Χρήση αντηλιακού στα μωρά – Τί πρέπει να γνωρίζετε

ΠΑΙΔΙ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Χρήση αντηλιακού στα μωρά – Τί πρέπει να γνωρίζετε

Το καλοκαίρι η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη για παιδιά και ενήλικες. Τα μωρά έχουν ακόμα πιο ευαίσθητη επιδερμίδα γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα την προστατέψετε.

Η γενική οδηγία είναι ότι η χρήση αντηλιακού στα μωρά ξεκινάει μετά την ηλικία των έξι μηνών. Τα μωρά μικρότερης ηλικίας δεν θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο, ωστόσο σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων (ΑΑP) οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν μία ελάχιστη ποσότητα αντηλιακού με δείκτη προστασίας από 30-50 SPF (Sun Protection Factor) στο πρόσωπο στο πίσω μέρος των χεριών και στα πόδια.
Για τα μωρά μεγαλύτερα των έξι μηνών η χρήση αντηλιακό είναι απαραίτητη σε κάθε έξοδο από το σπίτι.
Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το βρεφικό αντηλιακό:
1. Να έχει δείκτη προστασίας 30-50 SPF
2. Να προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB («broad-spectrum»)
3. Να είναι αδιάβροχο ώστε να προστατεύει το μωρό για 40-80 λεπτά και ενώ είναι στο νερό.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΑΝΤΗΛΙΑΚΩΝ
Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες:
• Αντηλιακά με φυσικά φίλτρα:
Τα αντηλιακά αυτά μένουν στην επιφάνεια του δέρματος και προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιο.
Σε αυτά τα αντηλιακά θα δείτε συστατικά όπως ο ψευδάργυρος και ο τιτάνιος στην ετικέτα. Δεν απορροφώνται εύκολα από το δέρμα και απλώνονται με δυσκολία.
Τέλος, παρέχουν άμεση προστασία από τον ήλιο αλλά αφαιρούνται πολύ εύκολα με το νερό.
• Αντηλιακά με χημικά φίλτρα:
Τα οργανικά αντηλιακά προστατεύουν το δέρμα από το να απορροφήσει τις ακτίνες του ήλιου σαν σφουγγάρι. Μετατρέπουν τις ακτίνες σε θερμότητα και έπειτα απομακρύνουν την θερμότητα αυτή από το δέρμα.
Τα οργανικά αντηλιακά απορροφώνται από την πρώτη στρώση του δέρματος για αυτό και δεν αφήνουν κάποιο σημάδι.
Απλώνονται πολύ εύκολα, δεν φεύγουν με την ίδια ευκολία όπως τα φυσικά αντηλιακά και ξεκινούν να επιδρούν μετά από 12-30 λεπτά.

ΠΩΣ, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΣΤΟ ΜΩΡΟ
Η χρήση του αντηλιακού συνιστάται κάθε φορά που το μωρό εκτίθεται στον ήλιο και ιδανικά θα πρέπει να εφαρμόζεται 15 με 30 λεπτά πριν την έξοδο από το σπίτι.
Όσο για το πού και πόσο αντηλιακό χρειάζεται οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον 30 ml. Ένα άλλο κόλπο για να το θυμάστε είναι ο κανόνας με τα κουταλάκια του γλυκού. Ουσιαστικά θα χρειαστείτε 9 κουταλάκια του γλυκού για όλο το σώμα: 1 κουταλάκι του γλυκού για το πρόσωπο και τον λαιμό, 2 κουταλάκια του γλυκού για τον κορμό του σώματος (ένα για την μπροστινή πλευρά και ένα για την πίσω), ένα κουταλάκι του γλυκού για το κάθε χέρι και δύο κουταλάκια του γλυκού για το κάθε πόδι.
Είναι σημαντικό να ανανεώνετε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες και μετά το μπάνιο ή εάν το παιδί ίδρωσε.

(Πηγή: mothersblog.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή