Τρία μαθήματα νίκης από τον Νίκι, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρία μαθήματα νίκης από τον Νίκι, γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Η ταχύτητα σε όλες τις ηλικίες παίζει σημαντικό ρόλο. Όταν είσαι μικρός βιάζεσαι πολύ και θέλεις να τερματίζεις πρώτος. Στο σχολείο, εκτός από αυτόν που θα γράψει άριστα, ξεχωρίζει πάντα και αυτός που θα τελειώσει το διαγώνισμα πρώτος. Ξεχωριστή θέση έχει για όλους τους γονείς ο μαθητής που θα πάρει πιο νωρίς από όλους το πτυχίο στα Αγγλικά. Ύστερα, θέλεις να βρεις αμέσως δουλειά, να παντρευτείς και να κάνεις παιδιά ώστε …«να ολοκληρωθείς σαν άνθρωπος». Αργότερα, θέλεις να πάρεις πρώτος την προαγωγή και σιγά σιγά την σύνταξη! Βέβαια τότε λες πόσο γρήγορα φεύγει ο χρόνος και πόσο μικρή είναι η ζωή! Διαπιστώνεις πως η ταχύτητα που θαυμάζαμε μικροί, κάνει τα πράγματα γύρω μας να τρέχουν και εμείς απλά να τα κυνηγάμε…

Όλοι θυμόμαστε, όλοι θαυμάσαμε τον 35χρονο σήμερα Γιουσέιν Μπόλτ, με τα πολλά χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι πιο παλιοί θυμούνται τον επτά φορές Παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόρμουλα ένα, Μάικλ Σουμάχερ. Ο οδηγός της Φερράρι ήταν σαν να είχε κερδίσει τον αγώνα πριν καν ξεκινήσει. Ταχύτερος όλων έκανε ό,τι ήθελε το μονοθέσιο. Ένας πιο παλιός οδηγός της Φόρμουλα 1, με τη δική του λαμπρή ιστορία, έφυγε τρία χρόνια πριν. Στις 20 Μαΐου 2019, σε ηλικία 70 ετών, ο Νίκι Λάουντα πέθανε στον ύπνο του. Αποτέλεσε μια από τις θρυλικές μορφές του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Με καταγωγή από την Αυστρία, αναδείχθηκε τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1975, 1977, 1984), με 25 νίκες σε Γκραν πρι, 24 πρωτιές στις εκκινήσεις και 24 ταχύτερους γύρους, ενώ 54 φορές ανέβηκε στο βάθρο των νικητών. Υπήρξε ο μοναδικός πιλότος που κέρδισε παγκόσμια πρωταθλήματος και με τις δύο κορυφαίες ομάδες της Φόρμουλα 1, την Φερράρι και την ΜακΛάρεν.
Ο Νίκι είναι για τους παλαιοτέρους συνώνυμο της ταχύτητας και της αγωνιστικότητας. Τον θαύμαζα και τον ξεχώριζα για το πάθος του αλλά και για ακόμη δυο λόγους. Επειδή στο Γυμνάσιο συμπαθούσα μια …Νίκη και επειδή λίγο αργότερα, το πρώτο μου αυτοκίνητο ήταν ίδιο με το δικό του. Εγώ αγόρασα ένα Μίνι Κούπερ και για τον Λάουντα ένα Μίνι Κούπερ που του χάρισε η γιαγιά του στα 20 του, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που τον έκανε να ασχοληθεί με το σπορ του αυτοκινήτου. Η απόφασή του αυτή δυσαρέστησε τους γονείς του, αλλά η αποφασιστικότητα και η πειθώ του έκαμψαν την αντίδρασή τους.

Δυστυχώς όμως για τον Λάουντα η 1η Αυγούστου 1976 ήταν μια άτυχη και καθοριστική στιγμή. Ενώ βρισκόταν στο τιμόνι της Φερράρι, στο σιρκουί του Νίρμπουργκρινγκ στη Γερμανία, το μονοθέσιό του έπεσε με σφοδρότητα πάνω σ’ έναν διαχωριστικό τοίχο και έπιασε φωτιά. Ο Λάουντα έμεινε παγιδευμένος για σχεδόν ένα λεπτό μέσα στο κόκπιτ, προτού τον ανασύρουν σώο τρεις άλλοι οδηγοί. Οι εικόνες του φρικτού ατυχήματος του παγκόσμιου πρωταθλητή σόκαραν όλο τον κόσμο. Αλλά ο μαχητής Λάουντα επέζησε. Έξι εβδομάδες αργότερα, παρότι ακόμη βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση και αψηφώντας τα σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπό του, ταξίδεψε στην Ιταλία για να πάρει μέρος στο Γκραν Πρι της Μόντσα, αφήνοντας άναυδο τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Κλείνουμε σήμερα τρία χρόνια που ο ήρωας των παιδικών μας χρόνων δεν είναι πια μαζί μας. Είναι όμως οι αναμνήσεις και τα παραδείγματα της ζωής του ακόμη εδώ. Τι ακριβώς μας δίδαξε με την ζωή του; Μας άφησε τρία σημαντικά μαθήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Δεν είναι μαθήματα για οδηγούς της Φόρμουλα 1. Είναι μαθήματα ζωής για τον καθένα μας.
Μας τόνισε ότι σημασία έχει να επιλέγεις αυτό που θέλεις εσύ. Μπορεί η οικογένειά σου να έχει άλλα σχέδια, μπορεί κάποιοι να έχουν διαφορετικά όνειρα για εσένα, άλλα το σημαντικό είναι να βρεις αυτό που θέλεις εσύ. Να επιλέξεις εσύ τί θα κάνεις και τί θα γίνεις. Η επιλογή αυτή θα σε δυσκολέψει, θα σε κουράσει, θα χρειαστεί να προσπαθήσεις πολύ αλλά είναι η μόνη που θα σου προσφέρει χαρά και θα σε ολοκληρώσει. Να κάνεις και να γίνεις αυτό που ταιριάζει σε εσένα. Ο κάθε ένας έχει το δικό του προορισμό και θα ζήσει την ζωή που αρμόζει στον ίδιο.
Το δεύτερο είναι η μεθοδικότητα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Ό,τι κι αν έχεις αποφασίσει να κάνεις χρειάζεται την κατάλληλη προετοιμασία, τους απαραίτητους σχεδιασμούς πριν αναλάβεις δράση. Οι πιο πολλοί αριστεύσαντες μαθητές τονίζουν το οργανωμένο διάβασμα και όχι το πολύωρο. Χρειάζεται οργάνωση και μεθοδικότητα για να μπορέσεις την κατάλληλη στιγμή να κάνεις αυτό που πρέπει. Αναλυτικό σχέδιο και σχολαστική τήρηση χωρίς αποκλίσεις. Όσο ταλέντο κι αν υπάρχει, αν δεν γίνει η σωστή προετοιμασία τα αποτελέσματα δεν θα έρθουν.
Το τελευταίο είναι η αποφασιστικότητα κατά την διάρκεια του αγώνα. Όταν ξεκινήσεις τον αγώνα, όταν μπεις στο τερέν του γηπέδου, όλο σου το είναι πρέπει να βρίσκεται εκεί. Απόλυτα συγκεντρωμένος οφείλεις να δώσεις ότι έχεις και δεν εχεις, ίσως πιο πάνω και από το 100%. Μόνο τότε έχεις πιθανότητες να τα καταφέρεις. Μόνο τότε, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα νιώθεις γεμάτος. Μόνο αν κάνεις αυτό που πρέπει θα έχεις κάνει το καθήκον σου.
Κι επειδή στη ζωή δεν θα έρθουν μόνο καλές στιγμές, ας θυμόμαστε τι συνέβει και στον αξέχαστο αυτό οδηγό. Δυσκολίες, ατυχήματα, τραυματισμοί. Αλλά ήταν πάντα εκεί, διότι ήξερε πως τη ζωή πρέπει να την παίρνεις όπως έρχεται. Με τα πάνω και τα κάτω, με τα καλά και τα άσχημα. Μετά τον τραυματισμό του ο Λάουντα παραμορφώθηκε από τα εγκαύματα και έχασε το ένα του αυτί. Ο ίδιος όμως δεν έκανε καμιά προσπάθεια να αντικαταστήσει το κομμένο μέρος του αυτιού του. Ισχυριζόταν μάλιστα πως μιλούσε καλύτερα στο τηλέφωνο…

(Φωτο: formula1.com)

• Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου: eetsi@windowslive.com

Πήγαινε στην κορυφή