Κρίτων Αρσένης: Ακάλυπτες αφήνει η κυβέρνηση τις τράπεζες που ζητούν πίσω τα σπίτια 50.000 Τσιγγάνων

Ανακοίνωση ΜΕΡΑ25- Κρίτων Αρσένης:

Μετά την πίεση στη βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υποχρεώθηκε να άρει τη στήριξη στις τράπεζες, μιλώντας για “λάθος” σε εντολές πληρωμής που εκδίδουν σε βάρος Τσιγγάνων για σπίτια τα οποία αγόρασαν στο πλαίσιο κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής με τη μορφή δανείων. Η δήλωση έγινε κατά την απάντηση του κ. Σκυλακάκη σε νέα επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για ένα θέμα που αφορά 9 χιλιάδες οικογένειες Τσιγγάνων.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε ρύθμιση 120 δόσεων στην οποία μπορούν να υπαχθούν δικαιούχοι που κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί “στην περίπτωση που έχει απομείνει το δάνειο στην τράπεζα γιατί δεν έχει καταπέσει η εγγύηση, ότι έκανε κάτι λάθος η τράπεζα”. Τα δάνεια όμως δόθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε 9 χιλιάδες οικογένειες -όλα ανεξαιρέτως- με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στο 100% του ποσού. Άρα, το γεγονός ότι εκδίδονται εντολές πληρωμών για δάνεια που έχουν απομείνει στις τράπεζες, κατά τον υπουργό, οφείλεται σε λάθος πρακτική των τραπεζών. Και από το “λάθος” των τραπεζών, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, κινδυνεύουν τώρα να βρεθούν πίσω στους καταυλισμούς, επειδή οι τράπεζες κινούνται επιθετικά για να τους πάρουν τα σπίτια.

Είπε ο κ. Σκυλακάκης ότι δεν είναι όλοι “στην ίδια κατηγορία” επειδή κάποιοι είναι σε οικονομική αδυναμία και άλλοι δεν είναι. Αποκρύπτει όμως ότι για να έχει υπάρξει μια οικογένεια Τσιγγάνων δικαιούχος τέτοιου δανείου, έπρεπε να “πληροί” κριτήρια ευαλωτότητας -δηλαδή είτε να έχει πολύ χαμηλό εισόδημα, είτε να πρόκειται για οικογένεια μονογονεϊκή, με μέλη με αναπηρία, και άλλα κοινωνικά κριτήρια. Άρα, όλοι οι δικαιούχοι είχαν αξιολογηθεί ως ευάλωτοι. Το ότι κάποιοι -ίσως ένα πολύ μικρό ποσοστό- ενδεχομένως έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους, δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα: πρόκειται για ανθρώπους που το κράτος γνώριζε ότι δε δύνανται να αποπληρώσουν, και που τότε τους πίεζε να πάρουν τα δάνεια και να απομακρυνθούν από τους καταυλισμούς.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να πείσει ότι υπάρχει εξωδικαστικός συμβιβασμός και ρυθμίσεις για να κρατήσουν οι Τσιγγάνοι τα σπίτια τους αν πληρώνουν. Το κάνει αυτό ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά την οικονομική αδυναμία της πλειονότητας των ανθρώπων αυτών. Τα δάνεια που δόθηκαν ως κοινωνική στεγαστική πολιτική, ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που η ελληνική Πολιτεία αποφάσισε να δώσει σταθερή στέγη σε Τσιγγάνους. Τους έθεσε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για να τα αγοράσουν. Πρόκειται για σπίτια των 60.000 ευρώ, μικρά, πολλές φορές χωρίς θέρμανση, με ηλικιωμένους σε τρίτους και τέταρτους ορόφους χωρίς ασανσέρ. Αν τους βγάλουν από τα σπίτια τους, πού θα πάνε όλες αυτές οι γυναίκες και τα παιδιά; Σε ποια σχολεία; Σε ποιον τόπο θα ζήσουν;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υλοποιεί τη μεγαλύτερη πολιτική απένταξης Ελλήνων Τσιγγάνων στην ιστορία και ασκεί ρατσιστική πολιτική αφήνοντας να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους. Καταθέτω τις επόμενες μέρες νέα επίκαιρη ερώτηση για την υπόθεση, γιατί δε μπορούμε να επιτρέψουμε την επιστροφή χιλιάδων ανθρώπων στους καταυλισμούς και τους αρουραίους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή