Σύγχρονο σύστημα 24ωρης εναέριας επιτήρησης για πυρκαγιές στον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Σύγχρονο σύστημα 24ωρης εναέριας επιτήρησης για πυρκαγιές στον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης

«Άγρυπνο φρουρό» για τους πολίτες και το περιβάλλον, αποτελεί το νέο υπερσύγχρονο «όπλο» διαρκούς επιτήρησης και δυνατότητας άμεσης ενεργοποίησης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας όταν παραστεί ανάγκη, το οποίο έθεσε σε λειτουργία για το προσεχές διάστημα της αντιπυρικής περιόδου ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωσταντέλλος σε ειδική εκδήλωση, στο δημαρχείο της πόλης, παρουσία καθ΄ύλην αρμόδιων υπουργών, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας κ.α.

Πρόκειται για το πρωτοποριακό για τη χώρα, σύστημα εναέριας 24ωρης επιτήρησης του αστικού, περιαστικού και δασικού πράσινου της πόλης, με τη χρήση drone, για την έγκαιρη προειδοποίηση και (μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων) αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων σχετιζόμενων με την κλιματική κρίση καταστάσεων. Το σύστημα αναμένεται να υιοθετήσουν και άλλοι δήμοι ενώ το σήμα του θα αποστέλλεται και στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων καθώς «το νέο αυτό σύστημα σηματοδοτεί μια σύγχρονη, ψηφιακή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων και κρίσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους», όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Στην εκδήλωση εκκίνησης του συστήματος παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος, ο αντιπεριφεριάρχης Οικονομικών Νίκος Πέππας, από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο πλοίαρχος Ιωάννης Κανδηράκης, ο σμήναρχος Στέφανος Στασινόπουλος, ο αστυνομικός υποδιευθυντής ‘Αγγελος Κεντιστός και ο υποναύαρχος Χρήστος Κανάκης ενώ οι εκπρόσωποι της εταιρίας ελέγχου του συστήματος Εμ. Αγγελάκης και Δημ. Τεάζης επεξήγησαν τις δυνατότητες λειτουργίας του συστήματος σε σύνθετο πεδίο (συντονισμό πολλαπλών σημείων, 41 υδροφόρων, διαθέσιμων δεξαμενών, εθελοντών, άλλων δυνάμεων κ.λ.π.)

Ειδικότερα κατά την παρουσίαση ο δήμαρχος Γρ. Κωνταντέλλος επισήμανε ότι πλέον βρισκόμαστε στην καρδιά της κλιματικής κρίσης και η στόχευση στην διαρκώς επιδεινούμενη εκδήλωση της είναι η αναστροφή. «Διαφορετικά θα εκδηλώνονται μεγα/φαινόμενα τα οποία θα απαιτούν μεγα συστήματα υψηλότατου κόστους για να αντιμετωπιστούν». Με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Ιουνίου στην περιοχή, με συνέπεια την απώλεια φυσικού κεφαλαίου, λόγω μη έγκαιρης ειδοποίησης, σημείωσε ο δήμαρχος «σπεύσαμε και καλύψαμε την αδυναμία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας επιταχύνοντας τα βήματα μας ούτως ώστε μέσα στην τρέχουσα περίοδο και όχι στην επόμενη όπως είχαμε συζητήσει να εγκαταστήσουμε αυτό «Το πρώτο στη Χώρα σύγχρονο σύστημα με επιτήρηση από αέρος 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, σε πραγματικό χρόνο, με drone τα οποία διαθέτουν ψηφιακές αλλά και θερμικές κάμερες και μεγάφωνα ώστε να είναι η επαφή μας διαδραστική με αυτούς οι οποίοι δεν πρέπει βρίσκονται στο σημείο.

Ο υπουργός Χρ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε «κλειδί» την δυνατότητα της πρόληψης στο περιορισμό των επιπτώσεων και «κρίσιμη» την παράμετρο του χρόνου στο επίπεδο της διαχείρισης του κινδύνου. «Τα συστήματα αυτά φαίνεται ότι εντοπίζουν άμεσα την εστία των φαινομένων κινδύνου, οπότε εάν καταφέρουμε με την διασφάλιση της έγκαιρης προειδοποίηση να έχουμε και την έγκαιρη παρέμβαση, έχουμε αποκτήσει τον ιδανικό συνδυασμός για την αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων», τόνισε ο ίδιος.

Στην σημασία της πρόληψης εστίασε και ο υφυπουργός Γ. Αμυράς σημειώνοντας ότι έχει αλλάξει η εθνική πολιτική απέναντι σε αυτόν τον τομέα. «Με εντολή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη υλοποιείται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας με χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 22 εκ. από τον τακτικό προϋπολογισμό. «Σε όλη την Ελλάδα δεκάδες συνεργεία υλοτόμων αφαιρούν την καύσιμη ύλη σε περισσότερα από 100 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα καθαρίζοντας περίπου 100.000 στρέμματα δάσους, απλωμένα σε έκταση 18 εκ. στρεμμάτων. Διανοίγουμε και συντηρούμε δασικούς δρόμους συνολικού μήκους 12.000 χλμ. και αντιπυρικές ζώνες 2.200 χλμ» Ο κ. Αμυράς πρόσθεσε ότι στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί και ο Υμηττός με 6 εκ. ευρώ για τον καθαρισμό έκτασης 2.200 στρεμμάτων και την διάνοιξη 90 χλμ. δασικών δρόμων, όπως και άλλες περιοχές.

Τέλος ο αντιπεριφεριάρχης Ν. Πέππας μετάφερε τη βούληση της Περιφέρειας και προσωπικά του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη ως προς τη χρήση καινοτόμων συστημάτων και δράσεων για την προστασία των πολιτών. «Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με την ένταξη των drone για την προστασία των δασών», επισήμανε εκφράζοντας την ελπίδα να υιοθετηθεί το σύστημα και από άλλους δήμους. Συνεχάρη τον κ. Κωσταντέλλο για την πρωτοβουλία του να ενισχύσει τον τομέα της έγκαιρης προειδοποίησης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, «Διότι όσα μέσα και αν ρίξεις στη μάχη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ποτέ δεν είναι αρκετά, ο χρόνος τα εκμηδενίζει» πρόσθεσε ευχόμενος «να μην ξαναζήσουμε τέτοιες μεγάλες, όπως οι πρόσφατες καταστροφές, που αφήνουν πληγές στον τόπο και τους ανθρώπους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή