Δήμος Γαλατσίου: Αυτοί είναι οι δύο νέοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί σε Παπαφλέσσα και Μεσσηνίας

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Δήμος Γαλατσίου: Αυτοί είναι οι δύο νέοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί σε Παπαφλέσσα και Μεσσηνίας

Ομόφωνα εγκρίθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Τρίτης 5 Ιουλίου τα κτιριολογικά προγράμματα των δύο νέων βρεφονηπιακών σταθμών, την κατασκευή των οποίων δρομολογεί η δημοτική αρχή στο Γαλάτσι. Πρόκειται για τον διπλό Βιοκλιματικό Βρεφονηπιακό στο οικόπεδο στη συμβολή των οδών Παπαφλέσσα – Κυμοθόης – Φαύνου και τον τετραόροφο Βρεφονηπιακό Σταθμό στην οδό Μεσσηνίας.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ


Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη του Διπλού Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στο οικόπεδο της Παπαφλέσσα, προτείνεται η κατασκευή συγκροτήματος δύο βρεφονηπιακών σταθμών, σε ένα ενιαίο κτίριο που αναπτύσσει τις χρήσεις του σε τέσσερεις ορόφους. Ο βρεφονηπιακός Α’ αναπτύσσεται στο ισόγειο και στον Α’ όροφο, ενώ ο βρεφονηπιακός Β αναπτύσσεται στον Α’, Β’ και Γ’ όροφο . Υπάρχει επίσης υπόγειο, όπου τοποθετούνται οι βοηθητικές χρήσεις του κτιρίου (μηχ/σια, (μηχ/σια, λεβηλεβητ/σιο, αποθήκες, αποθήκες, κλπ).
Η χωροθέτηση των βρεφονηπιακών γίνεται με γνώμονα την επίτευξη μέγιστης εκμετάλλευσης των βιοκλιματικών συνθηκών και αξιοποιώντας τον υπαίθριο χώρο και την θέαση προς το πράσινο χώρυ με τον οποίο γειτνιάζει το οικόπεδο στην νοτιοανατολική του πλευρά. Καθώς υπάρχει υψομετρική διαφορά μεταξύ των οδών Φαύνου και Κυμοθόης, γίνεται εκμετάλλευση αυτής δημιουργώντας ανεξάρτητες εισόδους για τους δύο βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Για τον βρεφονηπιακό Α’ η πρόσβαση γίνεται μέσω πεζοδρόμου που διατρέχει κατά πλάτος το οικόπεδο στην νοτιοανατολική του πλευρά ενώ για τον βρεφονηπιακό Β η πρόσβαση γίνεται μέσω της οδού Κυμοθόης (νοτιοδυτικά).
Ως προς τον Βρεφονηπιακό Α’, αυτός αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα, στο επίπεδο του ισογείου και στο επίπεδο του Α’ ορόφου. Η κύρια είσοδος είναι στο επίπεδο του ισογείου, όπου βρίσκονται οι χώροι του προσωπικού και διεύθυνσης, καθώς και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, απασχόλησης – τραπεζαρία και χώρος ύπνου νηπίων.
Επίσης υπάρχει χώρος κουζίνας με αποθήκη τροφίμων και χώρος διανομής φαγητού, WC νηπίων και προσωπικού – κοινού με WC ΑμΕΑ.
Τέλος υπάρχουν και κάποιοι βοηθητικοί χώροι του βρεφονηπιακού Β’.
Η πρόσβαση στον βρεφονηπιακό Α’ επιτυγχάνεται από την ανατολική πλευρά του κτιρίου, μέσω ενός αιθρίου σε ίδιο υψόμετρο με το διαμορφωμένο δάπεδο ισογείου.
Στον Α’ όροφο όροφο βρίσκονται οι χώροι ύπνου βρεφών και οι αίθουσες απασχόλησης βρεφών. Επιπλέον βρίσκονται βοηθητικοί χώροι, όπως χώρος αλλαγής βρεφών και χώρος παρασκευής γάλακτος.
Ορισμένοι χώροι του βρεφονηπιακού Α’ βρίσκονται στο υπόγειο, όπως γενική αποθήκη, δευτερεύουσα αποθήκη, πλυντήριο – σιδερωτήριο με αποθήκη για ακάθαρτα είδη καθαριότητας.
Η πρόσβαση στα επίπεδα γίνεται μέσω κοινόχρηστου κλιμακοστασίου στην νοτιοανατολική πλευρά του κτιρίου.
Ως προς τον Βρεφονηπιακό Β’, αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, στο επίπεδο του Α’, Β’ και Γ’ ορόφου. Η κύρια είσοδος γίνεται από την οδό Κυμοθόης, όπου συναντάμε το στοιχείο του νερού και μέσω κεκλιμένων επιπέδων ραμπών εισερχόμαστε στον Α’ ορόφο . Εκεί βρίσκεται ο χώρος εισόδου αναμονή , οι χώροι του προσωπικού και της διεύθυνσης.
Επιπλέον υπάρχει ο χώρος κουζίνας με αποθήκη τροφίμων, ο χώρος διανομής φαγητού, η αίθουσα απασχόλησης τραπεζαρία νηπίων, ο χώρος ύπνου νηπίων, καθώς και WC προσωπικού κοινού με WC ΑΜΕΑ.
Στο επίπεδο του Β’ ορόφου υπάρχει ο χώρος ύπνου βρεφών , οι αίθουσες απασχόλησης βρεφών και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Επίσης υπάρχει WC νηπίων και κάποιοι βοηθητικοί χώροι, όπως χώροι αλλαγής βρεφών και χώρος παρασκευής γάλακτος.
Τέλος στο επίπεδο του Γ’ ορόφου όπου βρίσκεται το δώμα υπάρχει η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων νηπίων και η κοινή αίθουσα εκδηλώσεων. Η πρόσβαση στα επίπεδα γίνεται μέσω κοινόχρηστου κλιμακοστασίου στην βορειοδυτική πλευρά του κτιρίου.

Ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνεται ως εξής:
Η είσοδος στο χώρο του οικοπέδου όπως αναφέραμε γίνεται από δύο πλευρές (ανατολική και νοτιοδυτική πλευρά οικοπέδου). Διαμορφώνεται δρόμος ράμπα κατάλληλη για οχήματα για την πρόσβαση στον υπόγειο χώρο στάθμευσης από την οδό Φαύνου, καθώς και είσοδος για την ισόγεια στάθμευση από την ίδια οδό.
Βασικό στοιχείο του περιβάλλοντα χώρου είναι το αίθριο, στο κέντρο του κτιρίου, που δίνει την αίσθηση του φυσικού στοιχείου που εισέρχεται στο τεχνητό και μέσω της κατακόρυφης αυτής φυγής επιτυγχάνεται ανάταση προς τον ουρανό. Ο κάθετος αυτός κήπος δημιουργείται από φυτεμένους τοίχους.
Ο περιβάλλων χώρος διαμορφώνεται με όσο πιο φυσικό τρόπο γίνεται. Πραγματοποιείται φύτευση των απαιτούμενων 4 δέντρων παράλληλα προς την οδό Φαύνου. Σε επιλεγμένα σημεία διαμορφώνονται φυτεύσεις που ακολουθούν τα πρότυπα του φυσικού τοπίου, με θάμνους όπως σχίνα, απήγανος, λεβάντα και δεντρολίβανο και φυτά εδαφοκάλυψης όπως βερβένα, λεβαντίνη, νυχάκι, διχόντρα, αγριοθύμαρο και παχυσάνδρα.

ΤΕΤΡΑΟΡΟΦΟΣ Ο ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Η Τεχνική Μελέτη του δεύτερου βρεφονηπιακού σταθμού προβλέπει ότι το κτίριο αποτελείται από:
α) Υπόγειο εμβαδού 418,80 m², το οποίο περιλαμβάνει χώρους βοηθητικής χρήσης όπως λεβητοστάσιο – δεξαμενή καυσίμων, μηχανοστάσιο ανελκυστήρα, αντλιοστάσιο πυρόσβεσης, δεξαμενή πυρόσβεσης, μία (1) αποθήκη υλικών, μία (1) γενική αποθήκη, μία (1) λινοθήκη, ένα (1) χώρο ακαθάρτων, ένα (1) χώρο για πλυντήριο – στεγνωτήριο και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων με είσοδο από την οδό Μεσσηνίας.
β) Ισόγειο εμβαδού 245,86 m², το οποίο περιλαμβάνει χώρους υποδοχής – διοίκησης, wc κοινού, δυο (2) αίθουσες πολλαπλών χρήσεων νηπίων με τα βοηθητικά τους (χώροι υγιεινής), μία (1) αίθουσα ύπνου νηπίων και μία (1) τραπεζαρία – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
γ) Α’ όροφο εμβαδού 245,86 m², ο οποίος περιλαμβάνει δυο (2) αίθουσες απασχόλησης βρεφών, δύο (2) αίθουσες ύπνου βρεφών με τους βοηθητικούς τους χώρους (αίθουσα παρασκευής γάλακτος, αίθουσα αλλαγής βρεφών), χώρους υγιεινής και μία (1) αίθουσα ύπνου νηπίων.
δ) Β’ όροφο εμβαδού 245,86 m², ο οποίος περιλαμβάνει δυο (2) αίθουσες απασχόλησης βρεφών, δύο (2) αίθουσες ύπνου βρεφών με τους βοηθητικούς τους χώρους (αίθουσα παρασκευής γάλακτος, αίθουσα αλλαγής βρεφών), χώρους υγιεινής και χώρο προσωπικού.
ε) Γ’ όροφο εμβαδού 206,25 m², ο οποίος περιλαμβάνει μία (1) αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κουζίνα, τραπεζαρία, wc κοινού και γραφείο πολλαπλών χρήσεων.
Η είσοδος γίνεται από την οδό Μεσσηνίας στην οποία θα κατασκευαστεί ράμπα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός έχει οργανωθεί σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 141Α’/28-9-2017 (Π.Δ. 99/2017). Ο περιβάλλον χώρος αναπτύσσεται στον ακάλυπτο του κτιρίου και στους ημιυπαίθριους χώρους και εξώστες των ορόφων και θα περιλαμβάνει πλακόστρωτο μπροστά από τις αίθουσες, φυτεμένη αυλή με για παιχνίδι στη συνέχεια του πλακόστρωτου, καθώς καις χώρους στεγασμένους.

Η αρχή έγινε και η κατασκευή των δύο Βρεφονηπιακών Σταθμών στο Γαλάτσι πήρε το δρόμο της!

Πήγαινε στην κορυφή