Οι Σειρήνες τραγουδούν και σήμερα…, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οι Σειρήνες τραγουδούν και σήμερα…, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Παραπλανώ σημαίνει λειτουργώ με τέτοιο τρόπο ώστε κάποιος να σχηματίσει λανθασμένο συμπέρασμα. Ένα κλασικό παράδειγμα παραπλάνησης για εμάς τους Έλληνες, αποτελεί ο Δούρειος Ίππος. Ο Δούρειος Ίππος στη μυθολογία μας, είναι μια κατασκευή εμπνευσμένη από τον Οδυσσέα, ένα ξύλινο άλογο – κρύπτη. Ο σκοπός του Οδυσσέα ήταν να παραπλανήσουν τους Τρώες και να το εκλάβουν ως δώρο, ως μια κίνηση καλής θελήσεως και ειρήνης από τους Αχαιούς. Στην πραγματικότητα όμως, επρόκειτο για μια κατασκευή που έκρυβε εντός της τους σημαντικότερους αρχαίους Έλληνες ήρωες.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες οργάνωσαν και έφεραν σε πέρας μια από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις παραπλάνησης του εχθρού. Έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1943 στα ανοικτά της Νότιας Ισπανίας και έμεινε γνωστή με την ονομασία «Επιχείρηση Κιμάς». Είχε ως αντικειμενικό σκοπό να πείσει τη γερμανική Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση της Βέρμαχτ ότι οι Σύμμαχοι επρόκειτο να εισβάλλουν στην Σαρδηνία και την Ελλάδα αντί για τη Σικελία που ήταν ο πραγματικός τόπος της απόβασης.
Ένα πτώμα σε αποσύνθεση ανακαλύφθηκε να επιπλέει στα ανοικτά των ακτών της Ουέλβα. Από τα έγγραφα που είχε πάνω του οι Ισπανικές αρχές αναγνώρισαν τον ταγματάρχη της Μεγάλης Βρετανίας, Γουίλιαμ Μάρτιν. Στον καρπό του χεριού του ήταν δεμένος ένας μαύρος χαρτοφύλακας, που κίνησε το ενδιαφέρον των Ισπανών. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν άργησε να φτάσει στις μυστικές υπηρεσίες της Ναζιστικής Γερμανίας, πολύ πιθανό και με την… βοήθεια των Βρετανών! Αν και η Ισπανία ήταν επισήμως ουδέτερη, οι Ναζί δεν άργησαν να βρουν ένα πρόθυμο αξιωματικό στην Μαδρίτη για να τους βοηθήσει.
Εκτός από τα προσωπικά αντικείμενα του ταγματάρχη Μάρτιν, οι Γερμανοί βρήκαν και μια επιστολή από τις στρατιωτικές αρχές του Λονδίνου που αποκάλυπτε ότι οι Σύμμαχοι ετοιμάζονταν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική και να πραγματοποιήσουν αποβάσεις σε Ελλάδα και Σαρδηνία. Η κρίσιμη αυτή πληροφορία ανάγκασε τον Αδόλφο Χίτλερ να μεταφέρει στρατεύματα από τη Γαλλία στην Ελλάδα και την Σαρδηνία ενόψει της τεράστιας εχθρικής εισβολής. Τρεις μήνες αργότερα οι Γερμανοί θα αντιληφθούν με οδυνηρό τρόπο την παραπλανητική ενέργεια των Βρετανών.
Ο «πνιγμένος» αξιωματικός ήταν στην πραγματικότητα ένας Ουαλός άστεγος, η σορός του οποίου βρέθηκε σε ένα νεκροτομείο του Λονδίνου από τους Βρετανούς αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, τους εγκεφάλους πίσω από την «Επιχείρηση Κιμάς». Η επιχείρηση πέτυχε καθώς ο αιφνιδιασμός των Γερμανών ήταν απόλυτος. Η επιτυχία αυτή σε συνδυασμό με την συμμαχική απόβαση στην Σικελία, συνέβαλε στην πτώση του Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία και άλλαξε τον ρου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προς μια συμμαχική νίκη στην Ευρώπη.

Είναι σαφές πως η παραπλάνηση είναι οδυνηρή για τον παραπλανημένο. Αν ο Α προσπαθήσει και πείσει τον Β να κάνει κάτι, χωρίς ο Β να το καταλάβει – τον παραπλανεί. Αν το καταφέρει, τότε στην ουσία θα έχει παραπλανήσει τον Β. Αυτό που δεν είναι σαφές από τα δυο παραδείγματα είναι πως η παραπλάνηση δεν συμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις πολέμων. Μπορεί να συμβαίνει οποτεδήποτε και από οποιονδήποτε. Ας είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην πέφτουμε θύματα παραπλάνησης. Ας μην χάνουμε την εστίαση μας στον σκοπό και τον στόχο μας. Είναι κατανοητό να ξεφεύγουμε και να χαλαρώνουμε, «άνθρωποι είμαστε και όχι μηχανές», αλλά είναι διαφορετικό να γίνεται αυτοί από παραπλάνηση και όχι από σωστή επιλογή. Τις συνέπειες της παραπλάνησης μας περιγράφει ο Όμηρος γράφοντας πως στον τόπο όπου έμεναν οι Σειρήνες, γοήτευαν τους ναυτικούς με το τραγούδι τους και αυτοί μαγεμένοι, ξεχνούσαν τον προορισμό τους, τις γυναίκες και τα παιδιά τους, ακολουθώντας τες στο νησί τους, όπου έβρισκαν, τελικά, τον θάνατο.
Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι και η απάντηση στο ερώτημα «εδώ που είμαι, αυτό που κάνω, έχει καμία σχέση με τα όνειρά μου και τους στόχους μου;», είναι αρνητική, σημαίνει ότι κάτι δεν κάνω καλά. Διότι, όπως λένε και οι γείτονές μας, οι Ιταλοί, «αν κάποιος με ξεγελάσει μια φορά, πρέπει να ντρέπεται. Αν με ξεγελάσει δυο φορές, πρέπει να ντρέπομαι εγώ». Μετά από μια αρνητική απάντηση είναι πολύ πιθανό κάποιος να μας έχει παραπλανήσει. Είναι πολύ πιθανό να κάναμε λάθος επιλογή και οφείλουμε να εστιάσουμε ξανά στον στόχο μας. Αυτό που μας έλειψε είναι η πειθαρχία. Αυτό που -μάλλον – έγινε είναι να επιτρέψαμε στις σειρήνες να μας σαγηνεύσουν με το τραγούδι τους.

Όλοι μας πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί καπετάνιοι στο καράβι της ζωής μας και δεν μπορεί κανένας να μας παραπλανήσει. Δεν μπορεί κανένας να μας οδηγήσει σε δρόμους που είναι εκτός της πορείας μας, αλλά ας σκεφτούμε τι μας ωφέλησε και τι νόημα είχε που ασχοληθήκαμε με τα παρακάτω θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας:
• H αναλυτική ενημέρωση για την τιμή της βενζίνης στην …Αμοργό και στην Κύθνο. Παρόλο που δεν σχεδιάζουμε να τις επισκεφθούμε επόμενα 10 χρόνια…
• Η λεπτομερής περιγραφή των κινήσεων, υποθέσεων και σκέψεων της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου!
• Τα σενάρια ανασχηματισμού και εκλογών που με τόση σοβαρότητα διακινούν οι δημοσιογράφοι.
• Εμβάθυνση στις απόψεις ανθρώπων που δεν έχουν καταφέρει κάτι σημαντικό στη ζωή τους πέρα από τη συμμετοχή τους σε ένα ριάλιτι παιχνίδι.
Ας σκεφθούμε τι θα συμβεί αν τον παραπάνω χρόνο τον αφιερώσουμε σε κάτι περισσότερο ωφέλιμο για εμάς. Σε κάτι που μας βοηθάει να πέτυχουμε τους στόχους μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ωφέλιμο να ακούμε μουσική. Σίγουρα όμως η μουσική των Σειρήνων είναι βλαβερή και καλό θα ήταν να την αποφεύγουμε. Επίσης, δεν είναι κακή μια βόλτα με ένα άλογο. Τα παιχνίδια όμως με τους Δουρείους Ίππους είναι που μας κάνουν κακό. Τέλος, δεν φταίνε τα μικρά παιδιά που λατρεύουν τα μακαρόνια με κιμά. Οι «επιχειρήσεις κιμά» όμως, μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές!

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή