Πάνος Σκουρλέτης: Μη ξεπλένετε τη Χούντα, δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο!

Παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, στη συζήτηση του ν/σ για την Παιδεία:

Δεν θα έπαιρνα τον λόγο εάν δεν ήταν πραγματικά προσβλητική για το ελληνικό Κοινοβούλιο η προηγούμενη παρέμβαση του κ. υπουργού. Μάλιστα, μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου σήμερα, έχουν πρωτοστατήσει στον αγώνα εναντίον της Χούντας.

Αναφέρθηκε πριν, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, σε συγκεκριμένα γεγονότα. Τι να θυμίσουμε; Τους αγώνες του αντιδικτατορικού «Ρήγα Φεραίου»; Της Αντι-ΕΦΕΕ; Το ΠΑΚ; Το ΠΑΜ; Τη Νομική; Όλα αυτά ήταν μεμονωμένα γεγονότα; Ή το μεγαλείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που μπόρεσε και εξέφρασε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος ζήταγε δημοκρατία, ελευθερία. «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Εσείς σήμερα είστε εδώ και κατέχετε τον θώκο του υπουργού Παιδείας. Είναι προσβολή για τους φοιτητές, για την ίδια την παιδεία στην Ελλάδα, είναι προσβολή! Να ανασκευάσετε!

Η επτάχρονη δικτατορία ακολούθησε την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους, όπου υπήρχε κυνηγητό των αριστερών φωνών, των δημοκρατικών φωνών, με ξερονήσια, με εξορίες. Τα αγνοείτε όλα αυτά, έρχεστε εδώ να ξαναγράψετε την ιστορία; Ελπίζω ποτέ να μη σας δοθεί αυτή η δυνατότητα.

Βεβαίως, διαχωρίζω τη σημερινή σας τοποθέτηση από τη ΝΔ αμέσως μετά το 1974 και από αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρόκειται για τομή που έχει αρχίσει από τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε μετά με την υπουργοποίηση των πρωτοπαλίκαρων του ΛΑΟΣ και συνεχίζεται επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Όχι, λοιπόν. Επειδή εσείς δεν έχετε συμφιλιωθεί με τις αξίες της Μεταπολίτευσης, δεν έχετε δικαίωμα να προσβάλετε εδώ μέσα, στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, τις μεγάλες αξίες που ακόμη εμπνέουν, όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά όλο το φάσμα του δημοκρατικού κόσμου. Να ανασκευάσετε. Δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή