Έτοιμος και ο 2ος Τόμος, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Έτοιμος και ο 2ος Τόμος, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στο «Καμίνι», θα γίνει η παρουσίαση του 2ου Τόμου του βιβλίου του συμπολίτη μας και τακτικού αρθρογράφου του «Παλμού» Νέστορα Χατζούδη.

Το βιβλίο αφορά τη ζωή στην πόλη μας από το 1975 μέχρι το 2000, όπως λέει και ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου «Το Γαλάτσι και οι Γαλατσιώτες στο διάβα του 20υ αιώνα». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κύριοι Ίκαρος Πετρόπουλος, Νίκος Χωριανόπουλος και Μάνος Ελευθερίου και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος.
Να θυμίσω ότι η παρουσίαση του 1ου Τόμου του βιβλίου έγινε τον Μάρτιο του 2016. Και έξι χρόνια μετά γίνεται η παρουσίαση του 2ου Τόμου. Αν υπολογίσουμε και πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να φτάσουμε στην πρώτη παρουσίαση, θα διαπιστώσουμε ότι το δίτομο αυτό έργο, το οποίο αποτυπώνει τη ζωή των Γαλατσιωτών καθώς και την εξέλιξη της πόλης στον 20ο αιώνα, για να φτάσει στα χέρια μας ο Νέστορας Χατζούδης δούλεψε περισότερα από 10 χρόνια.

Επειδή γνωρίζω κάποια πράγματα, σας λέω τούτο: ο Νέστορας για να ολοκληρώσει τη συγγραφή και των δύο βιβλίων δούλευε σε καθημερινή βάση και για πολλές ώρες την ημέρα. Το να γράψεις για γεγονότα που έχουν συμβεί σε προηγούμενα χρόνια και αν θέλεις βέβαια να είσαι ακριβής σε αυτά που λες, θα πρέπει να παραθέσεις και τα απαραίτητα σχετικά στοιχεία. Η συγκέντρωση όλων αυτών των στοιχείων, λοιπόν, απαιτεί πολύ τρέξιμο σε πολλά σημεία και επαφή με πολλούς ανθρώπους. Αυτό έκανε ο Νέστορας τα τελευταία 10 χρόνια. Έτρεχε και μάζευε υλικό για να παρουσιάσει στα βιβλία του τα πραγματικά γεγονότα.

Ο 2ος τόμος είναι αφιερωμένος στα όσα συνέβησαν στην πόλη μας και στον Δήμο Γαλατσίου από την μεταπολίτευση και μετά. Όπως είναι φυσικό και χωρίς να έχω διαβάσει ακόμα το βιβλίο, θα γίνεται αποτίμηση του έργου της δημοτικής αρχής εκείνης της περιόδου. Η οποία δημοτική αρχή (1974-2000) ήταν του αείμνηστου Βασίλη Παπαδιονυσίου.
Όπως αναφέρει και στην εισαγωγή του ο συγγραφέας:
«Θα αδικούσα το Βασίλη Παπαδιονυσίου αν ισχυριζόμουν ότι κατά την μακρά δημαρχιακή θητεία του στο Γαλάτσι ήταν αδιάφορος ή νωθρός και ότι δεν άφησε έργο πίσω του. Αντίθετα, το ενδιαφέρον του υπήρξε συνεχές και έντονο και η παρουσία του αδιάλειπτη, σε βαθμό ταύτισης της μεταπολιτευτικής εικοσιπενταετίας του Γαλατσίου με το όνομά του. Όμως, η αξιολόγηση, ποσοτικά και ποιοτικά, του συνολικού έργου ενός πολιτικού δεν προκύπτει ως συνισταμένη της διάρκειας και της πυκνότητας του χρόνου που ασκεί την εξουσία, των ετών δηλαδή και των ωρών που ημερησίως βρίσκεται στο γραφείο του, ούτε, βέβαια, μπορεί να φορτίζεται θετικά από τις εξ αυτού του λόγου, συνήθως υποτιθέμενες και επικαλούμενες, θυσίες στην προσωπική ζωή του. Η αξιολόγηση ενός ηγέτη προκύπτει ως συλλογική βιωματική εμπειρία των επιπτώσεων του έργου του που επηρεάζουν τη ζωή μιας κοινωνικής ομάδας, ενός λαού, και είναι η μόνη πραγματική και αξιόπιστη…»

Είναι γεγονός ότι ο Βασίλης Παπαδιονυσίου είχε ενδιαφέρον για το Γαλάτσι και άφησε έργο πίσω του. Αλλά σίγουρο επίσης είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά περισσότερα. Το Γαλάτσι σαν δήμος έχει παράλληλη πορεία με τον Δήμο Ηλιούπολης. Τα προβλήματα που είχαμε εδώ με τους κληρονόμους Βέικου, είχαν και στην Ηλιούπολη με τους κληρονόμους Νάστου. Η Ηλιούπολη όμως σήμερα έχει τις περισσότερες και μεγαλύτερες πλατείες από όλους σχεδόν τους Δήμους της Αττικής και το Γαλάτσι έχει δείγματα από πλατείες. Το πανταχόθεν ελεύθερο στις πολυκατοικίες δεν υπάρχει πουθενά στο Γαλάτσι – υπάρχει όμως στην Ηλιούπολη. Γι’ αυτό λέω ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά περισσότερα στο Γαλάτσι και τους λόγους για τους οποίους δεν έγιναν τα περισσότερα, αναφέρει στο βιβλίο του ο Νέστορας Χατζούδης.
Θα πρέπει να αντιληφθούν ορισμένοι οι οποίοι ίσως ενοχληθούν από το περιεχόμενο των 650 σελίδων του βιβλίου ότι το έργο των πολιτικών θα πρέπει να κρίνεται και να αξιολογείται. Κι αυτό κάνουν τα ιστορικά βιβλία. Το δίτομο έργο του Νέστορα Χατζούδη δεν είναι μυθοπλασία: είναι γεγονότα που έζησε ο ίδιος!

Τέλος να σας ενημερώσω ότι και τους δύο τόμους του βιβλίου μετά τις 15 Ιουνίου θα μπορείτε με ένα τηλεφώνημα να τους προμηθεύεστε από τα γραφεία του «Παλμού».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή