδαλιάς, το κομάντο της κυβέρνησης, ο άνθρωπος τον ριψοκίνδυνων αποστολών. Κάθε φορά που έδινε συνέντευξη τύπου δεν έπεφτε καρφίτσα και κάθε φορά που ανακοίνωνε τα νέα μέτρα δεν ακούγονταν ούτε οι ανάσες.

«ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»
Προβλήθηκε αρχικά ως ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστή το Σπύρο Παπαδόπουλο σε έναν ακόμα cult ρόλο της καριέρας του: έρχονταν από το δρόμο, έμπαινε μέσα και έλεγε σε μας τους υπόλοιπους να μην βγούμε έξω! Λόγω της επιτυχίας του, γυρίστηκε αργότερα και ως ταινία μεγάλου μήκους με πρωταγωνιστή τον ποδηλάτη πρωθυπουργό μας, ο οποίος μέσα στην καραντίνα είχε πάει για ποδηλατάδα στην Πάρνηθα.
Στην ταινία συνέβαιναν πολλά απρόοπτα. Αναβάτες μηχανών enduro που έκαναν διαδρομές στην Πάρνηθα τον σταμάτησαν για να φωτογραφηθεί μαζί τους, εννοείται χωρίς μάσκα! Η δε υπέρκομψη σύζυγός του σπάζοντας όλα τα πρωτόκολλα δανείστηκε μία μηχανή τους για να κάνει κι αυτή τη βόλτα της… Ακούγονταν κατακραυγές από τους εγκλεισμένους αλλά για να έχει happy-end η ιστορία έβγαινε στην τελευταία σκηνή ο Άδωνις Γεωργιάδης και ανακοίνωνε ότι στα βουνά δεν μεταδίδεται ο ιός, γι’ αυτό και θα επιτρέπεται πλέον αυτή η μετακίνηση!
Κάτι άτυχοι ορειβάτες που λίγες μέρες πριν είχαν φάει πρόστιμο, μάλλον δεν βρέθηκαν στη «σωστή πλευρά της ιστορίας»…

«ΜΑΣΚΕΣ»
Πρωταγωνιστής ο μεγάλος star της πρώτης επoχής της πανδημίας, ο γλυκύτατος Σωτήρης Τσιόδρας. Ο άνθρωπος που αγάπησαν γέροι, νέοι και παιδιά. Η πρώτη του ταινία με τίτλο «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να έρθει στην Ελλάδα ο κορωνοϊός γιατί δεν έχουμε απ’ ευθείας πτήσεις από την Κίνα» δεν είχε πολλή επιτυχία. Άρεσε όμως στο ρόλο κι έτσι πρωταγωνίστησε στην επόμενη «Είναι λάθος η χρήση της μάσκας από υγιείς ανθρώπους.». Αυτή άρεσε περισσότερο κι έτσι γυρίστηκε το remake της με τίτλο «Τα παιδιά έχουν ένα ένζυμο στην μύτη που τα θωρακίζει από τον κορωνοϊό».
Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία ήρθε αρκετά αργότερα όταν και πρωταγωνίστησε στο «Φοράμε μάσκα». Η πρώτη προβολή έγινε στη Λάρισα όπου μόλις είχε λειτουργήσει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μασκών από «δικό μας άνθρωπο». Ως τότε προσπαθούσαμε να εισάγουμε από την Κίνα αλλά δυσκολευόμασταν. Μόλις άνοιξε η ελληνική παραγωγή … «έσπασαν τα ταμεία». Ο «άνθρωπός μας» εκτός από μιντιάρχης είναι τώρα και ιδιοκτήτης της τοπικής ομάδας!

«ΕΞΥΠΝΑ ΜΕΤΡΑ»
Ταινία σασπένς και πολλών ανατροπών. Απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 11 το βράδυ αρχικά. Αργότερα απαγορεύτηκε μετά τις 9 και η αγωνία χτύπησε κόκκινο όταν απαγορεύτηκε και μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου. Ένα διαρκές κυνηγητό στον παμπόνηρο ιό ο οποίος κάθε τρεις και λίγο άλλαζε την ώρα που εμφανιζόταν. Αρχικά ο θεατής νομίζει ότι ο ιός είναι βρυκόλακας αφού κρύβονταν τη μέρα όταν πηγαίναμε στις δουλειές μας και έβγαινε μόνο το βράδυ. Αλλά όταν άρχισε να εμφανίζεται και κάτι απογεύματα και κάτι Σαββατοκύριακα έγινε πανικός στην αίθουσα προβολής !
Κρύβονταν και στη θάλασσα. Έτσι ενώ επιτρέπονταν το κολύμπι απαγορεύονταν το ψαροντούφεκο! Φοβόταν όμως τη φωτιά. Γιατί ενώ τις ενημερώσεις για τον ιό ο Χαρδαλιάς τις έκανε φορώντας μάσκα, την ενημέρωση για τις φωτιές την έκανε χωρίς! Εμφανίζονταν, δε, στα πιο απρόσμενα σημεία. Αναγκάστηκε η κυβέρνηση να κλείσει τα περίπτερα από τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί γιατί ο ιός πήγαινε στα ψυγεία τους κι έπινε μπύρες!

«ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΛΑΤΗ»
Πρωταγωνιστής ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος συνήθως πρωταγωνιστούσε στο θέατρο κι όχι στον κινηματογράφο. Σε μια ταινία συγκινητική δηλώνει περήφανος ότι «βάζει πλάτη» στη μάχη κατά του ιού, δεν θα κάνει αντιπολίτευση και θα στηρίξει τα μέτρα της κυβέρνησης. Πριν κυλίσει όμως το πρώτο δάκρυ, πριν προλάβει να δείξει ότι «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη», η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε δυό-τρεις πορείες με ελάχιστα μέτρα προστασίας και εν μέσω αυστηρών απαγορεύσεων.
Στην επόμενη σκηνή η ανατροπή : με τη γνωστή παρρησία που τον διακρίνει αναγνωρίζει ότι «δέχεται το ρίσκο διασποράς του κορωνοϊού στις διαδηλώσεις». Στο ποδόσφαιρο το λένε αυτογκόλ, στον κινηματογράφο απλά, ανατροπή.

«ΜΥΚΟΟΟΟΟΟΝΟΟΟΟΣ!»
Στην ταινία αυτή καταλαβαίνεις γιατί όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα σε αυτό το νησί. Γιατί γίνονται θαύματα. Με φουλ κόσμο να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα στα στενά σοκάκια της, κατέγραφε μηδενικά κρούσματα. Ώσπου κάποιος αποφάσισε να κάνει ελέγχους. Τα θετικά δείγματα εκτοξεύτηκαν. Την έκλεισαν για δύο μέρες και …ω… θαύμα! Τα κρούσματα ξαναμηδενίστηκαν. Σε δύο μέρες! Η ταινία δεν το λέει καθαρά αλλά στο βάθος ενός πλάνου φαίνεται η Τήνος και η Μεγαλόχαρη…

Υπάρχουν κι άλλες ταινίες στο αφιέρωμα. Για όσους δεν μπορέσουν, υπομονή ώσπου να ανοίξουν τα χειμερινά σινεμά με νέες. Κι όπως λένε …ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή