Καύσωνας: Τί να κάνουμε και τί να αποφύγουμε

ΥΓΕΙΑ
Καύσωνας: Τί να κάνουμε και τί να αποφύγουμε

Το φετινό καλοκαίρι άργησε να μας δείξει τις… καυτές προθέσεις του αλλά σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), έφτασαν οι ημέρες που ο υδράργυρος θα αρχίσει και στη χώρα μας να παίρνει την ανηφόρα. Μάλιστα οι ειδικοί μιλούν για έναν καύσωνα που θα διαρκέσει περίπου ένα 10ήμερο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) μας ενημερώνει πως όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια, νηνεμία, παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μίας κατεύθυνσης κ.λπ.), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή. Γι’αυτό και ο ΙΣΑ σε οδηγίες που έχει εκδόσει, προειδοποιεί τους πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν.
Όπως εξηγεί, η σημαντικότερη επιπλοκή της διαταραχής του οργανισμού από τη ζέστη είναι η θερμοπληξία. Αυτή εκδηλώνεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κυρίως σε περίοδο καύσωνα, προκαλώντας:
– Αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (πάνω 40-41 βαθμούς Κελσίου)
– Ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος
– Έντονο αίσθημα δίψας
– Συγχυτική συμπεριφορά
– Σπασμούς του σώματος
– Τέλος, με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας, αλλά και των ηπιότερων διαταραχών από τη ζέστη (κράμπες, θερμική εξάντληση) διατρέχουν οι πάσχοντες από νοσήματα, όπως: Καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες.
Κινδυνεύουν επίσης ιδιαιτέρως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Όλες αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες πρέπει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή των διαταραχών από τη ζέστη.

Πώς να προφυλαχθούμε, λοιπόν, από τον καύσωνα:
• Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
• Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
• Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
• Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
• Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
• Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β’ αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
• Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί, καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων, και της Αθήνας ειδικότερα, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.
Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα, το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή