Γιάννης Οικονόμου: Η άποψη του Πρωθυπουργού για τις εκλογές δεν άλλαξε στιγμή.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου: Η άποψη του Πρωθυπουργού για τις εκλογές δεν άλλαξε στιγμή.

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά:

Για τις εκλογές
Η άποψη του Πρωθυπουργού για τις εκλογές δεν άλλαξε στιγμή. Πεποίθησή του είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια πολύ βαθιά θεσμική προσήλωση και αξιοποιεί το χρόνο, για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και να υλοποιούμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Είμαστε στη μέση μιας παγκόσμιας καταιγίδας, ενός τυφώνα, της μεγαλύτερης κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Βλέπουμε τους κλυδωνισμούς σε άλλες χώρες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σταθερότητα. Ο Μητσοτάκης δεν παίζει με τους θεσμούς, ούτε με τους χρόνους. Έχει εμπιστοσύνη στην κοινωνία. Στο τέλος της τετραετίας θα δείξουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και παρά τις δυσκολίες, παρά τα κόλπα, τους τακτικισμούς της προηγούμενης διακυβέρνησης που βάζουν στον δρόμο μας, ο κόσμος θα αποφασίσει. Ο λαός θα δει, θα συγκρίνει και θα διαλέξει τους καλύτερους για να προχωρήσει μαζί τους και την επόμενη μέρα. Εμπιστευόμαστε πολύ το κριτήριο, την άποψη, την κρίση του κόσμου.
Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι γνωστοί και σταθεροί και με αυτούς θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα.
Για τη στήριξη της κοινωνίας
Η στήριξη της κοινωνίας αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής μας, χωρίς να έχουμε προσθέσει ούτε ένα ευρώ καινούριο φόρο. Μέσα σε έναν παγκόσμιο τυφώνα που ο πληθωρισμός σε όλον τον πλανήτη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η Κυβέρνηση στηρίζει, στο μέτρο του δυνατού την κοινωνία, χωρίς να της έχει πάρει από την άλλη τσέπη ούτε μισό ευρώ. Αντιθέτως, μειώνονται και καταργούνται φόροι.
Η ακρίβεια στην ενέργεια και στα καύσιμα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραμέτρους δυσκολίας στην καθημερινότητα όλων των πολιτών. Όχι μόνο στην Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο. Η χώρα μας τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας σε όλη την Ευρώπη. Αυτό δεν αμφισβητείται και όπως είπε ο Πρωθυπουργός πολλές φορές -το επανέλαβε και στη συνέντευξή του προχθές- όσο διαρκεί η κρίση, θα είμαστε εδώ να στηρίζουμε την κοινωνία και με οριζόντια μέτρα, όπως γίνεται στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την αναστολή, την κατάργηση επί της ουσίας, της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά και με πιο στοχευμένα μέτρα, σ΄εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη. Ό,τι περιθώριο δημιουργείται, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, η Κυβέρνηση είναι εδώ για να στέκεται στο πλευρό των πολιτών. Αυτό κάνουμε σταθερά τα τελευταία χρόνια, μέσα σ’ ένα περιβάλλον πρωτόγνωρης δυσκολίας.
Το ενεργειακό είναι η βασική πηγή ανησυχίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Παρακολουθούμε τη συζήτηση που γίνεται στη Γερμανία και τη βαθιά ανησυχία που υπάρχει εκεί, όχι μόνον σε ό,τι αφορά στις τιμές, αλλά και για την εφοδιαστική επάρκεια. Η χώρα μας αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες αυτές με τρόπο πολύ πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό από ό,τι άλλες μεγαλύτερες οικονομίες. Φαίνεται, ήδη, πόσο ουσιαστική και αποτελεσματική ήταν η φιλοσοφία μας για τη στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των αγροτών, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στις δύσκολες στιγμές που περάσαμε.
Ό,τι δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει, αξιοποιείται για να ενισχύεται ο κόσμος και κυρίως αυτοί που έχουν μεγάλη ανάγκη. Όχι για να τα βάζουμε νούμερα σε Excel και να τ’ αξιοποιούμε ως δείκτες. Το κέρδος και το μέτρημα της οικονομίας, πάντοτε, κυρίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι για να βελτιώνουν τη ζωή τους οι άνθρωποι. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Κάθε μέτρο που παίρνουμε, στην επόμενη διάστασή του, πάντοτε έχει διευρυμένη περίμετρο. Για παράδειγμα, η παροχή που έγινε για τα καύσιμα. Ξεκινήσαμε με μία περίμετρο που έπιανε όσους είχαν έως 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, τώρα το δεύτερο τρίμηνο, από τον Ιούνιο μέχρι τέλος Αυγούστου το οικογενειακό είναι μέχρι 45.000 ευρώ. Κάθε φορά, λοιπόν, η οποιαδήποτε ενίσχυση γίνεται μέσα στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας και πάντοτε κοιτάμε να πιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους. Γιατί ανάγκες υπάρχουν, ο Πρωθυπουργός κυκλοφορεί στην κοινωνία, αντιλαμβάνεται την αγωνία των ανθρώπων να ανταπεξέλθουν στις συνεχιζόμενες δυσκολίες. Και αυτό κάνουμε με σχέδιο και με μια σώφρονα πολιτική, που ό,τι δίνει το Κράτος, να πιάνει ουσιαστικά τόπο.
Για την Εισφορά Αλληλεγγύης
Ο Πρωθυπουργός πολύ συγκεκριμένα έχει πει ότι από 1ης Ιανουαρίου η Εισφορά Αλληλεγγύης, ένας πρόδηλα άδικος φόρος, καταργείται για το σύνολο εκείνων που την καταβάλλουν. Είναι ένα πολύ ουσιαστικό και εμβληματικό μέτρο, διότι αφήνει πίσω μια περίοδο που έχει ταυτιστεί με τη φορολογικής επιβάρυνσης. Είναι αυταπόδεικτη η σύγκριση, σε ό,τι αφορά στην οικονομία και τα βάρη στις πλάτες των πολιτών, σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνηση. Δεν συγκρινόμαστε, όμως, μόνο με αυτό. Ο δικός μας πήχης είναι οι δυσκολίες της παγκόσμιας κρίσης. Αυτά που πετυχαίνει η Ελλάδα μέσα σε αυτή την καταιγίδα είναι διπλά σημαντικά. Γιατί και στηρίζει τον κόσμο και δεν τον επιβαρύνει παραπάνω μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον.
Για την ενίσχυση των συνταξιούχων
Ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου στέρησε πολύτιμους πόρους από τους συνταξιούχους και τους ταλαιπωρεί ακόμη και σήμερα. Πολλές του στρεβλώσεις έχουν διορθωθεί.
Η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται και υλοποιεί και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Είναι προτεραιότητα της επόμενης περιόδου να σταθεί το Κράτος στο πλευρό των ανθρώπων αυτών που στερήθηκαν πόρους, που δυσκολεύονται πάρα πολύ μέσα σε αυτή την καταιγίδα που ζούμε. Αυτό το πρώτο βήμα από τον Ιανουάριο και μετά θα συμβεί, θα είναι γεγονός και θα έχει όφελος για τους συνταξιούχους. Και εδώ είμαστε με την πολιτική μας σε ό,τι περιθώριο υπάρχει, να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων αυτών.
Σε ό,τι αφορά στα αναδρομικά όταν το Κράτος μπορούσε στις κύριες συντάξεις, πήγε πέρα και πάνω από την απόφαση των Δικαστηρίων. Το ξέρουν αυτό οι συνταξιούχοι. Όπως γνωρίζουν, επίσης, πως ό,τι περιθώριο υπάρχει, αξιοποιείται για το σύνολο της κοινωνίας, άρα και γι’ αυτούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του από τη μία την αβεβαιότητα, σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά, τις τιμές, την εφοδιαστική αλυσίδα. Και από την άλλη πλευρά την αυτονόητη ανάγκη να συνεχίζουμε να στηρίζουμε οριζόντια την ελληνική κοινωνία.
Κλείνουμε μία-μία τις βαριές πληγές που άνοιξε μια ασύνετη, επιπόλαια, εγκληματική διαχείριση σε ό,τι αφορά ιδίως συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις στην Πατρίδα μας. Και μπορούμε και τις κλείνουμε χάρη στα αποτελέσματα μιας οικονομικής πολιτικής που κρατά τη χώρα όρθια μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Αυτό κάναμε την περίοδο της πανδημίας, που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις και το Κράτος πλήρωνε τα ενοίκιά τους. Αυτό κάνουμε για τους ανθρώπους που είδαν λογαριασμούς του ρεύματος σε τιμές που δεν φανταζόντουσαν. Αυτό κάνουμε για τους ευάλωτους. Αυτό κάναμε για τους ανθρώπους που είναι νεοεισερχόμενοι στην αγορά και στην ουσία έχουν έναν 15ο μισθό. Αυτό κάνουμε για τους ιδιοκτήτες, που από τη μια αυξάνουν την αξία της περιουσίας τους μέσω των νέων αντικειμενικών αξιών και από την άλλη οι οκτώ στους δέκα πληρώνουν 35% μεσοσταθμικά λιγότερο ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό κάνουμε για τους συνταξιούχους που έκαναν τρία και τέσσερα χρόνια να πάρουν συντάξεις και που πλέον σε λίγο καιρό, μέσα σε τρεις μήνες, θα παίρνουν συντάξεις. Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν βγει, όσες συντάξεις είχαν βγει την προηγούμενη χρονιά. Μια πολιτική η οποία σέβεται στην ουσία, έμπρακτα με πράξεις, όχι με λόγια, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.
Για την τουρκική προκλητικότητα
Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Erdoğan δεν διανοήθηκε ότι μπορεί να υποστηρίξει αυτούς τους ανιστόρητους και έωλους ισχυρισμούς που συνεχίζει να υποστηρίζει στο εσωτερικό του ακροατήριο. Αυτό έγινε, διότι είχε πάρει τα μηνύματα από όλους ότι «κοίτα να δεις, μην έρθεις εδώ και μας πεις αστεία πράγματα που δεν στέκουν πουθενά. Ούτε να φοβερίζεις για πράγματα, τα οποία κανέναν δεν πανικοβάλλουν και κανέναν δεν μπορεί να τρομάξουν». Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα πολύ ουσιαστικής πολιτικής. Είναι ένα αποτέλεσμα της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας. Είναι ένα επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει ενισχύσει διεθνώς το «αποτύπωμα» της χώρας μας και έχει καταστήσει σαφές παντού ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα είναι ισχυρή οικονομικά, είναι ισχυρή στην αποτρεπτική της δύναμη, είναι ισχυρή στρατιωτικά, είναι ψύχραιμη και με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις. Είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε σε μια ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή μας. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα αντανακλαστικά μας είναι πάντοτε ενεργοποιημένα, είμαστε σε εγρήγορση. Οφείλουμε να παρατηρούμε αυτά που γίνονται. Και είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση χωρίς πανικό, χωρίς φόβο και χωρίς υποτίμηση της οποιασδήποτε κατάστασης μπορεί να προκύψει.

Πήγαινε στην κορυφή