Προορισμοί που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2016….

Χριστούγεννα και πρωτοχρονιά στην Ελλάδα, είναι συνυφασμένα με την παράδοση, την οικογενειακή γαλήνη και την «επιστροφή» στα πάτρια εδάφη! Ακόμη και για όσους όμως δεν υπάρχει η φράση «θα πάμε στο χωριό φέτος», υπάρχουν κοντινοί στην πρωτεύουσα προορισμοί, για να ξεχαστούν από την καθημερινότητα των προβλημάτων και να απολαύσουν τη φύση. Με λίγα χρήματα και καλή διάθεση, αποδράστε από την Αθήνα και «κλείστε την πόρτα», έστω και για λίγο, στην γκρίζα πραγματικότητα. Εμείς σας δίνουμε τους προορισμούς και εσείς δεν έχετε παρά να διαλέξετε. Καλή Πρωτοχρονιά!

• ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Ιδανικός προορισμός για ένα φθινοπωρινό σαββατοκύριακο – μια ανάσα από την Αθήνα – είναι τα Τρίκαλα Κορινθίας. Τρία πανέμορφα χωριά χρισμένα σε μια καταπράσινη πλαγιά με πλατάνια και καρυδιές να συνθέτουν τα φυσικά τους αξιοθέατα. Η μαγευτική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο και ο ήχος από τα τρεχούμενα νερά εγγυώνται ένα χαλαρωτικό σαββατοκύριακο μακριά από τους ρυθμούς της πρωτεύουσας.
Τα Τρίκαλα Κορινθίας χωρίζονται σε τρεις συνοικίες, τα Άνω, τα Μεσαία και τα Κάτω Τρίκαλα. Τα Άνω Τρίκαλα βρίσκονται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και οι ψηλοί πύργοι μαγνητίζουν τα βλέμματα και τις κάμερες των ταξιδιωτών. Στον γραφικό οικισμό βρίσκονται το αρχοντικό των Νοταραίων και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος, ενώ δυο χιλιόμετρα μακριά σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, το Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου. Ξενώνες θα βρείτε και στα Μεσαία Τρίκαλα που προσφέρουν χαλαρωτικές στιγμές στην καταπράσινη ύπαιθρο. Στα Κάτω Τρίκαλα, όπου σας υποδέχονται πανύψηλα πλατάνια βρίσκονται και πολλά γραφικά ταβερνάκια. «Must» της εκδρομής ο καφές στην πετρόκτιστη πλατεία με τα δύο υπεραινώβια πλατάνια της. Τα Τρίκαλα Κορινθίας βρίσκονται μόλις 140 χιλιόμετρα από την Αθήνα, ενώ -για όσους το επιτρέπει ο χρόνος- μπορούν να αποτελέσουν βάση για εκδρομές στη Ζήρια και το χιονοδρομικό της ή τον Φενεό Κορινθίας.
• ΝΑΥΠΛΙΟ
Μια πανέμορφη πόλη που σταθερά καλεί όσους μένουν στην Αθήνα να ανακαλύψουν τις ομορφιές της σε μια κοντινή απόδραση. Λιγότερο από δυο ώρες από την Αθήνα απέχει το μαγευτικό Ναύπλιο, που προσφέρεται ακόμη και για ημερήσια εκδρομή.
Σε κάθε βόλτα σας στη ρομαντική παλιά πόλη στον κεντρικό πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου σας υποδέχονται νεοκλασικά κτήρια, μνημεία και αγάλματα. Επιβάλλεται η στάση για καφέ στην Πλατεία Συντάγματος, που αποτελεί παράδειγμα ιταλικής αισθητικής και περιβάλλεται από ιστορικά κτήρια. Στην οδό Σταϊκοπούλου θα βρείτε πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια για το μεσημεριανό ή το βραδινό σας, ενώ στο τέρμα του δρόμου βρίσκεται και το Μουσείο Κομπολογιού με περισσότερα από 1.000 κομπολόγια από όλο τον κόσμο.
• ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Μια πόλη, μια μεγάλη ιστορία! Τα Καλάβρυτα, το …φαβορί του φθινοπωρινού και χειμερινού τουρισμού της Πελοποννήσου, γνώρισαν στο παρελθόν τη σκληρότητα των Γερμανών κατακτητών και καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς. Χτισμένα στις δυτικές πλαγιές του Χελμού και αποτελώντας βάση εξόρμησης για τους φυσιολάτρες και για τους σκιέρ του Χιονοδρομικού, είναι σήμερα μια ζωντανή πόλη με αξιόλογες τουριστικές υποδομές που κοιτάζει με σεβασμό το παρελθόν της, μέσα από τα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά της και από το Μνημείο των Eκτελεσθέντων, μάρτυρα της νεότερης ιστορίας της. Ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, φυσικές ομορφιές και μοναδικές εμπειρίες για αυτούς που στις αποδράσεις τους επιζητούν την περιπέτεια, τα Καλάβρυτα είναι ο απόλυτος προορισμός του weekend και όχι μόνο…
Ο στενότερος οδοντωτός σιδηρόδρομος της Ευρώπης και ο μοναδικός στην Ελλάδα, χρονολογεί τη παρουσία του από το 1896, υπήρξε έργο της κυβέρνησης Τρικούπη, πρωτοποριακό για την εποχή του. Πολύ κοντά στα Καλάβρυτα βρίσκονται δυο πολύ σημαντικές Μονές, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου. Η Μονή της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 7 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων και χρονολογείται από το 10ο αιώνα. Στη Μονή της Αγίας Λαύρας το 1821 σηκώθηκε το λάβαρο του αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Ο επισκέπτης μπορεί να δει μέχρι και σήμερα το ιερό λάβαρο και τον πλάτανο στην είσοδο της Μονής στην σκιά του οποίου ορκίστηκαν οι αγωνιστές.
• ΒΥΤΙΝΑ
Χτισμένη σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, η Βυτίνα είναι μία ορεινή κωμόπολη της Πελοποννήσου. Βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας, στις πλαγιές του Μαινάλου, μέσα σ’ έναν δάσος από πεύκα, έλατα και καστανιές. Την τελευταία δεκαετία, η Βυτίνα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό  ορεινό τουριστικό θέρετρο  της  Ελλάδας. Απέχει από την πρωτεύουσα του νομού, Τρίπολη 36 περίπου χλμ και 6 χλμ όμορφης διαδρομής από τη Βλαχέρνα. Στην αγκαλιά του Μαινάλου, η Βυτίνα μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής. Αγαπημένος προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, φημίζεται για το υγιεινό της κλίμα. Χτισμένη σε κομβικό σημείο, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο αλλά και στα άλλα χωριά της περιοχής , όπως τα Λαγκάδια, τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα. Στη Βυτίνα, αφεθείτε στο ρομαντισμό και περπατήστε στο Δρόμο της Αγάπης, περιπλανηθείτε στα γραφικά δρομάκια της, όπου το μαύρο μάρμαρο των σπιτιών συνδυάζεται τέλεια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και γευτείτε παραδοσιακά εδέσματα.
• ΣΟΥΝΙΟ
Old time classic προορισμός. Το Σούνιο είναι το νοτιότερο άκρο του νομού Αττικής και είναι γνωστό παγκοσμίως για το υπέροχο σημείο στο οποίο βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα. Ότι πρέπει για βόλτα, αρκεί να έχει λιακάδα για να ευχαριστηθείς το καθηλωτικό τοπίο. Μία γρήγορη απόδραση από την Αθήνα, στο ομορφότερο ακρωτήριο όπου οι αρχαίοι ημών, λάτρευαν τον Θεό της θάλασσας. Ένα μέρος μυστηριακά όμορφο.
• ΧΑΛΚΙΔΑ
Η Χαλκίδα είναι η κοσμοπολίτισσα της Εύβοιας! Τα τελευταία χρόνια είναι ο αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων για την εκδρομή του Σαββατοκύριακου. Στα «τρελά νερά» του Ευρίπου, κρύβεται η  γοητεία της. Η παράδοση θέλει το φιλόσοφο Αριστοτέλη να πέφτει στα νερά του Ευρίπου, απογοητευμένος από την αδυναμία του να εξηγήσει το φαινόμενο της παλίρροιας.
Πόλη με ιδιαίτερη μαγεία και αρχοντιά λόγω του πανάρχαιου παρελθόντος της, υποδέχεται τους επισκέπτες της  άλλοτε με μελαγχολική διάθεση και άλλοτε με ταξιδιάρικη. Η σημαντική της θέση στο στενό του Ευρίπου, καθόρισε την ιστορική της πορεία. Το σίγουρο είναι ότι αν την γνωρίσετε, θα την επισκέπτεστε ξανά και ξανά.
• ΑΡΑΧΩΒΑ
Η Αράχωβα δεν είναι τυχαία ο δημοφιλέστερος ελληνικός χειμερινός -και όχι μόνο- προορισμός, αφού συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τη κοσμοπολίτικη πλευρά της με το γραφικό τοπίο. Ατέλειωτες βόλτες στον κεντρικό εμπορικό δρόμο, καφεδάκι στην πλατεία Λάκκα και εκδρομές σε Αγόριανη και Δελφούς – αν ο χρόνος σας το επιτρέπει – συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό για ένα τέλειο Σαββατοκύριακο. Μπαίνοντας στην Αράχωβα ξεπροβάλλει το επιβλητικό ρολόι που προσφέρεται για ιδανικές φωτογραφίες. Οι βόλτες στα καταστήματα με τα παραδοσιακά προϊόντα, όπως η φορμαέλα Παρνασσού θα κάνουν την εκδρομή σας αξέχαστη. Οι παραδοσιακοί ξενώνες, τα πετρόχτιστα σπίτια και τα λιθόστρωτα στενάκια θα απογειώσουν τις περιηγήσεις σας. Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της Αράχωβας προς τον Άγιο Γεώργιο, που προσφέρονται για χαλάρωση και απομόνωση, θα σας απομακρύνει από το πλήθος της πλατείας.
Πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, η Αράχωβα προσελκύει ταξιδιώτες-λάτρεις του σκι, αφού αγαπημένος τόπος των σκιέρ είναι το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Οι πίστες του  Παρνασσού ξεκινούν από το υψόμετρο των 1.800 μέτρων και φτάνουν τα 2.200 μέτρα, ενώ χωρίζονται σε διάφορες πίστες ανάλογα με το επίπεδο των σκιέρ.
• ΛΙΜΝΗ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ
Η λίμνη της Στυμφαλίας στη μυθολογία ήταν κατοικημένη από τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, άγρια ανθρωποφάγα πουλιά που απειλούσαν ανθρώπους, ζώα και σοδειές. Ο γενναίος Ηρακλής σε έναν από τους 12 άθλους του καλέστηκε να τα εξοντώσει και, με τη βοήθεια της Αθηνάς, τα κατάφερε. Σήμερα, απαλλαγμένη από μυθικά πλάσματα και επικίνδυνα θρυλικά όντα, η λίμνη Στυμφαλία μοιάζει να είναι ο απόλυτος φυσικός παράδεισος, η όαση του νομού Κορινθίας. Ανάμεσα στα όρη Ζήρεια και Ολίγυρτος, η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων και περιστοιχίζεται από πολλά γραφικά χωριουδάκια. Με βάση τα χωριά Στυμφαλία, Καίσαρι, Κεφαλάρι, Καλιάνους, Καστανιά ή Ασπρόκαμπο, η απόδραση στη λίμνη θα σας γεμίσει με ηρεμία, ενώ βαθιές ανάσες στον καθαρό αέρα θα σας προσφέρουν την αναζωογόνηση που αναζητούσατε. Η διαμονή σας δεν μπορεί παρά να ακολουθήσει το κλίμα της περιοχής, με πολλούς παραδοσιακούς ξενώνες στη φύση. Εκεί κοντά βρίσκεται το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας που είναι αφιερωμένο στη φύση και τον άνθρωπο και εξετάζει τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο και την υγιή αξιοποίηση της φύσης για την εξυπηρέτηση των ανθρωπίνων αναγκών.
Πάρτε μαζί σας άνετα παπούτσια και ρούχα και επιδοθείτε στην εξερεύνηση της λίμνης και των περιχώρων της, ταξιδέψτε στο μύθο και τη φαντασία, απορροφήστε στο έπακρο τις ομορφιές του υδροβιότοπου και δημιουργήστε όμορφες αναμνήσεις που θα σας ακολουθούν μια ζωή!  
• ΑΙΓΙΝΑ
Από το λιμάνι του Πειραιά μπορείτε να είστε στην Αίγινα μέσα σε 35 λεπτά, καβαλώντας ένα από τα Ιπτάμενα Δελφίνια των δρομολογίων! Άλλη μια τοποθεσία με βαθιές μυθολογικές καταβολές, η ίδρυση της Αίγινας ήταν αποτέλεσμα ενός ακόμα …ξενοκοιτάγματος του Δία. Όταν ο αθεράπευτα σκανταλιάρης θεός ερωτεύτηκε την κόρη του Ασωπού, κατά τη γνωστή τακτική αποπλάνησης που εφάρμοζε, την απήγαγε και τη μετέφερε στο νησί Οινώνη. Με τη γέννηση του γιου τους, Αιακού, το νησί μετονομάστηκε σε Αίγινα και ο Αιακός έγινε ο βασιλιάς του. Πού θα βρει όμως υπηκόους στο μικρό αυτό νησάκι; Ο Δίας βρήκε τη λύση μεταμορφώνοντας τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους – καθόλου τυχαίο που οι κάτοικοι της Αίγινας ονομάστηκε Μυρμιδόνες.
Σήμερα βλέπετε στενά πλακόστρωτα σοκάκια με όμορφα νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου αιώνα, εκκλησίες με λευκούς και γαλάζιους τρούλους, παραδοσιακές ψαραγορές και μεζεδοπωλεία που θυμίζουν άλλες εποχές και διατηρούν μία εκλεπτυσμένη, νοσταλγική γοητεία. Πριν ξεκινήσετε για το γυρισμό, μην ξεχάσετε να γεμίσετε τις τσάντες με φιστίκια Αιγίνης, αγορασμένα από τα πλωτά μανάβικα του λιμανιού!
• ΚΕΑ (ΤΖΙΑ)
Το κοντινότερο στην Αθήνα κυκλαδονήσι έχει κρυμμένες τις ομορφιές του και για να τις ανακαλύψεις θα πρέπει να περπατήσεις στις εξοχές αναζητώντας παλιά καλντερίμια, δάση από βελανιδιές, απόμερες πέτρινες κατοικίες, μνημεία των Μεσοβυζαντινών χρόνων όπως το μοναστήρι της Αγίας Άννας, ο ναός των Αγίων Απόστολων στις Ελιές Κατωμεριάς και ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα στο Νερό των Ελληνικών. Είναι πολλοί οι κοσμοπολίτες Αθηναίοι που έχουν βρει μόνιμο ησυχαστήριο στον ήπια αναπτυγμένο τουριστικά Κούνδουρο και οι ιστιοπλόοι που επιλέγουν να δέσουν στο γραφικό Βουρκάρι, το οποίο έχει τα πιο μοδάτα εστιατόρια και μπαρ του νησιού – αν και το λιμάνι, η Κορησσία, αρχίζει να το συναγωνίζεται στη βραδινή διασκέδαση. Το προτιμούν και οι weekenders που αφού ανακαλύψουν τις παραλίες δίνουν ραντεβού το απόγευμα στην Ιουλίδα για να κυνηγήσουν το ηλιοβασίλεμα και για να αναζητήσουν τα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου, το αρχαίο σκαλισμένο σε βράχο λιοντάρι της και τα λιτά νεοκλασικά της: το Δημαρχείο της Χώρας, ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό οικοδόμημα με πρωτότυπη διακόσμηση, έχει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, όπως επίσης και το νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε το δημοτικό σχολείο.

Πήγαινε στην κορυφή