Γιάννης Οικονόμου: Η Διεθνής Κοινότητα ξέρει πολύ καλά τι γίνεται. Ο κόσμος έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά τι θέλει ο Erdoğan.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιάννης Οικονόμου: Η Διεθνής Κοινότητα ξέρει πολύ καλά τι γίνεται. Ο κόσμος έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά τι θέλει ο Erdoğan.

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου,
στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» και τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή
:

Για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας
Όσο περισσότερο απομονωμένος αισθάνεται από τη Διεθνή Κοινότητα και όσο περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα, ακολουθώντας αυτήν την εξωτερική πολιτική και αυτήν την πολιτική ενίσχυσής της σε όλα τα επίπεδα, αναβαθμίζει το κύρος της και ενισχύει την απήχηση των απόψεών της, τόσο ο κ. Erdoğan αισθάνεται την ανάγκη να κορυφώσει αυτή την προκλητική ρητορική με ανιστόρητους ισχυρισμούς, με έωλους μύθους, που δεν μπορούν να βρουν απήχηση πουθενά και που δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Ο Erdoğan κάνει αυτό που κάνει, έχει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα. Έχει επιλέξει το σύνολο της τουρκικής ηγεσίας να προκαλεί τη χώρα και να πλειοδοτεί σε χαρακτηρισμούς, απειλές, προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα. Εμείς ψύχραιμα, με αυτοπεποίθηση, που στηρίζεται στο γεγονός ότι πρώτον έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεύτερον έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας -και αυτό το αναδεικνύουν με την κάθε ευκαιρία- και τρίτον έχουμε δυναμώσει σε όλα τα επίπεδα, στην εξωτερική μας πολιτική, στις διπλωματικές μας παρεμβάσεις, στην ικανότητά μας για αποτροπή των όποιων προκλήσεων στο πεδίο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε και την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τη σταθερότητα και την ειρήνη και στην ευρύτερη περιοχή.
Χρειάζεται ευθύνη, εθνική συσπείρωση. Χρειάζεται όλοι μας τόσο με το λόγο μας, όσο και με το έργο μας, να στηρίζουμε τουλάχιστον εκείνες τις πολιτικές που εξασφαλίζουν ότι η χώρα ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στην οποιαδήποτε πρόκληση δεχθεί. Η Κυβέρνηση πάντοτε, από την πρώτη στιγμή της θητείας της, πολύ μεθοδικά και πολύ ουσιαστικά έκανε και θα εξακολουθεί να κάνει ό,τι απαιτείται, έτσι ώστε κανένας και τίποτα να μην μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Δεν θα αναγάγουμε σε θέμα εσωτερικής αντιπολίτευσης τις προκλήσεις από την Τουρκία. Πάντοτε είναι θετικό όταν οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί εκπέμπουν το μήνυμα ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα. Το να δίνουμε την εικόνα μιας ομόθυμης αντίδρασης απέναντι σε οποιεσδήποτε προκλήσεις, είναι χωρίς αμφιβολία θετικό. Αλλά αυτή η γραμμή και αυτή η στρατηγική για να έχει συνέχεια θα πρέπει να συνοδεύεται από μία πολιτική αντίληψης ότι η άμυνα της χώρας είναι αυτοσκοπός. Ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι πρέπει να αποδομούμε συκοφαντίες και ύβρεις κατά της χώρας όταν ακούγονται στο εξωτερικό, που μας λένε, για παράδειγμα, ότι έρχονται μετανάστες μόνοι τους και τους παίρνει το Λιμενικό λες και είναι τρομοκρατική οργάνωση και τους βάζει σε βάρκες μέσα στη θάλασσα. Είναι σωστό ο Erdoğan να ξέρει ότι ο πολιτικός κόσμος είναι ενωμένος και ότι την Ελλάδα δεν μπορείς να την απειλείς. Αλλά, επειδή η πολιτική έχει συνέχεια, θα πρέπει οι δηλώσεις να χαρακτηρίζονται από ένα ενιαίο περιεχόμενο.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν παρασύρεται σε ακρότητες. Κάνει μεθοδευμένα αυτά που κάνει και αυτό ακριβώς είναι που ακόμη περισσότερο διευρύνει τα αδιέξοδα της απέναντι πλευράς. Χθες το Υπουργείο Εξωτερικών, για παράδειγμα, δημοσιοποίησε μια σειρά από χάρτες που τεκμηριώνουν το αβάσιμο των ισχυρισμών της Τουρκίας, αλλά και την προκλητικότητά της, χάρτες οι οποίοι σήμερα είναι στις Πρεσβείες μας σε όλα τα κράτη του κόσμου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδειξε στον Πρόεδρο Biden, στα μέλη του Κογκρέσου, τι εννοούν οι Τούρκοι λέγοντας “Γαλάζια Πατρίδα” υποστηρίζοντας ότι από τις ακτές τους έως τη Λιβύη δεν μεσολαβεί άλλο Κράτος. Μίλησε στους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές για την Κύπρο.
Η Διεθνής Κοινότητα ξέρει πολύ καλά τι γίνεται. Ο κόσμος έχει καταλάβει πάρα πολύ καλά τι θέλει ο Erdoğan. Ο Erdoğan θέλει συνεχώς να ανακατεύει τα πράγματα, να εγκαταστήσει μια πραγματικότητα δική του, όπως την έχει στο μυαλό του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του Συνθήκες, Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό για να μπορέσει σιγά-σιγά να χτίσει μια θεωρία αναθεωρητισμού. Αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από κανέναν πουθενά. Προφανώς, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη χώρα μας, προφανώς δεν έχει καμία τύχη στο πεδίο, το γνωρίζουν άπαντες αυτό. Πρώτοι το γνωρίζουν οι Τούρκοι. Θυμίζω τις δηλώσεις του Macron και του Scholz και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που στην ουσία διατηρεί επ’ αόριστον το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε., όσο συνεχίζει αυτή την τακτική στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Ο κ. Erdoğan μπορεί να θέλει να αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον του λαού του από την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Μπορεί να έχει στραμμένο το βλέμμα του στις εκλογές του χρόνου, που οι δημοσκοπήσεις λένε ότι δεν πάει καλά. Μπορεί να θέλει να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα από το ΝΑΤΟ.
Θέλει συνεχώς να προκαλεί. Έχει αυτοεγκλωβιστεί και αυτός και η Τουρκία σε έναν λαβύρινθο, σε αδιέξοδα, που δεν οδηγούν πουθενά. Γι’ αυτό κι εμείς τον ενθαρρύνουμε να αφήσει αυτή την τακτική και να αντιληφθεί ότι ένας είναι ο δρόμος: να αναγνωρίσει αυτά που ισχύουν, να αναγνωρίσει Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο και να αντιμετωπίσουμε μαζί κοινές προκλήσεις που υπάρχουν, που έχουν δημιουργήσει και οι κατακλυσμιαίες αλλαγές που έφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε κάθε επίθεση που κάνει προς την Ελλάδα: ρητορική, απειλές, υπονοούμενα, αμέσως προκύπτει η αυτόνομη και αυτόματη καταδίκη, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις από όλο τον κόσμο. Σε μείζονα και σε ουσιαστικά πράγματα, όπως για παράδειγμα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., κανένα βήμα μπροστά. Πάγωμα, συνέχιση αυτής της κατάστασης απομάκρυνσης της Τουρκίας, εξαιτίας της τακτικής που ακολουθεί ανάμεσα στ’ άλλα απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Όλη αυτή η συζήτηση ότι μπαίνει σε γραμμές παραγωγής για τα όπλα τελειώνει από την Αμερική. Τίποτα συγκεκριμένο. Αντίθετα η χώρα έχει ήδη κλείσει συμφωνίες για ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης, Rafale, φρεγάτες και συζήτηση για F-35. Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιέται με ηγέτες σε όλο τον κόσμο, την ώρα που η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά και αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή σε μια σειρά από εξελίξεις, την ώρα που συναντά τον Πρόεδρο Biden, με τους συμβολισμούς, αλλά και τα ουσιαστικά ζητήματα που είχε η συνάντηση αυτή, την ώρα που αποθεώνεται στο Κογκρέσο, μιλώντας ακριβώς για την προκλητικότητα της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο, ο κ. Erdoğan δεν έχει δεχθεί ακόμη αντίστοιχη πρόσκληση για μια παρουσία τέτοιου βεληνεκούς στις Η.Π.Α..
Ο δικός μας ρόλος και η δική μας ευθύνη, είναι να εγγυηθούμε αυτό που λέμε σε όλους τους τόνους, όχι μόνο τώρα. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πουθενά. Η χώρα έχει επιστρέψει πολύ δυναμικά στο διεθνές γίγνεσθαι. Έχει δυναμώσει πολύ με τις συμμαχίες της. Έχει διευρύνει την απήχηση των απόψεών της. Έχουμε το Δίκαιο με το μέρος μας. Έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας. Και έχουμε την ικανότητα, ενισχύοντας την αποτρεπτική μας δύναμη να ανταπεξέλθουμε σε οποιοδήποτε απειλή.
Κανείς δεν πρόκειται να ανεχθεί δεύτερη εστία ή πληγή αναθεωρητισμού και επεκτατισμού πουθενά στον κόσμο, μετά από αυτά που έχουμε δει και με την επίθεση της Ρωσίας, του Πούτιν, στην Ουκρανία. Προφανώς και βρισκόμαστε σε μια ανοδική πορεία κορύφωσης. Προφανώς και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι ένα ορόσημο. Οι έωλοι ισχυρισμοί, οι ανιστόρητοι μύθοι, όλες αυτές οι υπερβολές, οι προκλήσεις, οι χαρακτηρισμοί της τουρκικής πλευράς, δεν μπορούν να σταθούν, δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια πραγματικότητα για να αποτελέσει αφετηρία συζήτησης ούτε απέναντι στις Διεθνείς Συνθήκες ούτε απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο. Εμείς είμαστε εδώ σε απόλυτη εγρήγορση, με πλήρη συναίσθηση και αυτοπεποίθηση ότι τίποτα και κανείς δεν μπορεί να πλήξει την κυριαρχία μας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό το μήνυμα εκπέμπουμε. Δεν περνά απαρατήρητη η κλιμάκωση της ρητορικής και όσα ακούγονται από τουρκικής πλευράς.

Πήγαινε στην κορυφή