TURKAEGEAN, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
TURKAEGEAN, γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Τελικά έγινε και αυτό. Όπως έγραψε η εφημερίδα Ναυτεμπορική και αναδημοσίευσε η Καθημερινή, η Τουρκία κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα ή αλλιώς εμπορικό όρο «Turkaegean» σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Πρώτα για να καταλάβετε πώς γίνεται η κατοχύρωση θα σας αναφέρω ότι κάθε χώρα έχει μια υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων. Αυτό είναι γνωστό. Το όνομα «ΠΑΛΜΟΣ», για παράδειγμα, είναι κατοχυρωμένο στην αρμόδια Ελληνική Υπηρεσία που ανήκε μέχρι 31/12/21 στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μετά όλες οι αρμοδιότητες διοικητικές και τεχνολογικές μεταβιβάστηκαν στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) που είναι και αυτός εποπτευόμενος του ΥΠΑΝΕΠ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συναποτελούν τον λεγόμενο EUIPO (European Union Intellectual Property Office) που εδρεύει στην πόλη Alicante της Ισπανίας. Στον οργανισμό αυτό συμμετέχουν με εκπροσώπους όλα τα κράτη μέλη και μέχρι σήμερα τουλάχιστον δύο άτομα που γνωρίζω, υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι αποσπασμένοι και εργάζονται εκεί.
Έχοντας αυτά ως δεδομένα αναρωτιέμαι πώς φτάσαμε να αναγνωρίζεται από την ΕΕ το εμπορικό όνομα Turkaegean και η χώρα να τηρεί σιγήν ιχθύος; Αν η Ναυτεμπορική δεν είχε αποκαλύψει αυτό το σκάνδαλο ουδείς θα γνώριζε το μέγεθος της βλακείας να πω, της ανευθυνότητας, της αδιαφορίας υπηρεσιών και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΝΕΠ… Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι ότι το όνομα δεν έγινε αποδεκτό από την αντίστοιχη Αμερικάνικη υπηρεσία όχι από κάποια Ελληνική παρέμβαση, αλλά για καθαρά τυπικούς λόγους. Φίλη μου διπλωμάτης, που ενημερώθηκε από εμένα, κυριολεκτικά έπεσε από τα σύννεφα για αυτή τη μεγάλη αβλεψία της χώρας μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Κατρούγκαλου, ανάφερε κάτι και ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση, αλλά οφείλω να πω με πολύ χλιαρό τρόπο συγκριτικά με τους μύδρους του κυρίου Φίλη για θέματα π.χ. της παιδείας κτλ. Είναι απαράδεκτο να γίνεται κατοχύρωση αυτού του ονόματος που οικειοποιείται το ελληνικότατο όνομα Αιγαίο βάζοντας ως πρώτο συνθετικό Turk. Το όνομα αυτό θα αφορά διαφημίσεις στα ΜΜΕ και «αλλού», ενοικιάσεις τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή «νομικών και άλλων υπηρεσιών». Ποιες θα είναι αυτές οι υπηρεσίες; Μην αναρωτιέστε, θα είναι νομικές ενέργειες και υπηρεσίες για μοίρασμα του Αιγαίου, αυτές θα είναι. Ο μόνος που αντέδρασε επίσημα, αλλά χωρίς να έχει αρμοδιότητα και κατόπιν εορτής, ήταν ο κύριος Μπαμπινιώτης με ανάρτηση-άρθρο του στις 27 Μάη του 2022. Το θέμα είναι ότι η υποβολή της αίτησης στον EUIPO έγινε στις 16 Ιουλίου του 2021 και τότε η υπηρεσία ανήκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Δεν υπήρξε απ’ ό,τι φαίνεται καμιά αντίδραση ή ενέργεια από την Ελλάδα και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Να σημειωθεί ότι η αίτηση εγκρίθηκε στις 15 Δεκέμβρη 2021 και υπήρχε υπεραρκετός χρόνος αντίδρασης από την Ελληνική κυβέρνηση.

Οι ευθύνες ξεκινάνε από τους Έλληνες υπαλλήλους στο Alicante και φθάνουν μέχρι την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝΕΠ. Θα πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθούν πειθαρχικές και πολιτικές ευθύνες στους υπευθύνους. Στις 28 Ιουνίου είδαμε στην τηλεόραση την πρώτη κυβερνητική αντίδραση μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ από τον Υπουργό Τουρισμού. Στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ μας είπε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί νομικά εναντίον του όρου, αλλά κατόπιν εορτής όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση, είναι αδύνατον νομικά να ανατραπεί και το χειρότερο είναι ότι από τη στιγμή που εγκρίθηκε από την ΕΕ δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από άλλες χώρες να μην αναγνωρίσουν τον όρο. Για παράδειγμα τί θα ζητήσουμε από την Κίνα ή την Αυστραλία; Η Αυστραλία ίσως λόγω της δραστήριας Ελληνικής ομογένειας να μην δεχτεί, αλλά η Κίνα, η Βραζιλία, η Ιαπωνία τί θα αποφασίσουν; Δεν θα αναγνωρίσουν τον όρο; Έχουμε λοιπόν Turkaegean και Aegean. Σε δέκα χρόνια λήγει η κατοχύρωση του ονόματος όπως γνωρίζουμε και θα ανανεωθεί όπως γίνεται συνήθως. Το όνομα έγινε μόνιμο και σε μια δεκαετία οι ξένοι θα ρωτάνε: Το Turkaegean ξέρουμε τί είναι, αλλά το Aegean τί και πού είναι; Τότε θα τεθούν τα θέματα επί της ουσίας που θέλει η Τουρκία, δηλαδή να μοιράσει το Αιγαίο με τα νησιά του. Δεν γνωρίζουμε τους χάρτες που έχουν υποβληθεί στον EUIPO, γιατί πάντα υποβάλλονται σχέδια για brand name, τί περιλαμβάνουν, μέχρι πού πάει δηλαδή αυτό το brand name, περιλαμβάνει δηλαδή π.χ. την Χίο;
Στον EUIPO η Τουρκία δεν συμμετέχει ως μη μέλος της ΕΕ και δεν μπορώ να καταλάβω τί έγινε. Ή οι Έλληνες αντιπρόσωποι δεν πήραν χαμπάρι, ή απουσίαζαν από την συνεδρίαση, ή δεν είχαν ακόμη τοποθετηθεί από την Κυβέρνηση ή η Κυβέρνηση ενημερώθηκε και δεν αντέδρασε. Θυμάμαι το 2012 είχα υποβάλει ένα σχέδιο για brand name ελαιόλαδου με το όνομα, καλλιγραφικά γραμμένο, «ελιξήριον» και μου το απέρριψαν γιατί έμοιαζε με το όνομα «ELIXIRION» που ήταν για ξύδι. Το όνομα μου το απέρριψε μια αλαζονική δικηγορίσκος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης γιατί τα ονόματα έμοιαζαν!!!! Το «Turkaegean» δεν έμοιαζε; Το ρωτώ γιατί δεν αποκλείεται να είναι αυτή στον EUIPO ή τέλος πάντων κάποιος άλλος υπάλληλος. Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Και αυτό το θέμα του ονόματος «Turkaegean» εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο επίθεσης εναντίον της χώρας μας. Βλέπετε ότι οι γέροντες της Τουρκίας Μπαχτσελί και Κιλιντζάρογλου διαγωνίζονται να ξεπεράσουν τον υπηρέτη του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος του Ερντογανιστάν και απειλούν ότι θα πάρουν πίσω τα νησιά που τους πήραμε. Ο Γκέμπελς έλεγε ότι όσο περισσότερο επαναλαμβάνεις ένα ψέμα τόσο περισσότερο στην συνείδηση λαού περνά σαν αλήθεια. Αυτό γίνεται τώρα στην Τουρκία.
Η συνείδηση των νέων της Τουρκίας πλάθεται με αυτά τα ψέματα που στο μέλλον θα γίνουν ιδέες αλυτρωτισμού που πάντα οδηγούν σε αιματοχυσίες. Αιματοχυσίες σε βάρος των λαών και ειδικά για την Τουρκία τί θα στοιχίσει στον Ερντογάν ένα πόλεμος με την Συρία που ετοιμάζει ή με την Ελλάδα που σχεδιάζεται; Τα παιδιά του θα πάνε να πολεμήσουν ή θα πάνε τα εγγόνια του; Τα φέρετρα θα πάνε στις φτωχές Τουρκάλες μανάδες στα βάθη της Ανατολίας που θα τις ονομάσουν μητέρες ηρώων, ίσως τους δώσουν κάποια σύνταξη και τα κέρδη θα τα τρώνε οι υποστηρικτές (στρατιωτικοβιομήχανοι και κατασκευαστικές) του γηραλέου τουρκικού πολιτικού καθεστώτος.
Ο αλυτρωτισμός αυτός χτίζεται συστηματικά και αρχίζει να παίρνει και την μορφή του λεγόμενου ζωτικού χώρου όπως έλεγε ο Χίτλερ που αιματοκύλησε την Ευρώπη. Και τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες χάιδευαν το Χίτλερ με πρώτο τον Άγγλο πρωθυπουργό Τσάμπερλαιν τον συνεχιστή της πολιτικής του κατευνασμού του πρώην πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Στάνλεϊ Μπάλντουιν και η οποία πέρασε στην ιστορία με το όνομα Appeasement Policy. Έκανε μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες την συμφωνία του Μονάχου το 1938, παραχωρώντας στον Χίτλερ εδάφη της Τσεχοσλοβακίας με σκοπό την αποφυγή του πολέμου πράγμα το οποίο δεν έγινε όπως γνωρίζουμε. Αν και η πολιτική του κατευνασμού απέτυχε ολοκληρωτικά, αυτή συνεχίζεται και σήμερα επιλεκτικά από το ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να συνιστά σε Ελλάδα και Τουρκία να τα βρούμε τη στιγμή που η Τουρκία απειλεί με πόλεμο και διεκδικεί Ελληνικό Εθνικό χώρο. Δεν είμαστε στην ίδια θέση.
Η διεκδίκηση εκτός των άλλων φαίνεται και από την δήλωση του υπουργού εξωτερικών Νταβούσογλου όπου μετά την ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου που δεν ικανοποιούσε την Τουρκία, δήλωσε ότι «αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, η χώρα του δεν μπορεί εγκλωβιστεί στα σύνορά της, γιατί «υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας». Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία μας, όπως και για το μέλλον μας. Διότι υπάρχει μια Τουρκία, η οποία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγαλύτερη χώρα από την Τουρκία μας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να εγκλωβιστούμε στα σύνορά μας». Αυτά τα σκέφτηκε τη στιγμή που μιλούσε ή του τα είχαν πει να τα μάθει απ’ έξω; Τί εννοεί ο ποιητής; Θα κάνει ντου;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή