Παρουσίαση 2ου Τόμου του βιβλίου του Νέστορα Χατζούδη

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Παρουσίαση 2ου Τόμου του βιβλίου του Νέστορα Χατζούδη

Στο «Καμίνι» την Τετάρτη 15 Ιουνίου δεν έπεφτε καρφίτσα! Φίλοι, συνεργάτες, δημοτικοί σύμβουλοι – παλιοί και εν ενεργεία – εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και πλήθος άλλων Γαλατσιωτών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του κ. Νέστορα Χατζούδη για την παρουσίαση του πολυαναμενόμου 2ου Τόμου του βιβλίου του για το Γαλάτσι και τους Γαλατσιώτες. Ο συγγραφέας εμφανώς συγκινημένος και πλαισιωμένος από μέλη της οικογένειάς του, δεχόταν τις ευχές και τα συγχαρητήρια του κόσμου με την ταπεινότητα που τον διακρίνει.

Το βιβλίο και τον συγγραφέα προλόγισαν ο Πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Γαλατσίου Μάνος Ελευθερίου, ο «για πάντα πρόεδρος της Δράσης» Ίκαρος Πετρόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου Νίκος Χωριανόπουλος καθώς και ο υπεύθυνος των Εκδόσεων «Ταξιδευτής» Κώστας Παπαδόπουλος.

«Το “Γαλάτσι και οι Γαλατσιώτες στο διάβα του 20ού αιώνα, δεύτερος τόμος 1975 – 2000” είναι ένα βιβλίο, πρώτα πρώτα πολύ σημαντικό για όλους μας, αφού αφορά στην σύγχρονη ιστορία της πόλης μας, γραμμένο από έναν Γαλατσιώτη που την έζησε …από μέσα, όλα αυτά τα χρόνια» είπε ο Μάνος Ελευθερίου. «Πρόκειται για ένα σύγγραμμα γεμάτο πρόσωπα, πολιτική, τοπωνύμια, δρώμενα, κάθε τι τοπικό, κάθε τι γαλατσιώτικο και πολλά …δυστυχώς! Η αλήθεια του συγγραφέα και η έντονη κριτική του θα προκαλέσει, σίγουρα, ποικίλες αντιδράσεις και συναισθήματα, θα εκπλήξει, θα ικανοποιήσει αλλά και θα δυσαρεστήσει. Βέβαια η υποκειμενικότητα ενός πίνακα ζωγραφικής, ενός έργου τέχνης ή, εν προκειμένω, ενός βιβλίου πάντα υπάρχει. Αυτό θέλει να εκφράσει ο ζωγράφος ή εκείνο ο συγγραφέας και η γνώμη τους είναι πάντα στην κρίση του κοινού τους.
»Για εμένα προσωπικά, ως δημοτικό σύμβουλο, αυτό το βιβλίο – αφαιρώντας το εξαιρετικό ιστορικό κομμάτι του – είναι μάθημα, πανεπιστημιακό μάθημα, αφού σκιαγραφεί, κυρίως, έναν αιρετό, έναν δήμαρχο για, περίπου, τρεις δεκαετίες. Πώς ξεκίνησε, πώς εξελίχτηκε και τι αποτύπωμα άφησε…» είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Γαλατσίου.

Χειμμαρώδης ήταν για τον ακάματο, όπως τον χαρακτήρισε, φίλο του ο Ίκαρος Πετρόπουλος, προλογίζοντας το βιβλίο. «Είναι προνόμιο να συμμετέχεις σε μία συζήτηση σχετική με ένα βιβλίο όπου ο μοναδικός, o ακάματος Γαλατσιώτης, ο Ν. Χατζούδης ανέθεσε, ο ίδιος, στον εαυτό του, το δύσκολο έργο να καταγράψει την ιστορία της πόλης μας που την υπηρέτησε από θέσεις μάχης από τα πρώτα νιάτα του, με πάθος, με γνώση, με υπευθυνότητα, με επιμονή. Δεν είναι ένας σημειωτής των γεγονότων ο Νέστορας, είναι δημιουργός, είναι τουλάχιστον συμμέτοχος των γεγονότων. Και γεγονότα δεν δημιουργούν μόνον οι πλειοψηφικά δρώντες ηγέτες – παράγοντες, που συνήθως ρέπουν στον αυταρχισμό και στον λαϊκισμό (κυνήγι της ψήφου) και εξασφαλίζουν την πολυπόθητη επανεκλογή με το να εκθειάζουν το σύνηθες έργο χωρίς να αφήνουν ουσιαστικό έργο πνοής. Γεγονότα παράγουν και οι κινηματικοί ενεργοί πολίτες που δε ξαπλώνουν στον καναπέ, δεν περιορίζονται σε αδιέξοδη κριτική.
»Εδώ δεν ήρθαμε μόνον για να τιμήσουμε τον Νέστορα Χατζούδη για το βιβλίο και την πράγματι διαλεκτική παρουσίαση των γεγονότων και των αποφάσεων που πάρθηκαν αλλά κι αυτών που δεν πάρθηκαν. Ήρθαμε και γι’ αυτό έστω κι αν ο Νέστορας είναι κορεσμένος από επιβραβεύσεις και κουβέντες. Ο Νέστορας, με αφορμή αυτό το πόνημά του, θα δικαιωθεί για την τεράστια χρονοβόρα προσπάθεια που έχει καταβάλει, αν στο Γαλάτσι ξεκινήσει από την κορυφή της πόλης έως την βάση, ένας διάλογος, μία ουσιαστική συζήτηση για το τι πρέπει να αλλάξει, τι λάθη κάναμε για να μην τα επαναλάβουμε.
»Θα ήταν λάθος να εκληφθούν οι θέσεις του Νέστορα ότι προήλθαν από αντιπολιτευτική χροιά στον Δήμαρχο Β. Παπαδιονυσίου. Το αντίθετο. Τα διαχρονικά πεπραγμένα του Ν. Χατζούζη είναι η έκφραση του συνεχούς, αμείωτου ενδιαφέροντος του κινηματικού πολίτη για την πόλη του και τον δημόσιο βίο γενικότερα και η πίκρα του, θα έλεγα, γιατί το Γαλάτσι μπορούσε να ήταν καλύτερο. Τούτο, ανεξάρτητα αν στην εποχή μας, οι κινηματικοί – ενεργοί πολίτες αντιμετωπίζουν, την γενικευμένη αναξιοπιστία “όλοι ίδιοι είναι”, “κάποιο ιδιοτελή λόγο έχει και τα λέει”… Είναι χαρακτηριστικό της εποχής που ζούμε.
»Είναι συνεπώς ο Νέστορας Χατζούδης ένας έγκυρος ιστορικός της πόλης. Μοναδικός θα έλεγα στο είδος του. Πρέπει να σημειώσω ότι η πλούσια δραστηριότητα του Νέστορα , δεν σημειώθηκε με τις αβάντες κάποιας πλειοψηφίας ή κάποιου κομματικού φορέα. Τον γνώρισα από τότε που ήρθα στο Γαλάτσι, το 1978, ως ένα έντονα κινηματικό δημότη, επικεφαλής μίας συσπείρωσης ιδιαίτερα αξιόλογων δημοτών, που έδινε και μάχες στο δημοτικό συμβούλιο από μειοψηφικές θέσεις, αλλά και έξω από το Δ.Σ. Εντύπωση μου προκάλεσαν από την αρχή οι ιδιαίτερα τεκμηριωμένες και συχνά οραματικές θέσεις που πρόβαλλε με τους συνεργάτες του. Τούτο δεν το είδα, δυστυχώς, στη συνέχεια, όταν αποχώρησε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν οι πλειοψηφικοί άρχοντες (στην περίπτωσή μας, ο Βασίλης Παπαδιονυσίου, και οι αδύναμοι Δημοτικοί σύμβουλοί του) έδειχναν διάθεση συνεννόησης μακριά από το πλειοψηφικό σύνδρομό τους, η πόλη σήμερα θα ήταν καλύτερη, ίσως με “Αλέξανδρο”, με “Ζαίρα”, με ελεύθερους χώρους, με πλατείες, με ποιότητα ζωής καλύτερη.»

Πολλαπλά σημαντικό χαρακτήρισε και αυτό το βιβλίο του Νέστορα Χατζούδη, ο Νίκος Χωριανόπουλος. «Στο Γαλάτσι μένουμε οικογενειακώς από το 1979. Η γνωριμία μου με το Νέστορα Χατζούδη ξεκινάει το 1982 όταν συναντηθήκαμε σε συγγενικό μου σπίτι, σε μία προεκλογική συνάντηση. Ήταν για τις δημοτικές εκλογές στο Γαλάτσι, στις οποίες ο Νέστορας ήταν υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ. Μιλάει με ένα ιδιαίτερο τόνο, με καθαρή άρθρωση και ύφος ρητορικό αλλά συνάμα φιλικό. Ένας λόγος στέρεος και πειστικός. Λιτός και περιεκτικός όπως στα γραπτά του.
»Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα είναι πολλαπλά σημαντικό. Κατ’ αρχάς για το δημιουργό του για τον Νέστορα Χατζούδη, έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει χρόνια και χρόνια της ζωής για τα προβλήματα, τα ζητήματα, την πρόοδο αυτής της πόλης. Και που δούλεψε συνολικά 11 χρόνια 5 για τον 1ο τόμο και τα 6 τελευταία για τον παρόντα δεύτερο. Το έργο αυτό έχει μεγάλη σημασία για την πόλη μας γιατί της χαρίζει κάτι που δεν υπήρχε και πολύ δύσκολα θα ξαναϋπάρξει. Μια καταγραφή, μια ιστορική διαδρομή, μια “εγκυκλοπαίδεια” για το Γαλάτσι. Το οποίο θα κάνει τους πολίτες του που θα το διαβάσουν να δεθούν και να νοιάζονται περισσότερο για τον τόπο που ζούν. Κι έχει μια ευρύτερη σημασία. Είναι ένα βιβλίο, ένα στην κυριολεξία πόνημα, που μπορεί και πρέπει να γίνει υπόδειγμα και για άλλους “εραστές” άλλων τόπων, που θέλουν να καταγράψουν να απαθανατίσουν, το δικό τους τόπο.
»Από την ανάγνωση του βιβλίου γίνεται φανερό ότι πίσω από αυτές τις ουκ ολίγες σελίδες υπάρχει πολύ, πάρα πολύ δουλειά. Μια πολύ εκτεταμένη έρευνα σε πηγές δημόσιες, συλλογικές, ιδιωτικές. Αναζήτηση και συνομιλίες με ανθρώπους. Συλλογή, ταξινόμηση, επεξεργασία, ιεράρχηση, απόδοση και ένταξη στοιχείων, φωτογραφίες ανθρώπων, τοπίων, ντοκουμέντων κλπ. Σίγουρα επίπονη και χρονοβόρα εργασία. Ένα πολύ θετικό στοιχείο του βιβλίου είναι ότι η εξιστόρηση του τοπικού συνοδεύεται με αναφορές στα γενικότερα πολιτικοκοινωνικά της εποχής, έχουμε δηλ. μία επιγραμματική μεν αλλά ουσιαστική παρουσίαση της ιστορίας της περιόδου. Επίσης με τις τοπικές αναφορές και τα σχετικά στοιχεία μεταβαίνει κανείς εύκολα και χειροπιαστά από το μερικό στο γενικό, το κατανοεί σαφέστερα. Τελικά έχουμε εικόνα όχι μόνο για την ιστορική διαδρομή του Γαλατσίου αλλά και των ελληνικών πόλεων και σε ένα βαθμό της χώρας γενικότερα.
»Από το βιβλίο μαθαίνουμε ένα σωρό στοιχεία, πληροφορίες, πρόσωπα και πράγματα που δεν γνωρίζαμε και που είτε σαν πολίτες, είτε ως φορείς κλπ. είναι καλό και χρήσιμο να γνωρίζουμε. Το βιβλίο πέρα από το ότι μας μαθαίνει τον τόπο και την ιστορία του, ανακαλεί εικόνες από το παρελθόν – αναμνήσεις των μεγαλύτερων, με την ανάλογη γλυκιά νοσταλγία αλλά και τη σκληρή αίσθηση της φτώχειας και της στέρησης του τότε.
»Νέστορα συγχαρητήρια. Νέστορα σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες κυρίως γι’ αυτή τη μεγάλη προσφορά προς την πόλη μας. Ευχαριστούμε κι εσάς που ήρθατε. Να το πάρετε να το διαβάσετε, να το κοινωνήσετε και σε άλλους.»

Τελευταίος πήρε το λόγο ο συγγραφέας, ο οποίος γεμάτος συγκίνηση, περιορίστηκε στο να ευχαριστήσει από καρδιάς όλους όσοι τον βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου του και τους παρευρισκόμενους οι οποίοι τον τίμησαν. Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του, υποσχέθηκε ότι αν είναι καλά στην υγεία του, μπορεί να προχωρήσει και στη συγγραφή του 3ου Τόμου που θα αναφέρεται στο 2000 και μετά.
Παρόντες στην αίθουσα ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς, ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και εκπρόσωπος της υφυπουργού Υγείας και βουλευτή της Ν.Δ. Ζωής Ράπτη καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.
Εμείς – χωρίς να πιέζουμε, βεβαίως! – αναμένουμε τον 3ο Τόμο!

Κλείνοντας να ενημερώσουμε ότι όποιος το βιβλίο του κ. Χατζούδη διατίθεται και από τα Γραφεία του «Παλμού». Με ένα τηλεφώνημα στο 210 2130131, έρχεται στην πόρτα σας!

Πήγαινε στην κορυφή