Καλό ταξίδι, γιατρέ…, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Καλό ταξίδι, γιατρέ…, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Το προηγούμενο Σάββατο 18 Ιουνίου έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Αργυρός, γιατρός και για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου.

Μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2004 και το οποίο του είχε αφήσει κάποια κινητικά και μόνο προβλήματα, είχε περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Αυτό που δεν περιόρισε ήταν η ενασχόλησή του με την ιατρική αφού δεχόταν σε καθημερινή βάση ασθενείς στο ιατρείο του.
Ο Γιώργος Αργυρός ήταν παντρεμένος και απέκτησε τρεις γιους από τους οποίους ευτύχησε να δει επτά εγγόνια. Ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, διαλλακτικός και χωρίς εξάρσεις.

Για πρώτη φορά τον γνώρισα κατά την προεκλογική περίοδο του 1994 που ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου, επικεφαλής του συνδυασμού «Γαλάτσι Πρωτοπορία», υποστηριζόμενος από τη Νέα Δημοκρατία της οποίας ήταν και μέλος της Κ.Ε. Έλαβε μέρος σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις (1990, 1994, 1998, 2002) ως υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου. Τα ποσοστά τα οποία κατέγραφε ήταν περίπου τα ίδια με αυτά του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στο Γαλάτσι: το 1990 πήρε 26,62%, το 1994 22,2%, το 1998 29,9% και το 2002 25,6%.

Για τους πολιτικούς λένε ότι για μια φορά στην καριέρα τους θα έρθει η δική τους στιγμή και τότε θα πρέπει να είναι έτοιμοι να την εκμεταλλευτούν. Για τον Γιώργο Αργυρό η δική του στιγμή ήταν οι δημοτικές εκλογές του 2002. Υποψήφιοι δήμαρχοι σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση ήταν ο Βασίλης Παπαδιονυσίου, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Αργυρός υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ., Θεόδωρος Τούντας ανεξάρτητος αλλά υποστηριζόμενος από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, Μπάμπης Ασφής υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ.
Την εποχή εκείνη η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είχε χτυπήσει κόκκινο. Το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε τη χώρα από το 1993 και, όπως έδειχναν και οι δημοσκοπήσεις εκείνης της περιόδου, η Ν.Δ. ήταν σε άνοδο και φαινόταν ότι θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2004 όπως και έγινε. Σε μια συζήτηση που είχαμε κάνει κατά την προεκλογική περίοδο του 2002 με τον Γιώργο Αργυρό, κάπου εκεί στο Πάσχα, του είχα τονίσει ότι αυτό το οποίο τον συμφέρει πολιτικά να ακολουθήσει, αφού η Ν.Δ. είναι σε άνοδο, είναι η αντιπαράθεση με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Παπαδιονυσίου ώστε να πολώσει το κλίμα. Του είχα πει, μάλιστα, στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση να καλέσει να μιλήσουν δύο βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι τότε ήταν στα πάνω τους, την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Βύρωνα Πολύδωρα. Ο γιατρός, δεν γνωρίζω για ποιό λόγο, δεν ήθελε να φαίνεται προς τα έξω ότι στηρίζεται από τη Ν.Δ. αν και όλοι γνώριζαν ότι ανήκει στο κόμμα, αφού ήταν, όπως είπαμε, και μέλος της Κ.Ε. Λέγεται ότι το έκανε γιατί δεν ήθελε να στενοχωρήσει έναν ή δύο υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που είχε στο ψηφοδέλτιό του και ανήκαν στο τότε ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα.
Όποιοι κι αν ήταν οι λόγοι της απόφασής του να παρουσιάζεται ως ανεξάρτητος, κατά την προσωπική μου άποψη, ήταν λάθος. Και ήταν λάθος για τον εξής λόγο: αν ο γιατρός κατόρθωνε να μπει στο β’ γύρο των εκλογών είτε με τον Βασίλη Παπαδιονυσίου είτε με τον Θεόδωρο Τούντα, είχε τις περισσότερες πιθανότητες με το μέρος του να εκλεγεί εκείνος δήμαρχος. Κι αυτό γιατί η κόντρα που υπήρχε μεταξύ των συνδυασμών του Β. Παπαδιονυσίου και Θ. Τούντα είχε φτάσει στα άκρα και δεν υπήρχε περίπτωση στο β’ γύρο των εκλογών οι ψηφοφόροι του ενός να ψήφιζαν τον άλλον.

Υπήρξε, βέβαια, και ένα άλλο γεγονός το οποίο, εκτός από το εκλογικό κόστος που είχε για το συνδυασμό του, τον στενοχώρησε προσωπικά: ήταν η υποψηφιότητα του Κυριάκου Τσίρου με το ψηφοδέλτιο του Θ. Τούντα. Ο Γιώργος Αργυρός διατηρούσε, εκτός των άλλων, και οικογενειακές σχέσεις με τον Κυριάκο Τσίρο και απ’ ό,τι έλεγε, ο αείμνηστος Κυριάκος του είχε υποσχεθεί ότι θα ήταν υποψήφιος με το δικό του ψηφοδέλτιο. Αυτό βέβαια δεν το επιβεβαίωνε ο Κυριάκος Τσίρος, ο οποίος σε δική μου ερώτηση είχε αρνηθεί ότι είχε δώσει τέτοια υπόσχεση στον Γιώργο Αργυρό.
Να θυμίσω ότι ο Κυριάκος Τσίρος στις εκλογές του 2002 που ήταν υποψήφιος με τον Θ. Τούντα είχε πάρει 2.475 σταυρούς, τους περισσότερους που έχει πάρει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σε εκλογικές αναμετρήσεις στο Γαλάτσι.
Η παρουσία του Γιώργου Αργυρου εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου ήταν, θα έλεγα, θετική. Δεν ήταν άνθρωπος που θα ακολουθούσε την κομματική γραμμή. Μπορεί να συμφωνούσε και με τη διοίκηση Παπαδιονυσίου αλλά και να τάσσεται από κοινού με την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Θυμάμαι ότι μεταξύ των προτάσεων που κατέθετε κατά καιρούς για διάφορα ζητήματα που απασχολούσαν την πόλη, ήταν και αυτή για τους σχολικούς τροχονόμους. Με τη μόνη διαφορά ότι ο γιατρός είχε πει ότι έπρεπε να είναι σε εθελοντική βάση και όχι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν γίνει σήμερα.

Καλό ταξίδι, γιατρέ… Και εκεί που θα πας θα βρεις τον Κυριάκο και θα λύσετε τις διαφορές σας.
Από όλους εμάς εδώ στον «Παλμό» θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή