Ας κλείσει επιτέλους η εκκρεμότητα, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ας κλείσει επιτέλους η εκκρεμότητα, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου την προηγούμενη Τρίτη 5 Ιουλίου, και με αφορμή ερώτηση που κατέθεσαν προς το Σώμα οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Γαλάτσι από Κοινού» Αγγελική Σαπουνά και Νίκος Χωριανόπουλος, έγινε συζήτηση και αντηλλάγησαν απόψεις για το τί μέλλει γενέσθαι με το οικόπεδο Ηνιόχου και Βεΐκου.

Να θυμίσω ότι το ακίνητο αυτό μέσω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έχει εξαγοραστεί από τον Δήμο Γαλατσίου επί δημαρχίας Θεόδωρου Τούντα με τραπεζικό δάνειο ύψους 2,7 εκατ. ευρώ με σκοπό τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, επάνω πλατεία και ένα δημοτικό αναψυκτήριο.
Στην ερώτησή τους οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν: «Ζητάμε να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για το αν υπάρχει σκέψη επαναφοράς σχεδίων παλαιότερων δημοτικών αρχών περί μετατροπής του πάρκου που βρίσκεται μεταξύ των οδών Ηνιόχου – Κουντουριώτου – Βεΐκου σε πάρκινγκ υπόγειο ή υπέργειο ή και γενικότερα άλλο έργο στο χώρο αυτό από τους ελάχιστους εναπομείναντες χώρους αστικού πρασίνου στην πυκνοδομημένη πόλη».

Κατ’αρχάς ο χώρος αυτός δεν υπήρξε ποτέ πάρκο. Ήταν ιδιωτική έκταση, συγκεκριμένα των κληρονόμων Βέικου, που αγοράστηκε από τον Δήμο Γαλατσίου. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της εποχής εκείνης είναι σαφής και αναφέρει ότι ο χώρος εξαγοράζεται για τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης και πλατείας.
Στο κόστος της εξαγοράς, εκτός από τον Δήμο, βάσει του νόμου 5269/1931 συμμετέχουν και οι ωφελούμενοι παρόδιοι ιδιοκτήτες ακινήτων. Εδώ και κάποια χρόνια έχει κοινοποιηθεί στους παρόδιους ιδιοκτήτες το ποσό το οποίο αναλογεί στον κάθε ένα για τη συμμετοχή τους στο κόστος της εξαγοράς. Τα χρήματα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Όπως σε εκκρεμότητα παραμένουν σε πολλούς δήμους της χώρας και για πολλά χρόνια αντίστοιχες περιπτώσεις. Όταν μάλιστα η δημαρχεία αλλάζει χέρια, κάποιοι από τους νέους δημάρχους ενεργοποιούν τη διαδικασία καταβολής των χρημάτων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στους πολίτες προβλήματα με δέσμευση ΑΦΜ ή και αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους.
Όπως είπε ο Γιώργος Μαρκόπουλος το θέμα αυτό έχει απασχολήσει και την ΚΕΔΕ και προβλέπεται να γίνει παρέμβασή της στην κεντρική κυβέρνηση. Το 2017 προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι στην καταβολή των οφειλομένων ψηφίστηκε τροπολογία σε νόμο που λέει τα εξής:
«Άρθρο 67 του ν. 4483/2017
»Ο Δήμος υποχρεούται να βεβαιώνει και να εισπράττει από τους υπόχρεους σε καταβολή αποζημίωσης λόγω προσκύρωσης ή ρυμοτόμησης εκτάσεων σε εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, το ποσό που κατέβαλε για λογαριασμό τους στους δικαιούχους της αποζημίωσης. Η εξόφληση των οφειλών της παραγράφου αυτής γίνεται άτοκα, σε ισόποσες δόσεις σε διάστημα μέχρι 15 ετών που ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ποσό της κάθε δόσης επιβαρύνεται λόγω εκπρόθεσμης καταβολής σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπαρξης Δημοσίων Εσόδων. Σε περίπτωση καταβολής ολόκληρου του ποσού της οφειλής, παρέχεται έκπτωση 20%.»
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε τον σχετικό νόμο. Αυτό σημαίνει ότι κάτι θετικό βλέπουν αφού μέχρι τώρα καμία από τις κυβερνήσεις δεν έχει καταργήσει το νόμο. Αν μιλάμε για το Γαλάτσι και την περίπτωση της Ηνιόχου, το θετικό είναι ότι δεν θα κληθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από τα Καραγιαννέικα και τα Κρητικά, να πληρώσουν για μία πλατεία τη χρήση της οποίας σπάνια θα κάνουν και ούτε βέβαια τα δικά τους ακίνητα θα πάρουν καμία επιπλέον αξία από τη δημιουργία της πλατείας.
Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Γαλατσίου είπε ότι «οι ειδοποιήσεις στους παρόδιους ιδιοκτήτες έχουν σταλεί από το 2014. Εμείς θέλουμε να παραμείνει κοινόχρηστος χώρος αλλά για να μην πληρώσουν οι παρόδιοι θα πρέπει να βρούμε μια καλύτερη λύση. Να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα μια ομόφωνη απόφαση. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο κάποια στιγμή στο μέλλον σε κάποιο έλεγχο να γίνει καταλογισμός προς όλους τους συμβούλους που ψήφισαν. Αν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφωνούν, να το δούμε το θέμα και να το φέρουμε για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.»

Ο Σπύρος Παναγιώτου προκειμένου, όπως είπε, να απαλλαγούν οι παρόδιοι από την οφειλή πρότεινε «να δεσμευθεί, κύριε Δήμαρχε, ένα κομμάτι από το οικόπεδο, να κατασκευαστεί ένα ακίνητο δημοτικό το οποίο θα στεγάσει μία κοινωνική δομή και το υπόλοιπο μέρος να γίνει προαύλιος χώρος της κοινωνικής δομής». Ο Δήμαρχος συναίνεσε με τη θέση αυτή και είπε ότι θα το ερευνήσουν.
Εγώ να θυμίσω ότι επί δημαρχίας Θεόδωρου Τούντα, όταν είχε ειπωθεί ότι θα γίνει ένα αναψυκτήριο πάνω στην πλατεία, είχε ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων. Δεν γνωρίζω τί θα πουν σήμερα οι περιοίκοι ακούγοντας αυτή την νέα πρόταση.
Το θέμα μας τελικά είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει και να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα που κρατάει 20 χρόνια.

Πήγαινε στην κορυφή