Τί ισχύει αν ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να μεταβεί στην εργασία του λόγω ανωτέρας βίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τί ισχύει αν ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να μεταβεί στην εργασία του λόγω ανωτέρας βίας

Με αφορμή τις καταστροφικές φωτιές στην Αττική πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τα δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι σε συνθήκες ανωτέρας βίας. Τι ισχύει και ποιες υποχρεώσεις έχει ο εργοδότης όταν προκύπτουν απρόοπτες καταστάσεις; Την απάντηση έδωσε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επιχειρήσεις και εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Στις υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η παροχή μέσων ατομικής προστασίας όπου χρειάζεται, η μέριμνα ιδίως για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, η απαγόρευση χρήσης ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρόλο που προσπάθησε να το κάνει, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.
Οι όποιες καταγγελίες γίνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων, θα εξετάζονται αμέσως.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή