Έμπλεξαν λίγο με τους αριθμούς, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Έμπλεξαν λίγο με τους αριθμούς, γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Ολοκληρώθηκαν και οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ανάδειξη του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Πρόεδρος, όπως ήταν από την αρχή γνωστό, εξελέγη ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος με ποσοστό 99,1%. Για την εκλογή του Προέδρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν 152.193 μέλη και ο Αλέξης Τσίπρας πήρε 150.853 ψήφους, βρέθηκαν 989 λευκά ψηφοδέλτια και 351 άκυρα.

Η καταμέτρηση για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (μέχρι και την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές) δεν έχει τελειώσει ακόμα αλλά τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Προεδρικοί …«πήραν τα σώβρακα» στους Ομπρελίστες. Στην Αττική, όπου εκλέγονται και τα μισά μέλη της Κ.Ε., στην κορυφή φιγουράρουν τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και της πρώην υπουργού Έφης Αχτσιόγλου. Ενώ στην Κρήτη πρώτος έρχεται – ποιός άλλος; – ο Παύλος Πολάκης.

Τα βαριά ονόματα της Ομπρέλας (Φίλης, Τσακαλώτος, Βούτσης, Σκουρλέτης) ενώ στην προηγούμενη Κ.Ε. ήταν στην πρώτη δεκάδα, τώρα έχουν περάσει στη δεύτερη και είναι πίσω ακόμα και από τους σώγαμπρους του ΠΑΣΟΚ.
Ένα μπλέξιμο υπήρξε τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ με τους αριθμούς από την Κυριακή το βράδυ που έκλεισαν οι κάλπες. Στην αρχή μας είπαν ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πλέον είναι 172.000 αλλά για την εκλογή Προέδρου ψήφισαν 152.193, δηλαδή ψήφισαν 20.000 λιγότεροι. Τα 172.000 μέλη που μας έλεγαν είναι το άθροισμα των 61.000 παλιών μελών και των 111.000 που ψήφισαν για πρώτη φορά την Κυριακή. Ως μέλη όμως, σύντροφοι, υπολογίζονται αυτοί που πηγαίνουν για να ψηφίσουν. Αν κάποιος δεν πηγαίνει να ψηφίσει ούτε για την εκλογή προέδρου του κόμματος που είναι η κυρίαρχη κομματική διαδικασία, τότε δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μελών. Το ότι κάποιος κάποτε έγινε μέλος ενός κόμματος, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μέλος εφ’όρου ζωής. Αν ήταν έτσι, στο ΠΑΣΟΚ θα μιλούσαν τώρα για εκατοντάδες χιλιάδες μέλη αφού στην εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου το 2004 είχαν ψηφίσει πάνω από 1 εκατ. Μέλη κόμματος υπολογίζονται όσοι ψηφίζουν στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές. Και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου είναι 152.193 και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, είναι 180.000.

Και για να προσγειώνονται τα επιτελεία όλων των κομμάτων, ο αριθμός των μελών δεν λέει και πολλά πράγματα για την κοινωνία. Αυτά που θα πείσουν τους πολίτες να υποστηρίξουν ένα κόμμα στις εκλογές είναι τα κυβερνητικά του πεπραγμένα και οι σημερινές προτάσεις του για ένα καλύτερο αύριο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή