Το διάσημο πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε δια χειρός Άντι Γουόρχολ, πωλήθηκε έναντι 195 εκατ. δολαρίων

ΚΟΣΜΟΣ
Το διάσημο πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε δια χειρός Άντι Γουόρχολ, πωλήθηκε έναντι 195 εκατ. δολαρίων

Το περίφημο πορτρέτο της Μέριλιν Μονρόε που φιλοτέχνησε ο Άντι Γουόρχολ το 1964 σε μεταξοτυπία έγινε το πιο ακριβό έργο τέχνης του 20ου αιώνα αφού πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ από τον οίκο Christie’s έναντι των 195 εκατομμυρίων δολαρίων, μέσα σε τέσσερα λεπτά.
Το «Shot Sage Blue Marilyn» είναι ένα από τα πορτρέτα που ο Γουόρχολ φιλοτέχνησε για την ηθοποιό μετά τον θάνατό της το 1962 και θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα έργα της ποπ αρτ.

Ήταν στη συλλογή των Ελβετών εμπόρων τέχνης Thomas και Doris Ammann. Η πώληση από τον οίκο Christie’s ́ κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε πίνακας του Jean-Michel Basquiat που πουλήθηκε έναντι των 110,5 εκατ. δολαρίων το 2017.
O Άλεξ Ρότερ, επικεφαλής στον οίκο Christie’s για την τέχνη του 20ού και του 21ου αιώνα σε ανακοίνωση του τον χαρακτήρισε σαν την «απόλυτη έκφραση της αμερικανικής ποπ».
Ο πίνακας βασίζεται σε μια διαφημιστική φωτογραφία της Μονρόε από την ταινία «Niagara» του 1953, με έντονα χρώματα και είναι «η απόλυτη απεικόνιση της απόλυτης μούσας του Γουόρχολ», «γεμάτα χείλη», «μπούκλες» και «διαπεραστικά βαθυγάλανα μάτια», σύμφωνα με τον οίκο Christie’s.
Το έργο είναι μέρος της σειράς τεσσάρων πορτρέτων που δημιούργησε ο Γουόρχολ για την Μονρόε μετά τον θάνατο της από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών στις 4 Αυγούστου 1962, τα οποία έγιναν γνωστά ως σειρά «Shot», όταν μία γυναίκα μπήκε στο «Factory», το στούντιο του Γουόρχολ στο Μανχάταν και τα πυροβόλησε. Το συγκεκριμένο δεν χτυπήθηκε από σφαίρα, ενώ οι φθορές των υπολοίπων αποκαταστάθηκαν αργότερα σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Πηγές

Από Bert Parry - Page 39, Κοινό Κτήμα, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=49950311

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή