Το Κέντρο Κοινότητας Γαλατσίου παρουσίασε τις δράσεις του στο ΚΑΜΙΝΙ

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Το Κέντρο Κοινότητας Γαλατσίου παρουσίασε τις δράσεις του στο ΚΑΜΙΝΙ

Ανακοίνωση Δήμου Γαλατσίου:

Με μια αναλυτική και άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση από το Κέντρο Κοινότητας Γαλατσίου, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «ΚΑΜΙΝΙ», ολοκληρώθηκε η δράση της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Φτώχειας, που ξεκίνησε την Τρίτη 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EASI (Employment and Social Innovation) για την «Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία».

Το Κέντρο Κοινότητας Γαλατσίου, επελέγη ως μελέτη περίπτωσης, ανάμεσα σε 260 Κέντρα Κοινότητας σε όλη την Επικράτεια, με σκοπό την παρουσίαση παραδειγμάτων ολοκληρωμένης υποστήριξης ωφελούμενων αλλοδαπών οικογενειών με παιδιά, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας και διεκπεραίωσης των περιπτώσεων που προκύπτουν καθημερινά.

Στην έναρξη της παρουσίασης έκανε χαιρετισμό η Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Άσπα Παναγιωτακοπούλου και καλωσόρισε τους Ιταλούς συντονιστές του ευρωπαϊκού προγράμματος EASI, καθώς και τους εκπροσώπους της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Φτώχειας, που συμμετέχουν ως εταίροι στο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια, οι Κοινωνικοί Λειτουργοί του Κέντρου Κοινότητας, Παναγιώτα Αγγελίδη και Νάντια Χαμπίπη, παρουσίασαν αναλυτικά στους παρευρισκόμενους τη δράση του κέντρου, καθώς και τρεις ειδικές μελέτες περίπτωσης (casestudy) αναλύοντας τις ενδεικτικές παρεμβάσεις του κέντρου, σε συνεργασία με άλλους φορείς, προς τις εξυπηρετούμενες οικογένειες. Επίσης αναφέρθηκαν εκτενώς στα θετικά σημεία των Κέντρων Κοινότητας, καθώς και στη σπουδαιότητα της αλληλοσυμπλήρωσης με την Κοινωνική Υπηρεσία, αλλά και στα αρνητικά όπως για παράδειγμα η υποστελέχωση, καθώς στο ΚΚ Δήμου Γαλατσίου υπάρχει μόνο μια ψυχολόγος η κα. Νέλλη Κουρκούλη που καλείται να καλύψει δεκάδες οικογένειες.

Στην παρουσίαση αυτή συμμετείχε το Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας Παιδιού, «Ο ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», που δραστηριοποιείται στο Γαλάτσι και εθελοντικά καλύπτει ανάγκες σε οικογένειες που η κοινωνική υπηρεσία έχει υποδείξει. Ειδικότερα, η κα Κώνστα, κοινωνική λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνη του εν λόγω κέντρου παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας και συνεργασίας και την σημαντικότητα του να ανήκεις στο τοπικό δίκτυο εθελοντισμού του Δήμου Γαλατσίου. Επίσης, στην παρουσίαση μίλησαν εκπρόσωποι της μονάδας ψυχικής υγείας για μετανάστες ΜΚΟ ΒΑΒΕΛ και συγκεκριμένα η κοινωνική λειτουργός κα Παπαδημητρίου και η ψυχολόγος κα Καραβέλα , οι οποίες παρουσίασαν από κοινού τον τρόπο λειτουργίας της δομής και τον τρόπο διασύνδεσης και συνεργασίας μέσα από τις παραπομπές και πήραν μέρος στην παρουσίαση μιας εκ των περιπτώσεων (case study) του Κέντρου Κοινότητας.

Την παρουσίαση έκλεισαν ο υπεύθυνος συντονιστής του ευρωπαϊκού προγράμματος EASI (project coordinator) και της πρότασης «RETICULATE», Andrea De Conno, από την ANCI TOSCANA, ο οποίος μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών στην Ιταλία, καθώς και τα κοινά στοιχεία που υπάρχουν ανάμεσα στην Ιταλία και στην Ελλάδα και η Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Γαλατσίου Μαρία Γκόγκου, η οποία έκανε εύστοχες επισημάνσεις για τις ελλείψεις που υφίστανται, τονίζοντας ότι απαιτείται να ενισχυθούν οι Κοινωνικές υπηρεσίες και τα Κέντρα Κοινότητας σε όλη την επικράτεια, ώστε να συνδράμουν περισσότερο τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συμμετέχει στην πρόταση «RETICULATE» του ευρωπαϊκού προγράμματος EASI, μαζί με φορείς από την Ιταλία και το Βέλγιο, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ διαφορετικών χωρών και την παρουσίαση της εθνικής/τοπικής προσέγγισης για την υποστήριξη ένταξης των ευάλωτων ομάδων. Η πρόταση αφορά κυρίως ανθρώπους που πιθανόν είναι δικαιούχοι ενός ελάχιστου εισοδήματος ή άλλου κοινωνικού επιδόματος ή ακόμη και κανενός επιδόματος και συνεπώς είναι άτομα σε ευάλωτες καταστάσεις, που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά εμπόδια για την κοινωνική τους ένταξη, καθώς και για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή