2022: Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού – εκδηλώσεις Μαΐου Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
2022: Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού – εκδηλώσεις Μαΐου Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού

Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και με αφορμή την διεθνή ημέρα Μουσείων 2022 διοργανώνει τον μήνα Μάιο τις παρακάτω εκδηλώσεις και δράσεις:

Κυριακή 15 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00

Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης ενθυμημάτων

Η παρούσα περιοδική έκθεση ενθυμημάτων αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια ανάδειξης και διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς και κουλτούρας της Μικράς Ασίας, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η μεταλαμπάδευση της γνώσης στις νεώτερες γενιές. Τα κειμήλια, προερχόμενα όλα από δωρεές απογόνων προσφύγων, τα οποία φυλάσσονται στην αποθήκη του Μουσείου και δεν έχουν εκτεθεί ποτέ έως τώρα σε κοινό, βρίσκουν πλέον τη θέση που τους αρμόζει, με στόχο να αναδείξουν τη συναισθηματική και μνημονική τους αξία, μεταφέροντας πληροφορίες, θύμησες και αξίες του παρελθόντος στη σύγχρονη εποχή. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Κυριακή 15 Μαΐου και ώρα 20:00

Συναυλία από το συγκρότημα AΛΚMAN

Οι Αλκμάν παρουσιάζουν το μουσικό project με τίτλο “Ανατολή”, μια σύγχρονη προσέγγιση στη μουσική της Μικρασίας και της Καππαδοκίας. Διασκευάζουν τους χορούς και τα τραγούδια των παραλίων και της ενδοχώρας με σκοπό, όχι την αναβίωσή τους, αλλά την δημιουργία σύγχρονης σημερινής μουσικής, που πατά στην Μικρασιατική παράδοση και την ξανακοιτάζει μέσα από τη ροκ, το μινιμαλισμό, τη fusion και το ethnic. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης κομμάτια από τη δισκογραφία του συγκροτήματος, σε ένα πρόγραμμα γεμάτο τραγούδι, χορό, μύθους και αληθινές ιστορίες.

Οι Αλκμάν είναι οι:

Κυριάκος Καραμπερόπουλος – κλαρίνο, φλογέρες, τραγούδι

Δημήτρης Σινάνογλου – πιάνο, πλήκτρα, κιθάρα, τραγούδι

Αθηνά Τασούλα – κρουστά, μελόντικα, μεταλόφωνο, τραγούδι

Δημήτρης Καζάνης – βιολί, τραγούδι

Κώστας Αρσένης – μπάσο

Βαγγέλης Κοτζάμπασης – τύμπανα, κρουστά

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 και ώρα 19:00

Παρουσίαση λευκώματος «Ενθύμια από τις χαμένες πατρίδες»

Το συγκεκριμένο λεύκωμα αποτελεί ένα ονειρικά αποτυπωμένο ταξίδι στον χρόνο, μέσα από συλλεκτικές και ανέκδοτες φωτογραφίες, ειδικά επιμελημένο και αφιερωμένο για την επέτειο των 100 χρόνων μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 19:30

Ομιλία με θέμα «Το ελληνικό εν Μικρά Ασία Σεδάν»; από τον Αλέξανδρο Μακρή, Δρ Ιστορίας (ΕΚΠΑ)

Η Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-22) αποτελεί ένα από τα πλέον πολυεπίπεδα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, πέραν των πολιτικοστρατιωτικών εξελίξεων της περιόδου, θα γίνει προσπάθεια παρουσίασης του κοινωνικού αντικτύπου του πολέμου, στο ευρύτερο πλαίσιο της πολεμικής δεκαετίας 1912-1922 για την Ελλάδα.

Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 20:00

Παρουσίαση ψηφιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»

Παρουσίαση της ψηφιοποίησης των αντικειμένων του Μουσείου, καθώς και της τρισδιάστατης απεικόνισης των χώρων και των εκθεμάτων του.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Διανυκτέρευση στο Μουσείο – Sleepover

Το Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου» οργανώνει για μία ακόμη χρονιά διανυκτέρευση εντός του χώρου του (sleepover) στις 20/5/2022, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή παιδιών της πόλης μας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή έμπειρων παιδαγωγών και συμπεριλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μουσική, θεατρικό παιχνίδι, ανάγνωση παραμυθιών κ.ά.

15 έως 20 Μαΐου 2022

(οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα κατόπιν συνεννόησης)

Τις δράσεις υποστηρίζουν μουσειοπαιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, η Δημοτική Αστυνομία, ο φυσιολατρικός σύλλογος ΟΑΣΗ-ΔΡΩΜΕΝΟ, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Π.Ι.Ε.Δ. και πολλοί συμπολίτες μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή