«Ανοίγει» ο δρόμος για την τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση αποδοχών

Από την εκπομπή Κοινωνία Ωρα Mega :

Το νέο εργασιακό μοντέλο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε όλο τον κόσμο μαζί και στην Ελλάδα, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητές τους. Το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε όλο τον κόσμο μαζί και στην Ελλάδα καθώς πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική ενός εργασιακού καθεστώτος που θα τους επιτρέπει να ισορροπούν καλύτερα μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ωστόσο, παρά τα θετικά στοιχεία που φέρνουν τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί καθολικά. Σύμφωνα με έρευνα, οι βασικοί λόγοι που η πλειονότητα των επιχειρήσεων διστάζει ακόμα να εφαρμόσει πλήρως το καθεστώς τετραήμερης εργασίας εντοπίζεται στο υψηλό κόστος μετάβασης, στη μειωμένη ή αυξημένη παραγωγικότητα, στην ανάγκη επαναξιολόγησης των προτεραιοτήτων από την πλευρά των επιχειρήσεων. Το κόστος μετάβασης δεν είναι πάντα το ίδιο και διαφέρει ανά κλάδο ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υψηλό. Αναφορικά με την παραγωγικότητα η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είναι δεδομένο ότι η 4ήμερη εργασία θα οδηγήσει σε αύξηση.

Στην Ελλάδα ξεκινά το καλοκαίρι και την αρχή κάνουν 4 μεγάλες εταιρείες και προβλέπει εργασία 4 μέρες την εβδομάδα με 8ωρο χωρίς μείωση αποδοχών. Στόχος: Η διατήρηση της παραγωγικότητας και η διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας & ποιότητας ζωής για τους εργαζόμενους.

Είναι διαφορετικά τα πιλοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι διαφορετικό το πρόγραμμα που δοκιμάζεται από αυτό που έχει ψηφιστεί στην Ελλάδα και ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες επιχειρήσεις, δηλαδή η 4ημερη εργασία και 10ωρο.

https://www.megatv.com/2022/06/09/anoigei-o-dromos-gia-tin-tetraimeri-ergasia-xoris-meiosi-apodoxon/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή