Η ζωή είναι πολλές καθημερινότητες μαζί, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η ζωή είναι πολλές καθημερινότητες μαζί, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Η καθημερινότητα είναι θηλυκό και σημαίνει το σύνολο των δραστηριοτήτων και συνηθειών που συνθέτουν μια συνηθισμένη μέρα. Για παράδειγμα, ο απογευματινός περίπατος στο Άλσος Βέικου είναι μέρος της καθημερινότητάς μου. Υπάρχει όμως και η αρνητική έννοια και έχει να κάνει με την συνήθεια πράξεων, σκέψεων που εκτελεί ή έχει κανείς μηχανικά, αυτόματα, χωρίς να το συνειδητοποιεί. Η ρουτίνα δηλαδή, η καθημερινή επανάληψη πράξεων χωρίς ενδιαφέρον που οδηγεί στη φθορά. Για παράδειγμα, με έχει κουράσει πια η καθημερινότητα, θέλω να φύγω μακριά.

Με την θετική και την αρνητική έννοια η καθημερινότητά μας είναι το μόνο που έχουμε. «Ο Θεός μας έδωσε σήμερα ένα δώρο από 86.400 δευτερόλεπτα», όπως έχουν πει. Έτσι, ο καθένας στο μέτρο που δεν ενοχλεί τους άλλους, αναλαμβάνει την ευθύνη πράξεων και σκέψεων ώστε να δώσει το πρόσημο της κάθε ημέρας του. Αυτό που πρωτίστως έχει να κάνει είναι να μην επιτρέψει στα αρνητικά σημάδια να καθορίσουν το πρόσημο όλης της ημέρας. Διότι, όπως λένε και στις Σκανδιναβικές χώρες: «Κάθε άνθρωπος φέρεται ανόητα για τουλάχιστον πέντε λεπτά κάθε μέρα. Σοφία είναι να μην ξεπερνάς αυτά τα πέντε λεπτά».
Ο Βούδας, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, έλεγε να εισπνέουμε και να εκπνέουμε. Ο Γκαίτε πίστευε πως «όλοι πρέπει, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, να ακούν ένα τραγούδι, να διαβάζουν ένα καλό ποίημα, να βλέπουν ένα ωραίο πίνακα και, ει δυνατόν, να λένε δυο λογικές κουβέντες!» Ο Χριστιανισμός θεωρεί πως όλα διορθώνονται με την καθημερινή προσευχή και μετάνοια. Ο ίδιος ο Θεός µας έδωσε εντολή να προσευχόμαστε για να είμαστε σε επικοινωνία μαζί Του. Κάθε ημέρα οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε σαν μια μικρή ζωή. Από το πρωινό που είναι κάτι σαν την γέννηση έως το βραδύ και τον ύπνο που μοιάζει με το θάνατο.
Η Μαρία Κιουρί ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Ανακάλυψε το πολώνιο και το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Παρόλα αυτά μας εξήγησε πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ζωή και την καθημερινότητα. Πίστευε πως «η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν από μας. Αλλά τί μ’αυτό; Πρέπει να έχουμε υπομονή και πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Πρέπει να πιστέψουμε ότι είμαστε προικισμένοι σε κάτι και να το αξιοποιήσουμε». Άρα, κάθε άνθρωπος θα κάνει λάθη και θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Μπορεί για πέντε λεπτά, μπορεί για μεγαλύτερο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει αυτό να του χαλάσει όλη τη μέρα, να του καταστρέψει ολόκληρη τη ζωή.

Μπορεί ο Δάντης να επηρέασε την Ιταλική ποίηση και λογοτεχνία, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να επηρεάσει και εμάς με την παραδοχή του πως «στα μισά του ταξιδιού της ζωής, αρχίζουμε να ζούμε». Τουλάχιστον ας το δούμε σαν προειδοποίηση και να μην επιτρέψουμε να συμβεί. Δεν υπάρχει λόγος να σπαταλήσουμε τόσες ημέρες, τόσα χρόνια για να ξεκινήσουμε να ζούμε μετά τα μισά του δρόμου. Η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουμε είναι τώρα! Μην περιμένουμε την κατάλληλη ώρα, τους κατάλληλους φίλους, τις κατάλληλες ευκαιρίες, την κατάλληλη εργασία, την κατάλληλη συμπαράσταση και βοήθεια. Ας ξεκινήσουμε και με την δική μας προσπάθεια θα γίνουν όλα κατάλληλα!
Αν αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό από την καθημερινότητά μας, θα δούμε πόσο εύκολο ήταν με την δική μας και μόνο δράση να απαλλαγούμε από – σχεδόν όλες – τις επαγγελματικές μας στενοχώριες. Πόσο εύκολο ήταν με την προσπάθειά μας να μειώσουμε τις ανησυχίες μας για το αύριο. Πως μόνο εμείς μπορούμε να μετατρέψουμε την κριτική που εύκολα μας κάνουν και τις φωνές αποθάρρυνσης που εύκολα μας λένε, σε πλεονέκτημα. Πως μπορεί η ημέρα μας, από το πρωινό έως το βράδυ, δηλαδή από τη γέννηση έως το τέλος να είναι μια ισορροπημένη ζωή με δυσκολίες αλλά ταυτόχρονα με χαρά, ικανοποίηση και ευτυχία. Ό,τι κι αν καταφέρουμε στο τέλος της ημέρας είναι σημαντικό να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να αλλάξει, να βελτιωθεί και να δημιουργήσει.
Τα τελευταία χρόνια μια σημαντική πρόοδος στο ποδόσφαιρο έχει να κάνει με τον τρόπο που μια ομάδα μπορεί να αμυνθεί. Πιο συγκεκριμένα, η άμυνα μπορεί να είναι παθητική και να μην καθορίζει την εξέλιξη του παιχνιδιού, ή ενεργητική και να επεμβαίνει στο παιχνίδι. Ομάδες που απλά αμύνονται παθητικά, είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή – όσο κι αν προσπαθήσουν – να δεχθούν το γκολ από τον αντίπαλο. Με την ενεργητική άμυνα όμως έχουν πολλές πιθανότητες όχι μόνο να αποφύγουν το γκολ αλλά και να σκοράρουν οι ίδιες.
Αυτή ακριβώς την αντιμετώπιση πρέπει να έχουμε και με την καθημερινότητα μας. Ο στόχος δεν είναι να αντέξουμε την πίεση, να αποκρούσουμε κάθε επίθεση που θα δεχθούμε και να τελειώσουμε την ημέρα μας χωρίς να δεχθούμε γκολ. Ο στόχος κάθε ημέρας είναι να ξεπεράσουμε όλες τις επιθέσεις, αλλά στο τέλος να σκοράρουμε. Να κάνουμε ένα βήμα στη ζωή μας και να γίνουμε καλύτεροι. Να χαρούμε για ότι καταφέραμε και να ελπίζουμε σε ένα υπέροχο αύριο. Να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία και να γίνουμε σοφότεροι, δυνατότεροι, πιο έμπειροι.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια καθημερινότητα ανάλογη της ζωής που θέλουμε να ζήσουμε. Ας μην περιμένουμε μια απόδραση για να αλλάξουμε την καθημερινότητα μας. Αν μην αφήσουμε όλο αυτό το έργο στις διακοπές κι ας πλησιάζουν. Δεν αρκεί μόνο μια Παρασκευή να σώσει την κατάσταση. Όλες οι ημέρες είναι ωραίες. Όλες οι γιορτές είναι καλές, αλλά κάθε στιγμή της ζωής μας είναι ωραία και αξίζει να γιορταστεί.

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

Πηγές

Φωτογραφία από iqbal nuril anwar από το Pixabay
Πήγαινε στην κορυφή