Κρίτων Αρσένης: Αρνείται η κυβέρνηση να δώσει την προσωπική διαφορά σε εργαζόμενους του ΥΠΟΙΚ

Ανακοίνωση ΜΕΡΑ25- Αρσένης:

Ο εμπαιγμός εκατοντάδων εργαζόμενων του ΥΠΟΙΚ από την κυβέρνηση αποκαλύφθηκε στη βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για την προσωπική διαφορά. Παρά τη δέσμευση Σκυλακάκη τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων ότι η κυβέρνηση θα βρει λύση στο μισθολογικό τους πρόβλημα, είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση.

Η προσωπική διαφορά ξεκίνησε να δίνεται όταν στο δημόσιο εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο καταποντίζοντας τους μισθούς εργαζόμενων και ψηφιζόταν με νόμους μέχρι το 2019, με ισχύ όμως μόνο για τους μέχρι τότε υπαλλήλους. Το αποτέλεσμα ήταν όσοι άνθρωποι διορίστηκαν ή μετακινήθηκαν μετά από το 2018 ή μετά το 2019 στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, να μην παίρνουν αυτή τη διαφορά.

“Δηλαδή, κάθονται δυο άνθρωποι στο ίδιο τραπέζι, ο ένας πληρώνεται με το χ ποσό και ο άλλος πληρώνεται με το διπλάσιο σχεδόν ποσό ή με ένα πολύ σημαντικό ποσό. Αυτός ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει”, είπε ο Κρίτων Αρσένης.

Μέχρι σήμερα 300 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές αποδοχές με μοναδικό κριτήριο την ημεροχρονολογία που ανέλαβαν υπηρεσία ή μεταφέρθηκαν σε αυτό. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν 200 υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης.
Είναι τόσο κραυγαλέα η διάκριση λόγω της πολιτικής πολλών μισθολογικών ταχυτήτων που εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση, ώστε υπάρχουν εργαζόμενοι στο ΥΠΟΙΚ που προσλήφθηκαν με τον ίδιο διαγωνισμό του 2017, της ίδιας σειράς (9Κ/2017) του ΣΔΟΕ, και από αυτούς όσοι κλήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία πριν τις 11 Οκτωβρίου του 2018 λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, ενώ όσοι προσλήφθηκαν από τις 19 Οκτωβρίου και μετά, δεν τη λαμβάνουν. Ίδια σειρά, ίδια τυπικά προσόντα, ίδιο έργο, ίδιες συνθήκες, άλλος μισθός.

Ο κ. Σκυλακάκης είχε συνάντηση με την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών (ΟΣΥΟ) στις 11 Φεβρουαρίου 2022 και δεσμεύτηκε να λυθεί άμεσα το θέμα της προσωπικής διαφοράς. Και τέσσερις μήνες μετά και ενώ οι εργαζόμενοι αυτοί περιμένουν, το υπουργείο τους λέει τώρα ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να τους δώσει τίποτα. Ο υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος ήρθε στη βουλή να μας παρουσιάσει το ιστορικό του ζητήματος της προσωπικής διαφοράς, λες και αυτό περιμένουν να ακούσουν οι εργαζόμενοι. Με αναλυτικές αναφορές σε όλους τους νόμους και τα άρθρα προσπάθησε ο υφυπουργός να κρύψει αυτό που δε μπορούσε να κρυφτεί. Και τελικά, υποχρεωμένος να δώσει μια απάντηση, την έδωσε στο τελευταίο κυριολεκτικά λεπτό της δευτερολογίας του: “Το μέτρο της προσωπικής διαφοράς εφαρμόστηκε ως έκτακτη ρύθμιση σε περίοδο ανάγκης”, είπε στους εργαζόμενους -προφανώς για την κυβέρνηση η έκτακτη ανάγκη πέρασε και οι εργαζόμενοι τρώνε τώρα παντεσπάνι. Αν προκύψει -κατά το υπουργείο- ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, θα κοιτάξει η κυβέρνηση “γενικότερα μέτρα πολιτικής” για το ζήτημα των χαμηλών εισαγωγικών μισθών στο δημόσιο. Κι αν δεν υπάρξει “θα πρέπει να προβλεφθούν ειδικά μέτρα πολιτικής που στις παρούσες οικονομικές συνθήκες λόγω της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας δεν είναι ακόμη εφικτό να εξεταστούν”. Δηλαδή, πολύ απλά, ο κ. Σκυλακάκης είπε ψέματα στους εργαζόμενους. Δηλαδή, η κυβέρνηση δε σκοπεύει να δώσει την προσωπική διαφορά σε εργαζόμενους που τη δικαιούνται. Το ΜέΡΑ25 θα συνεχίσει να πιέζει για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, και θα στηρίξει τους εργαζόμενους στον αγώνα τους για να μπει τέλος σε αυτή την αδικία και τον παραλογισμό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή