Νάντια Γιαννακοπούλου: Η Κυβέρνηση δεν προχωράει σε τολμηρά μέτρα που μπορούν να δώσουν ανάσα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάντια Γιαννακοπούλου: Η Κυβέρνηση δεν προχωράει σε τολμηρά μέτρα που μπορούν να δώσουν ανάσα

Ανακοίνωση Νάντιας Γιαννακοπούλου – ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής:

Η Κυβέρνηση δεν ακούει κανένα, είναι δέσμια μιας αλαζονικής αυτάρκειας, δεν προχωράει σε τολμηρά μέτρα που μπορούν να δώσουν ανάσα, όπως η μείωση του φόρου καυσίμων και καταναλωτικών προϊόντων πρώτης ανάγκης

Στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, όπου αναφέρθηκε στην ασφυκτική πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από την ακρίβεια.

Συγκεκριμένα η Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα της Αθήνας, τόνισε:

«Την ώρα που τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζονται αυξημένα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πια δοκιμάζεται καθημερινά.

Τα νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όρια τους, και καθημερινά η κατάσταση χειροτερεύει. Χειροτερεύει, καθώς είδαμε τον πληθωρισμό τον Μάιο να έχει φτάσει πια στο 11,4% και όπως φαίνεται τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν αποδίδουν. Μέτρα που η Κυβέρνηση έλαβε καθυστερημένα και τα οποία καλύπτουν ένα μικρό μέρος του προβλήματος που υπάρχει.

Παράλληλα το φετινό καλοκαίρι, εκτιμάται ότι η τουριστική κίνηση θα κινηθεί στα επίπεδα του 2019. Η τουριστική κίνηση όμως και εν γένει ο τουρισμός, ιδίως στα νησιά, δυστυχώς δεν φαίνεται να αφορά τον εγχώριο πληθυσμό, ο οποίος έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα να διαχειριστεί. Οι δε θερινές διακοπές για τους περισσότερους τείνουν να γίνουν ολιγοήμερες τοπικές κοντινές εξορμήσεις.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας, προστασίας της κοινωνίας, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να υπάρχει. Η Κυβέρνηση δεν ακούει κανέναν, είναι δέσμια μιας αλαζονικής αυτάρκειας. Δεν προχωράει σε τολμηρά μέτρα που μπορούν να δώσουν ανάσα, όπως η μείωση του φόρου καυσίμων και καταναλωτικών προϊόντων έστω πρώτης ανάγκης. Ολιγωρία και ανεπάρκεια για ακόμα μια φορά, με μέτρα που ΘΑ ανακοινωθούν όταν ΘΑ είναι έτοιμη η κυβέρνηση. Μέχρι τότε η κοινωνία αγωνιά.»

Αναφερόμενη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, επισήμανε:

«Όπως αναδείχθηκε σε αυτήν εδώ την αίθουσα, βασικός σκοπός των προωθούμενων αλλαγών ως προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι διαδικασία η σταδιακής αποεπένδυση του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες. Προβλέπεται δηλαδή μετά από μια μεταβατική περίοδο έως και το έτος 2025 οπότε και θα επανέλθει το πιστωτικό σύστημα σε αμιγώς ιδιωτική σύνθεση.

Πως θα γίνει όμως αυτό και με πιο τίμημα ; Το ελληνικό δημόσιο ως γνωστόν έχει συμβάλει τα μέγιστα, εμπράκτως με ποσό άνω των 40 δισ ευρώ, για τη διάσωση και σταθερότητα των εθνικών τραπεζών, μέσω της ανακεφαλαίωσης αυτών. Συνεπώς, εύλογα θα ανέμενε κάποιος ότι μια τέτοια δημόσια επιβάρυνση αυτού του ύψους θα πρέπει να προστατευτεί με κάποιο τρόπο και η όποια διαδικασία αποεπένδυσης να γίνει με κανόνες και όχι στη λογική της δωρεάς ή του “ξεπουλήματος”. Γιατί στη βάση τους ομιλούμε για κρατικά χρήματα και κρατική περιουσία.

Πως θα προστατευθούν λοιπόν τα συμφέροντα του Δημοσίου, κ Υπουργέ, όταν προβλέπεται ότι η διάθεση των μετοχών του Ταμείου θα γίνει με βιβλίο προσφορών σε τιμές που θα προσδιορίσουν ως εύλογες οι εκάστοτε σύμβουλοι;»

Τέλος η κα Γιαννακοπούλου αναφερόμενη στη τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ, είπε:

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής από την αρχή θεωρούσαμε ότι θα είναι ατελέσφορη -όπως αποδεικνύεται σήμερα- το να ενταχθεί η ΛΑΡΚΟ σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης, τη στιγμή που οι τιμές του νικελίου το τελευταίο διάστημα είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας.

Η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τις δυνατότητές της, έχει οδηγήσει αφενός σε απαξίωσή της και αφετέρου, σε απώλεια εσόδων από την χαμένη παραγωγή των δύο τελευταίων ετών.

Είναι προφανές ότι η επιλογή της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις και στη θεσμοθέτηση μιας γενικής διάταξης για την ένταξη των υπό απόλυση εργαζομένων, σε ειδικές δράσεις, ειδικά προγράμματα απασχόλησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα λειτουργήσει ως σπιράλ ανεργίας και φτωχοποίησης των τοπικών.

Καλέσαμε, κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ ώστε να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο ή με το σπάσιμο σε τμηματική λειτουργία, από τις σημερινές δραστηριότητες. Καθώς επίσης να βρεθεί άμεσα λύση εξυγίανσης της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η επιχείρηση να αποκτήσει ξανά εξωστρέφεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το νικέλιο στις διεθνείς αγορές αποτιμάται πάρα πολύ υψηλά.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, επιμένει σε λύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα, ακολουθώντας λάθη και παραλείψεις του δικού της κακού παρελθόντος.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή