Γ. Πατούλης: Ευθύνη κάθε σύγχρονης κοινωνίας, είναι να είναι δίπλα στον ξεριζωμένο συνάνθρωπο που έχει χάσει οικογένεια, πατρίδα, εστία

ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Γ. Πατούλης: Ευθύνη κάθε σύγχρονης κοινωνίας, είναι να είναι δίπλα στον ξεριζωμένο συνάνθρωπο που έχει χάσει οικογένεια, πατρίδα, εστία

Δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων:

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
«Για άλλη μια χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνουν χώρα θεμελιακές εξελίξεις με πρωτόγνωρες συνέπειες, τόσο στους συνανθρώπους μας που χάνουν τις οικογένειες τους, τη πατρίδα και την εστία τους, όσο και συνολικά τη σύγχρονη κοινωνία. Την παρούσα περίοδο η Ευρώπη δοκιμάζεται, όχι μόνο από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, αλλά και ένα άδικο πόλεμο με θύματα συνανθρώπους μας που ξεριζώνονται και αναζητούν σε άλλες χώρες ασφάλεια για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
Αυτή η κρίση δοκιμάζει και τις κοινωνικές και οικονομικές αντοχές όλων των Ευρωπαίων και αποτελεί μια ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε τη διαχρονική αξία πως ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη, δεν έχουν σύνορα. Αυτό ειδικά εμείς οι Έλληνες το γνωρίζουμε πολύ καλά καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, που οι δικοί μας άνθρωποι έζησαν την προσφυγιά και τον ξεριζωμό. Αυτή η επέτειος μας υπενθυμίζει ότι οφείλουμε όλοι να είμαστε δίπλα, με όσα μέσα διαθέτουμε, σε κάθε συνάνθρωπό μας πρόσφυγα. Οφείλουμε έμπρακτα να συνεργαστούμε για να διαμορφωθεί σε διεθνές επίπεδο μια ασπίδα προστασίας για τους πρόσφυγες.
Η Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα συγκεκριμένες δομές και δράσεις, προς αυτή την κατεύθυνση. Βασική μας προτεραιότητα, είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτούνται με το ποσό των 130 εκ. ευρώ, πάνω από 242 κοινωνικές δομές, από τις οποίες έχουν ωφεληθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 230.000 συνάνθρωποί μας. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας έχουμε θέσει την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών, καθώς και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Μεταξύ των δομών που χρηματοδοτούμε είναι 57 Κέντρα Κοινότητας σε ορισμένα από τα οποία λειτουργούν και παραρτήματα ένταξης μεταναστών.
Παράλληλα, με πόρους του ΠΕΠ Αττικής, έχουμε ενισχύσει με διαπολιτισμικούς μεσολαβητές 7 Κέντρα Κοινότητας και 3 Κέντρα Ένταξης Μεταναστών στην Αττική. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει είναι και η χρηματοδότηση της ενίσχυσης του Δικτύου Διασφάλισης Δημόσιας Υγείας σε δομές φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών που βρίσκονται στην Αττική. Επιπλέον στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής πολιτικής που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία την Α’ Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών-Αιγινήτειο Νοσοκομείο πραγματοποιείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που αφορά στους μετανάστες. Μεταξύ άλλων γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, ενώ ταυτόχρονα υλοποιείται πρόγραμμα ενδυνάμωσης των εργαζομένων σε δομές για το προσφυγικό ζήτημα.
Όταν καταφέρουμε να δούμε μέσα από τα μάτια των αδύναμων συνανθρώπων μας αυτό τον κόσμο, τότε, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε περισσότερο πολιτισμένες κοινωνίες, με μεγαλύτερη συνοχή και αλληλεγγύη».

Πηγές

φωτογραφια αρχειου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή