Βασίλης Κεγκέρογλου: 12+1 ερωτήματα για τα τ/θ και τη συμφωνία με την Γερμανία ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση

Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής – Βασίλη Κεγκέρογλου :

Εδώ και καιρό διαπιστώνουμε ότι η τουρκική προκλητικότητα αναβαθμίστηκε σε επιθετικότητα.

Oι απαιτήσεις των Τούρκων είναι πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και εντάσσονται στο πλαίσιο μιας αναθεωρητικής πολιτικής και μιας νέο-οθωμανικής στρατηγικής.

Μετά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η Τουρκία το «τερμάτισε».

Οι κίνδυνοι και οι απειλές αναβαθμίστηκαν περαιτέρω.

Οι συνεχιζόμενες, απαράδεκτες δηλώσεις του Ερντογάν αλλά και Τούρκων Αξιωματούχων δημιουργούν ένα εκρηκτικό πεδίο στην περιοχή.

Ευθέως αμφισβητείται η κυριαρχία των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και ζητείται η ανακατάληψή τους!!

Η λογική κατευνασμού του Ερντογάν από αρκετούς ευρωπαίους ώστε να μην βάλει βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δεν είναι σοβαρή πολιτική επιλογή απέναντι σε έναν αναθεωρητή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη που έκανε και με τον Πούτιν.

Θετικό βήμα η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία αποδοκιμάζονται οι πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της.

Όμως δεν αρκεί, απαιτείται προσοχή, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και κυρίως ενιαία Εθνική Στρατηγική, πολιτική συνεννόηση και συναίνεση.

Μητσοτάκης και Τσίπρας το αρνούνται πεισματικά.

Εμείς αποδείξαμε περίτρανα, εντός και εκτός της Βουλής, ότι είμαστε πατριωτική δύναμη και ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στα Εθνικά θέματα.

Δε δίνουμε, όμως, «λευκή επιταγή» στην Κυβέρνηση.

Με λύπη, πληροφορηθήκαμε, όχι από τον Έλληνα Πρωθυπουργό αλλά από τον Γερμανό Καγκελάριο, ότι ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων (Τ/Θ) οχημάτων BMP-1 στην Ουκρανία.

Η στάση αυτή του Πρωθυπουργού είναι απαράδεκτη και συνιστά υπέρβαση των θεσμικών διαδικασιών.

Αποφασίζονται εξαιρετικής σημασίας εθνικά θέματα, χωρίς καν ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και κυρίως ερήμην των θεσμικών οργάνων της πολιτείας (ΚΥΣΕΑ) και την γνώμη των ειδικών (Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ και επιτελών του ΥΠΕΘΑ).

Υφίστανται όμως θέματα και ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, το κόστος, το συγχρονισμό των ενεργειών και τα χρονοδιαγράμματα ώστε να μην υπάρξει έλλειμμα στην υποστήριξη της εθνικής κυριαρχίας μας.

Ελπίζουμε, έστω και εκ των υστέρων, ο κ. Υπουργός να καλύψει με τις απαντήσεις του όλα τα κενά και να διαλύσει τις ανησυχίες μας.

Οι διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να στηρίζουν τα εθνικά θέματα και όχι το αντίθετο.

Η συνδρομή της χώρας μας στη στήριξη του ΝΑΤΟ και η τήρηση των αποφάσεων της Ε.Ε αποτελεί βασικό πυλώνα της Εξωτερικής μας πολιτικής.

Όμως, αυτό δεν πρέπει να οδηγεί στην μείωση της μαχητικής ικανότητας των ΕΔ, αποδυναμώνοντας την άμυνα των νήσων μας στο Ανατολικό Αιγαίο.

Μετά από υπεύθυνη μελέτη, διαπιστώνουμε τα εξής:

-Τα παραδοτέα όπλα, ακόμη κι αν προέρχονται από τα αποθέματα, είναι απαραίτητα για την άμυνα της χώρας μας αφού συμβάλλουν στη συνέχιση της και την επάρκεια της. Επιπλέον, η διάθεση αμυντικού υλικού των ΕΔ, έστω και πλεονάζοντος, απαιτεί την τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών στη βάση σχετικών διατάξεων του ν.3978/2011.

-Τα παραδοτέα Τ/Θ οχήματα είναι απαραίτητα για την άμυνα των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου. Το πιθανότερο είναι να μην αντικατασταθούν, αλλά και αν αντικατασταθούν, αυτό δε θα γίνει άμεσα. Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση άμεσης αντικατάστασης των Ελληνικών Τ/Θ με τα γερμανικά, η αξιοποίηση των τελευταίων από τα στελέχη των ΕΔ δεν θα είναι άμεση διότι απαιτείται μακρόχρονη εκπαίδευση, προκειμένου τα στελέχη μας να δύνανται να αξιοποιήσουν τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

Κατά συνέπεια, η αντικατάσταση των Τ/Θ θα επιφέρει ένα κενό στην αμυντική οργάνωση των νησιών του Αν. Αιγαίου.

-Οι δύο τύποι Τ/Θ οχημάτων, ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ Marder, που συμφωνήθηκε να αντικαταστήσουν τα δικά μας, χρήζουν αναβάθμισης κάτι που απαιτεί χρόνο και χρήμα.

Εγείρονται σοβαρά ερωτήματα :

1.Γιατί δεν ζητήθηκε η έγκριση του ΚΥΣΕΑ ή έστω η γνώμη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού ΓΕΣ για το θέμα;

2. Γιατί δεν ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί εκ των προτέρων για τη συμφωνία;

3.Γιατί ο Πρωθυπουργός αποσιώπησε τη συμφωνία , κατά τις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους;

4.Γιατί δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του ν.3978/2011, περί διάθεσης αμυντικού υλικού των ΕΔ, έστω και του θεωρούμενου ως πλεονάζοντος;

5.Ποια εχέγγυα πήραμε για την αντικατάσταση των Ελληνικών Τ/Θ πριν την παράδοσή τους;

6. Ποιος είναι ο αριθμός των Ελληνικών Τ/Θ που θα παραδοθούν και από ποιες μονάδες; Θα παραδοθεί το σύνολο των BMP-1, οι συλλογές και ο εξοπλισμός υποστήριξής τους ;

7. Ποια η κατάσταση των Τ/Θ οχημάτων που θα παραλάβουμε από την Γερμανία;

Χρήζουν αναβάθμισης; Αν ναι, με ποιο κόστος και ποιος θα το πληρώσει; Πού και πότε θα πραγματοποιηθεί η ενδεχόμενη αναβάθμιση των γερμανικών Τ/Θ;

8.Η παράδοση των γερμανικών Τ/Θ θα περιλαμβάνει τις συλλογές και τον εξοπλισμό υποστήριξής τους;

9.Πόσος χρόνος απαιτείται για την πλήρη επιχειρησιακή εκπαίδευση των στελεχών μας για την βέλτιστη αξιοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των γερμανικών Τ/Θ;

10.Πώς θα καλυφθεί το κενό στην αμυντική οργάνωση των νησιών του Αν. Αιγαίου έως την πλήρη ενεργοποίηση των γερμανικών Τ/Θ;

11.Ποια άλλα όπλα ή οπλικά συστήματα συμφωνήσατε να παραδώσουμε στην Ουκρανία; Είναι μόνο τα Τ/Θ ;

12. Ο Πρωθυπουργός έθεσε στον Γερμανό Καγκελάριο το θέμα του εξοπλισμού της Τουρκίας από την Γερμανία παρά την αντίθετη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ελήφθη, ύστερα από πρόταση του Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη ;

Τέλος, γιατί αρνείστε πεισματικά την Εθνική συνεννόηση για τα μείζονος σημασίας Εθνικά θέματα;

Ο Πρωθυπουργός προτίθεται τουλάχιστον να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Εθνικά θέματα, δεδομένου ότι ούτε μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ υπήρξε ενημέρωση για τα διαμειφθέντα εκτός καμερών;

Κλείνω με τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη, ότι στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τον αγώνα του Ουκρανικού λαού για την ελευθερία του αλλά σ΄ ένα πόλεμο που διαρκεί δεν μπορεί τα ευρωπαϊκά κράτη να χωρίζονται σε καλά ή κακά, σε φιλικά και μη φιλικά προς την Ρωσία.

Πρότεινε λοιπόν ό,τι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία, πρέπει να γίνεται μέσα από ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο και με ένα κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Κύριε Υπουργέ απαντήστε στα ερωτήματα μας, ακούστε, αξιολογείστε και αποδεχθείτε τις προτάσεις μας, που θωρακίζουν το εθνικό συμφέρον.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή